A șasea zi fără apă potabilă în Bacău. Situația delicată în care se află Spitalul Județean
Este deja a şasea zi în care Bacăul nu are apă, iar situaţia fără precedent nu pare a se putea rezolva mai devreme de 24 de ore, spun autorităţile.
Şi asta pentru că, după repararea magistralei defecte, este nevoie de încă o zi pentru a se putea umple conducta lungă de 42 de kilometri. Cel mai mult au de suferit acum bătrânii lipsiţi de ajutor. Iar la Spitalul Judeţean rezerva de apă s-a epuizat şi unitatea medicală funcţionează la cota de avarie.
Ca o ironie a sorţii, în Bacău a plouat aproape toată ziua, iar oamenii au ieşit, ca în secolul XIX, să îşi refacă rezerva de apă.
Unii au mers la punctele unde apa este distribuită de către primărie, în timp ce alţii au apelat la izvoarele de lângă blocurile
de la marginea oraşului.
Oamenii s-au învăţat cu situaţia şi caută soluţii pentru a depăşi perioada dificilă. Unii au improvizat recipiente în care adună apa de ploaie şi o folosesc pentru toaletă.
"Stau în partea superioară a oraşului şi nu avem deloc apă. Nu ajunge nicio picătură. De sâmbătă nu am avut deloc, nici la program. Pentru toaletă mai strâng apa de la ploaie", spune un locuitor.
Cel mai greu le este bătrânilor bolnavi, care stau la etajele superioare şi pe care nu are cine să îi ajute. Urcă încet cu bidoanele grele în mâini, pentru că trebuie să se descurce singuri.
Unii dintre ei străbat, pentru a ajunge la un izvor, mai mult de un kilometru.
Sunt şi voluntari cu suflet mare, care îi ajută pe cei aflaţi în nevoie.
În ajutorul localnicilor a sărit şi fostul campion naţional la box Ciprian Ciocan.
Ciprian Ciocan: ”Ajutam cu maşina, ajutăm cu munca, cu distribuţie. Apa este plătită, dar distribuţia şi efortul sunt ale mele. Stau cu maşina aici. De 3 zile stăm pe metereze."
Situaţia s-a înrăutăţit şi la spitalul judeţean, unde s-a atins cota de avarie.
Mirela Romaneţ, purtător cuvânt Spitalul Judeţean Bacău: "Tot ce era operaţie a fost reprogramat pentru o dată ulterioară urmând să fie asigurate doar operaţiile de urgenţă. O să trebuiască să întrerupem activitatea în toate sălile de operaţii, pentru că nu avem cum să funcţionăm fără apă."
Marți, unitatea medicală a fost alimentată cu 9 cisterne, însă prea puţin pentru necesarul spitalului.
Situaţia în oraş este dramatică. Însă mulţi oameni inimoşi au sărit în ajutorul celor bătrâni şi bolnavi care nu au copii sau rude. Sunt conştienţi că ajutorul lor este foarte important şi de multe ori renunţă chiar la apa lor pentru a-i ajuta pe aceştia.
Cei care au maşini merg la marginea oraşului pentru a evita aglomeraţia. La 5 kilometri de Bacău este un izvor unde se ştie că apa a fost analizată la laborator şi zilnic zeci de persoane vin să își umple rezervoarele.
Pe de altă parte, autorităţile spun că, în varianta cea mai optimistă, oraşul va avea apă mâine seară, după repararea conductei, însă umplerea ei este operaţiune de durată.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!