Clotilde Armand susține că primăria nu are un contract valabil cu Romprest. Războiul gunoaielor continuă în instanță

Dată publicare: 11-06-2021 08:17
Dată actualizare: 11-06-2021 09:48


Războiul gunoiului din sectorul 1 al Capitalei ar putea lua o întorsătură neașteptată. Clotilde Armand susține că n-ar exista un contract valabil între primăria pe care o conduce şi furnizorul de servicii de curățenie.

 

Contractul din 2008 ar fi fost semnat, deși doua instante judecătoreşti au anulat în prealabil procedura de achiziție a serviciului de curățenie. Prin urmare, contractul nu există, susține Armând.

Între timp, s-a găsit o soluţie de moment în criza gunoaielor din cel mai înstărit sector al Capitalei. Primăria va plăti direct, pentru sortare, fără să mai implice firma de salubritate.

Prefectul Capitalei spune că pe baza evaluărilor făcute de Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu nu sunt motive suficiente să declare stare de alertă în sectorul 1. Între timp, însă, spune că a găsit o soluţie pentru ca procesarea gunoaielor, care era blocată din cauza unor dispute privind plăţile, să continue, astfel încât firma de salubritate să aibă unde să ducă deşeurile adunate.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: „Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul. Prestatorul sunt sigur că va aprecia acest gest şi va asigura serviciul''.

Clotilde Armand: „Vorbim de o preluare de datorii, (...) vrem să semnăm azi (..) să nu mai depindem de problema datoriilor intre sortatori şi prestatori''.

Cei de la Romprest spun că deocamdată nu au fost informaţi de Primăria Sectorului 1 cu privire la soluţia anunţată de prefect. În trecut, au fost de acord cu ideea.

Primarul Clotilde Armand a cerut încă de acum o săptămână declararea stării de alertă în sectorul 1, după ce, vreme de câteva zile, prestatorul serviciilor de salubritate -Romprest - nu a mai ridicat gunoaiele de pe străzi. Compania de salubritate a reclamat ca primăria are datorii istorice de 120 milioane de lei. De cealaltă parte, Clotilde Armand a susţinut că facturile sunt umflate şi ca tarifele practicate de Romprest sunt uriaşe, de 5 ori mai mari ca în Oradea, de pildă.

Între timp, Romprest a reluat ridicarea gunoaielor, dar nu a reuşit să le adune de pe toate străzile.

Spre exemplu, aproape de Piaţa Victoriei, la o stradă distanţă de clădirea Guvernului, într-un colț sunt mormane de gunoaie... sunt deşeuri aruncate de câteva zile bune. Iar situaţia se repetă pe mai multe străzi din sectorul 1.

„E din ce în ce mai murdar'' spune o locuitoare a zonei.

Potrivit unui document citat de jurnaliştii de la G4media, Romprest are, prin contract, exclusivitate pe 25 de ani pentru serviciile de salubritate din sectorul 1. În act este prevăzut că Primăria ar putea rezilia contractul unilateral doar dacă Romprest intră în faliment. Aşadar, Primăria nu ar avea cum să încheie un alt contract cu o altă firmă până nu rezolva situaţia cu Romprest.

Situaţia va fi tranşata între timp în instanţă.

Joi, Judecătoria Sectorului 1 admis o cerere a Romprest de executare silită a Consiliului Local al Sectorului 1.


VIDEO PROTVPLUS.RO