Stare de alertă în Sectorul 1, din cauza gunoaielor. Peste 2600 de tone de deşeuri sunt răspândite în zonă
A fost declarată stare de alertă sanitară în sectorul 1 al Capitalei după mai bine de opt luni de scandaluri legate de strângerea gunoaielor de pe străzi.
Dispoziţia intră în vigoare vineri la miezul nopţii, însă primele efecte vor fi vizibile abia de săptămâna viitoare. Autorităţile locale au promis că vor apela la alte firme de salubritate care vor colecta deşeurile. Clotilde Armand a convocat vineri o şedinţă pentru rezilierea contractului cu Romprest, însă nu a avut susţinerea consilierilor locali.
În opt luni, Calea Victoriei s-a transformat în "Calea Gunoaielor". În mijlocul oraşului, coşurile şi pubelele sunt pline de deşeuri, iar acolo unde resturile nu au mai încăput, oamenii le-au aruncat pur şi simplu la întâmplare.
Alegeri 2024
13:20
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
13:17
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 13:00, au votat 133.931 de cetăţeni - 15,56%
13:14
George Simion: Încurajez românii să meargă la vot! Să-i lăsăm pe români să decidă, fără manipulare, fără sondaje falsificate
13:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Peste 2600 de tone de deşeuri sunt răspândite în întreg sectorul 1. Este cantitatea anunţată de prefectul Capitalei care a monitorizat situaţia în ultimele zile. Priveliştea este dezolantă, însă nu numai pe străduţele secundare, ci şi pe bulevardele principale. Pe Ion Mihalache, de exemplu, sunt cel puţin 3 mormane de gunoaie care iată, nu au fost strânse deşi ne aflăm în miezul zilei.
Locuitorii fac slalom printre munţii de gunoaie şi şi-au pierdut orice speranţă că străzile ar putea fi iar curate.
Femeie: "Ăsta era un cartier curat, sectorul 1! O să ne mănânce şobolanii, mizeria, se îmbolnăvesc copiii noştri de cine ştie ce boli."
Situaţia este fără precedent, o recunoaşte şi prefectul Capitalei care a declarat stare de alertă sanitară.
Alin Stoica, Prefectul Capitalei: "Da, este prima dată când se întâmplă acest lucru, prima dată când a fost solicitat de un comitet local pentru situaţii de urgenţă."
În următoarele 30 de zile, primarul sectorului 1 ar trebui să vină cu un plan pe termen scurt. Operatori de salubritate din alte sectoare ar urma să acorde sprijin în colectarea gunoaielor.
Clotilde Armand: "Serviciul de salubrizare este în colaps. O să avem nevoie de câteva zile, 2-3 zile pentru a avea un alt operator care va continua serviciul public".
Starea de alertă nu presupune însă schimbarea operatorului de salubritate, cu toate că vineri primarul sectorului 1. Clotilde Armând a încercat să obţină o împuternicire pentru a rezilia contractul cu Romprest în justiţie, însă nu a avut parte de susţinerea consilierilor, care au boicotat şedinţa convocată de edil.
Clotilde Armand, Primarul Sectorului 1: "Cetăţenii sectorului 1 plătesc cel mai scump serviciu de salubrizare din România şi avem nişte consilieri care în loc să se mobilizeze ei nu vin la o şedinţă de îndată pentru a rezolva problema".
Ramona Porumb, Viceprimarul Sectorului 1: "Nu ne-am prezentat pentru că nu dorim să devenim părtaşi la o ilegalitate pe care primarul sectorului 1 vrea să o facă".
Consilier Local: "Până acum, doamna primar, de când şi-a luat mandatul, are de plată 2 milioane de euro adică 10 mil de lei doar penalităţi pentru neplata facturilor, înseamnă 10 euro plătiţi de fiecare cetăţean ca penalităţi luate de deciziile doamnei primar".
Urmează şi o perioadă de amenzi şi controale intense. Toţi cei care aruncă deşeuri la întâmplare vor fi identificaţi şi sancţionaţi.