A început agitația pentru masa de Crăciun: Unele băcănii sau platforme care livrează mâncare nu mai primesc comenzi
Mai sunt 18 zile până la Crăciun și cei mai mulți oameni își fac liste de cumpărături.
Unele băcănii, ori platforme care livrează mâncare gătită și produse specifice mesei de sărbători și-au închis comenzile. Cozonacul este cel mai cerut produs. Urmează preparatele tradiționale din porc și mâncărurile sofisticate, cu care gazdele vor să își impresioneze musafirii.
Aliniate frumos, fiecare în coloana potrivită, comenzile de cozonaci pentru Crăciun, care au fost făcute într-o băcănie din Capitală așteaptă să fie bifate. Proprietarii spun că aproape toți cozonacii au fost antamați într-o singură zi. La fel de rapid s-au comandat și meniurile pentru masa de Crăciun.
Marius Tudosiei, proprietarul unei băcănii: "Ne uităm cu atenție și îngrijorare la ziua de 24, unde deja numărul de livrări e destul de sus și s-ar putea să oprim ziua de 24 pentru livrare. O lăsăm doar pentru pick-up. Noi am deschis listele pe 2 decembrie, deja 120 de comenzi. Unele sunt foarte mari. Adică te duci la cineva acasă cu trei cutii termice pline.”
Oamenii au pus în coș specialitățile din pui, dar și ciorbă de perișoare ori cârnați proaspeți. O găină dezosată la cuptor, presărată cu mirodenii, a fost printre cele mai râvnite preparate. La fel și rața glazurată. Iar pentru cei care țin totuși să își gătească singuri masa de Crăciun, există sosuri ori maioneză de casă gata pregătite cu care pot da un gust "profesionist" preparatelor.
De altfel, comenzile curg pe mai toate platformele care livrează mâncare gătită, iar clienții sunt în principal oameni care nu au timp să gătească ori nu se pricep. Atenție, restaurantele care livrează bunătăți de sărbători au locuri limitate, pentru că au nevoie de mulți curieri care să ducă mâncarea la casele oamenilor, dar și de mașini frigorifice pentru ca totul să fie în siguranță. Ca să facă față cererilor, unii își suplimentează personalul.
Michael Kaiser, directorul comercial al unei supermarket online: “Ne așteptăm de acum încolo la creșteri și mai spectaculoase la carne și produse lactate, specialități în general, pe care le vedem că cresc în ultimul timp. Și noi ne-am pregătit foarte mult. Atât cu angajări, deja din luna decembrie, cu curieri, să fim gata pentru sărbătorile de Crăciun. Vrem să ne dublăm numărul de angajați.”
Oamenii au început deja să cumpere tot ce nu e perisabil
Și cei care vor să gătească singuri pentru masa de Crăciun au început să tatoneze terenul.
La supermarketurile online, căutările pentru anumite categorii de produse au crescut chiar și de zece ori în ultima săptămână. Oamenii au început deja să cumpere tot ce nu e perisabil: cum sunt ingredientele pentru prăjituri, zahăr, făină ori ulei. Iar categoria de cărnuri și produse tradiționale, specifice sărbătorilor de iarnă, este tot mai vizualizată în aplicații. Oamenii urmăresc produsele, le pun la favorite, fără să le cumpere momentan.
La produsele tradiționale, cârnații, tobă și caltaboșul sunt cele mai cerute. Și diverse sortimente de brânză. Le găsiți în funcţie de regiuni. Cele din Bucovina, de pildă, sunt adesea mai ieftine decât cele din Ardeal.