A fost creat Făt Frumos al roșiilor, după zeci de ani de cercetări. Când va fi lansat pe piață acest soi
După zeci de ani de cercetări, la Buzău a fost creat Făt Frumos al roșiilor. Este un soi românesc care crește mult mai repede decât cele cunoscute.
Noua tulpină este pe ultima sută de metri pentru omologare. Între timp, în serele din România sunt culese roșii obținute din semințe aduse din Spania, Turcia și Olanda.
Încă din 1970, la Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău au început cercetările pentru a obține o roșie de solar care să ofere un fruct de dimensiuni mari, cu gust autentic românesc, dar și mai multe recolte pe an. Proiectul a fost oprit o perioadă și abia acum s-a obținut un hybrid.
Matilda Popescu, secretar științific: „Sămânța are o calitate superioară. Semințele au o germinație mare. Vorbim de o germinație de peste 95%. Este o sămânță cu vigoare mare, o sămânță uniformă”.
Noul soi se dezvoltă cu o lună mai repede decât cele clasice și oferă șase culturi pe an.
Costel Vînătoru, director bancă de resurse genetice vegetale: „Peste 95% din sămânța care se cultivă în spații protejate - sere, solarii - în special la tomate, vine din import. Tot datorită faptului că nu avem creații românești".
Noile roșii românești vor ajunge însă pe piață anul viitor.
Eveline Ianțoc, proprietar seră: „Noi avem nevoie de un soi cu creștere nedeterminată. Fiind seră avem nevoie de acest soi care să producă un ciclu întreg de un an de zile de zece luni”.
La Constanța s-au copt acum primele roșii. Într-o seră, de exemplu, sunt interzise substanțele chimice, iar polenizarea se face cu ajutorul bondarilor. Semințele vin din import.
Potrivit Asociației Producătorilor de Legume din Turcia, România este principalul importator de legume, în special roșii și castraveți.