A fost depășit pragul de 100.000 de persoane vaccinate într-o singură zi în România
Se fac ultimele pregătiri în centrele de vaccinare pentru ca de sâmbătă să se poată vaccina oricine, fără programare, doar cu buletinul.
Doritorii vor primi totuși bonuri de ordine, în funcție de capacitatea fiecărui centru și a dozelor disponibile. Prioritari vor fi însă cei care au apucat deja să se programeze în platformă.
„Intrăm într-o nouă fază a vaccinării”, a declarat și președintele Klaus Iohannis. Joi a fost doborât un prag psihologic în România: într-o singură zi au fost vaccinate peste 100.000 de persoane.
În toată țara sunt acum 993 de centre de vaccinare, cu 1.478 de fluxuri disponibile. De sâmbătă, românii vor putea merge la care vor, fără programare. Atenție însă, există o programare pe vârste. Persoanele de peste 60 de ani pot merge oricând, restul doar după ora 14.00, în limita capacității centrelor și a dozelor disponibile.
Klaus Iohannis, președintele României: ”Am renunțat, practic, la toată birocrația și, începând din această săptămână, din sfârșitul acestei săptămâni, toate centrele de vaccinare din toate localitățile din toată țara sunt deschise pentru vaccinare, fără preaviz, fără anunț prealabil, fără înscriere pe platformă. Oricine se poate prezenta direct la centru și se poate vaccina."
În depozitele frigorifice din România sunt acum peste 2.665.000 de doze de vaccin din serurile Pfizer, Moderna, Astra Zeneca și Jhonson & Jhonson. Un nou lot de peste 128.000 de doze de Moderna a intrat în țară joi și va fi distribuit către centrele regionale.
Oamenii se pot imuniza în prezent, fără programare, și în cabinetele medicilor de familie, în centrele drive thru, în spitalele militare și la echipele mobile.
Tot de sâmbătă, majoritatea centrelor de vaccinare care folosesc în acest moment serul de la Astra Zeneca pentru imunizare vor primi și ser de la compania Pfizer.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: "În toate centrele de vaccinare cu Astra Zeneca, unde s-a început activitatea de vaccinare, ea se va continua pentru a se asigura rapelul persoanelor deja vaccinate și în fiecare județ va exista cel puțin un centru de vaccinare cu vaccin de la Astra Zeneca, pentru a da posibilitatea tuturor care doresc să se vaccineze să se poată vaccina."
Până pe 16 mai vor avea loc în weekend-uri mai multe maratoane de vaccinare în orașe precum Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Iași, Craiova sau București. Pentru cel din Capitală, care începe vineri, la ora 16.00, au fost alocate deocamdată 10.000 de doze Pfizer. Numărul va fi suplimentat, dacă cererea e mare.
La Sala Palatului au fost deschise 40 de cabinete de vaccinare, în timp ce la Biblioteca Națională sunt deschise 10 astfel de cabinete. Trebuie să știți că puteți veni aici timp de trei zile, fără programare, inclusiv pe timpul nopții. Tot ce trebuie să aveți la voi este buletinul.
1.200 de voluntari, medici, asistente, rezidenți și studenți la medicină, vor participa la acest maraton. Printre cei care-i vor vaccina pe doritori este și coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță.
Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila: ”Peste trei săptămâni, în aceleași locații, în aceeași perioadă de vineri după-amiază până luni dimineața va avea loc și rapelul."
Joi a fost depășit pragul de o sută de mii de persoane vaccinate într-o zi.
Florin Cîțu, premierul României: ”Ne putem vaccina fără programare. Există maraton în București, există în toată țara. Nu avem nici o scuză să nu putem să ne reluăm viața pe care o aveam înainte de pandemie."
Îmbucurător este și faptul că tot mai mulți adolescenți aleg să se imunizeze. Numai în județul Iași sunt cel puțin 400. Două surori, de 16 și 18 ani au venit la vaccin însoțite de tatăl lor.
Reporter: ”Cine te-a îndrumat la vaccin?”
Adelina: ”Doamna doctor.”
Reporter: ”Și părinții ce au spus?”
Adelina: ”La fel, să fac vaccin, că e bine."
Până acum, peste 2.138.000 de persoane din toată țara s-au vaccinat cu ambele doze.