Orban, discuţii cu von der Leyen despre ridicarea MCV: ''Depinde de noi să ieşim"

Ultima actualizare: 09-01-2020 20:15

România încă nu scapă de monitorizarea justiţiei prin MCV. ''Depinde de noi să ieşim din mecanismul de cooperare şi verificare'', a spus premierul Ludovic Orban, aflat într-o vizită la Bruxelles, după o discuţie cu preşedinta Comisiei Europene.

Nici în privinţa aderării noastre la Spaţiul Schengen lucrurile nu sunt clare, pentru că, spune Orban, ţara noastră nu are susţinere totală, la nivel european. Premierul s-a întâlnit şi cu şeful NATO, într-un moment de tensiune maximă pentru comunitatea internaţională.

Aflat pentru prima dată la Bruxelles de când a fost numit prim-ministru, Ludovic Orban a stat o oră de vorbă cu şefa Executivului european, Ursula von der Leyen.

Ludovic Orban, premier: ''Comisia Europeană, în mod evident, are o altă atitudine faţă de oficialităţile de la Bucureşti . Înţelege clar că a avut loc o schimbare benefică la Bucureşti, dar până la urma închiderea MCV depinde de ce facem în Romania.''

Premierul Ludovic Orban spune că i-a asigurat pe europeni că România va respecta toate recomandările primite în octombrie.

Atunci, guvernulului PSD i-a fost trimis cel mai critic raport MCV din ultimii zece ani. România a fost dur taxată pentru adoptarea controversatelor legi ale justiţiei, dar şi pentru slăbirea luptei anticorupţie.

Acum, noul guvern a primit încurajări de la conducerea Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: ''Vom vorbi despre planurile dumneavoastră în ceea ce privește economia, planurile de reformare a sistemului de justiție, un lucru foarte important cu multe provocări. Dar știți că Comisia Europeană este alături de dumneavoastră.''

O altă problemă discutată a fost aderarea la Spaţiul Schengen. Ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile impuse dar nu toată lumea ne susţine în Consiliul European.

Ludovic Orban: ''Sunt convins că ele se vor modifica în favoarea României într-un orizont de timp rezonabil.''

De la Comisia Europeană, prim-ministrul a mers la sediul NATO de la Bruxelles, pentru o întâlnire cu şeful Alianţei, Jens Stoltenberg. Acolo îl aşteptau oficiali romani, printre care şi Mircea Geoană, numit toamna trecută secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: "România joacă un rol cheie în Alianţa noastră. Găzduiţi scutul nostru de apărare antirachetă de la Deveselu şi trupele dumneavoastră sunt parte a unui grup de luptă multinaţional în Polonia."

Ludovic Orban: ''România va continua să contribuie la misiunile şi iniţiativele NATO privind prezenţa aliată înaintată de pe flancul estic''

Discuţia cu şeful NATO a avut loc într-un moment tensionat pe scenă internaţională, după ce Iranul a lansat rachete asupra unor baze americane din Irak.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO