A fost inaugurat primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale din România
La Spitalul Universitar de Urgență din Capitală a fost inaugurat primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale în România.
Este un tip de serviciu integrat, unde persoanele abuzate primesc sprijin din partea angajatilor de la Medicină Legală, ai Poliției, dar și de la asistenții sociale. Se ușurează, astfel, demersurile prin care agresiunea poate fi demonstrată.
Peste 43.000 de persoane din țoață tara au căzut pradă violenței domestice în anul 2020. Dintre acestea, 4.800 sunt doar din Capitală. Asta înseamnă un procent de 9% din totalitatea cazurilor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Însă victimele care trec prin violența domestică se confruntă însă și cu violența sexuală. Potrivit datelor oficiale, la nivel național peste 4.800 de persoane au trecut prin agresiuni sexuale în 2020, iar peste 300 dintre aceste cazuri au fost doar în Capitală.
De luni, însă a apărut și primul Centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale din România. Se află la Spitalul Universitar din Capitală. Și trebuie să știți că aici veți găsi tot sprijinul de care aveți nevoie, daca vă confruntați cu o asemenea situație - un asistent social, care vă poate ajuta cu cazarea, medici legiști, dar și forțe de ordine care să înregistreze o plângere și să emită un ordin de protecție provizoriu. Practic, toate drumurile pe care o victimă trebuia să le facă pentru a demonstra că a trecut printr-o agresiune vor fi anulate.
Este, deocamdată, singurul astfel de centru din țară, iar, între timp, daca vă regăsiți într-o asemenea situație, nu ezitați să sunați la telefonul verde pus la dispoziție gratuit de către autorități: 0800 500 333. Anul trecut, peste 3.700 de persoane au utilizat această linie ca să ceară ajutor.