Centru de vaccinare într-o comună din judeţul Mureş. Este unul dintre primele din mediul rural
Sute de oameni din comuna Acățari, județul Mureș, s-au vaccinat, joi, în centrul de vaccinare amenajat în sala de sport din localitate.
Vorbim despre una dintre primele inițiative de acest gen din mediul rural, de la noi. Sătenii evită astfel deplasări de zeci sau sute de kilometri, în unele cazuri, pentru o doză de ser imunizant.
Doi soți, trecuți amândoi de 74 de ani, s-au prezentat la centrul de vaccinare încă de la prima oră. Sunt bucuroși că pot primi serul chiar la ei în comună. Ar fi trebuit să bată drumul până la oraș, altfel.
În aceeași situație ca cei doi sunt foarte mulți români de la țară. Distanța și lipsa mijloacelor de transport i-au ținut țintuiți de vatră, până în prezent.
Solyom Jeno: ”Nu avem nici un mijloc de transport cu care să călătorim la distanță mare.”
Incze Agnes: ”Am așteptat foarte mult. Trebuia să merg la Miercurea Nirajului, dar nu am avut cu ce. Îmi pare bine că a venit aici, că sunt din Acățari. Cine știe pe când mă programa.”
Csatlos Robert: ”Până la urmă mă vaccinam, dar ăsta e mai aproape și de asta am venit cu familia, Cu cât mai repede cu atât mai bine.”
Cel mai apropiat centru de vaccinare se află în Târgu Mureș, însă acolo, lista de așteptare este lungă.
Comuna a cerut înființarea unui punct permanent.
Osvath Csaba, primar comuna Acățari: ”M-am adresat Prefecturii să ne organizăm un punct de vaccinare. Nu s-a realizat. M-am străduit să facem în așa fel ca locuitorii să nu trebuiască să meargă în orașe depărtate, să poată să obțină vaccinul în localitate. Cu sprijinul Prefecturii am realizat pentru astăzi punct de vaccinare pentru 300 de persoane.”
Miercuri, cadrele medicale venite din Târgu Mureș au fost ajutate de patru asistenți din localitate. Centrul mobil de vaccinare își închide “porțile” la ora opt seara.