A doua etapă a campaniei de imunizare începe luni în Bucureşti, în zece centre, cu trei mai multe decât cele anunțate duminică.

Vaccinarea a decurs cu probleme luni dimineață în București, deoarece platforma de programare a picat la nivel național, ceea ce a provocat două efecte.

Pe de-o parte, medicii și ceilalți angajați de la centrele de vaccinare au fost nevoiți să înregistreze pacienții care aveau programare pe registre, în care să scrie datele personale ale fiecăruia.

Pe de altă parte, la nivel național o perioadă nimeni nu s-a putut programa pentru vaccinare deși la București, de exemplu, apăruseră încă trei centre cu locuri disponibile.

Între timp, STS a anunțat că problemele tehnice au fost rezolvate și platforma este funcțională, dar pot exista anumite întreruperi.

 

Noile centre adaugă încă 17.000 de locuri disponibile în Capitală. Până acum, peste 62.000 de persoane sunt programate pentru a fi vaccinate în perioada următoare.

Luni începe etapa a doua de vaccinare, pentru persoanele care au reușit să se vaccineze în cursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică.

În Capitală, vaccinarea efectivă va fi realizată în 7 centre din 7 spitale, unul dintre ele la Institutul Matei Balș.

Se vor face în paralel vaccinuri pentru cei din etapa întâi, pentru cei din personalul medical aflați la prima doză sau la rapel, dar și pentru cei din etapa a doua.

Aici vor fi vaccinte 4 persoane pe oră, asta înseamnă 40-50 de persoane în cursul zilei de astăzi.

În paralel, în platforma de programare au mai fost adăugate trei centre – două la Romexpo și încă unul la centrul de bătrâni ”Mihai Eminescu”, pentru care se pot face teoretic programări, pentru că dimineață erau pe la 17.000 de locuri disponibile, pentru ziua de miercuri.

În total, erau disponibile aproape 470.000 de doze de vaccin, 460.000 de la Pfizer și încă 10.000 de la Moderna și până duminică fuseseră vaccinate aproximativ 180.000 de persoane.

Asta înseamnă că trebuie puse deoparte 180.000 de doze pentru rapel, astfel încât vor mai rămâne 100.000 de doze.

Acestora li se adaugă 87.000 de doze Pfizer care sosesc luni, semnificativ mai puține decât ne așteptam să vină, asta după producătorul european a anunțat că va livra mai puține doze la nivel european.

 

Peste 200.000 de persoane programate pe platformă

 

Vor fi astfel disponibile 180- 190.000 de doze, iar dacă se păstrează acel principiu că pentru fiecare persoană programată la prima doză este pusă deoparte și cea de-a doua doză, înseamnă că, în momentul de față, se vor putea vaccina cam 95.000 de persoane, asta în condițiile în care pe platformă s-au programat peste 200.000 de persoane.

Ne așteptăm ca săptămâna aceasta să mai vină un transport cu vaccin Moderna, iar săptămâna viitoare să vină mult mai multe doze din vaccinul Pfizer.

În privința imunizării, știm că de la 7-10 zile de la a doua doză apare imunizarea completă și apar deja discuții dacă nu trebuie modificată definiția contactului direct, astfel încât cei care s-au vaccinat să nu mai intre în izolare sau carantină dacă vor intra în contact direct care a fost infectat cu Covid, pentru că nu mai au cum să se infecteze.

În privința măștilor, acestea trebuie purtate până când 60-70% din populație se va vaccina.