A început culesul hameiului în Mureș. În total plantăm doar 250 de hectare, de zece ori mai puțin decât capacitatea reală
În Mureș a început culesul hameiului, cu o săptămână întârziere.
Fără această plantă nu s-ar putea produce berea cea mai populară băutură printre români.
Însă importăm multă bere, spun datele oficiale, chiar dacă suntem în top atât la consum, cât și la producție.
În toată țara mai sunt doar 250 de hectare cu plantații de hamei o suprafață de zece ori mai mică decât cea pe care o cultivam în trecut.
Pe plantațiile de lângă Sighișoara este agitație în aceste zile. A început recoltarea hameiului, care va ajunge, în final, în fabricile de bere.
Planta se dezvoltă bine în acea zonă, datorită climei. De altfel, cele mai mari plantații sunt la Sighișoara, peste 160 de hectare.
Dorian Burje, șef fermă: „Am început recoltatul cam cu o săptămână întârziere, dar ne descurcăm.Nu era chiar copt hameiul. Avem 60 de hectare, 4 soiuri. Cel mai căutat este eperlele și magnum”.
Forța de muncă se găsește greu, spun cei care dețin astfel de plantații. Asta în condițiile în care întreg procesul necesită multă muncă manuală.
Pentru că în ţară plantaţiile de hamei sunt puţine, fermierii nu duc lipsă de clienţi. Până ca planta să fie transformată în bere, trebuie să treacă prin mai multe procese.
În România nu se produce suficient hamei, iar fabricile sunt nevoite să aducă din import. Suntem pe locul 20 în lume la consumul de bere, cu un total de 18 milioane de hectolitri anual.