A cusut pe o pânză de 100 de ani, literă cu literă, cele 98 de strofe din Luceafărul
Performanţă inedită a unei femei de 72 de ani din Cugir, judeţul Alba. A cusut pe o pânză veche de 100 de ani, care măsoară peste 7 metri, literă cu literă, cele 98 de strofe ale Luceafărului lui Eminescu.
A avut nevoie de trei ani de zile ca lucrarea să fie gata, iar acum cei care o văd rămân uimiţi. Femeia a imprimat poemul pentru că iubeşte poeziile marelui scriitor şi vrea să lase creaţia moştenire nepoatei sale.
Tanti Maria a început să coasă versurile Luceafărului în 2014. A lucrat zi şi noapte ca să imprime strofele poemului cu aţă roşie şi a făcut şi calcule matematice pentru fiecare literă în parte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Maria Todor: "A fost odată ca în poveşti. A fost ca niciodată. Din rude mari împărăteşti. O preafrumoasă fată."
Tot pe aceeaşi pânză, a cusut şi Hora Unirii, Mioriţa sau a ilustrat tot cu ajutorul acului şi a aței "Coloana infinitului" şi "Cuminţenia pământului".
Maria Todor: "Am avut panza şi mă gândeam să imprim ceva pe ea că e veche, e foarte veche, e din 1922 ţesută şi din cânepă naturală. Am imprimat ce mi-a fost mie drag poeziile Luceafărul de Mihai Eminescu, Hora Unirii pentru că unirea s-a făcut la noi, la Alba Iulia, Mioriţa că e balada veche. Până am făcut două strofe a durat cam două luni de zile."
Femeia mărturiseşte că a avut nevoie de multă răbdare ca să ”scrie" cu aţă şi acul literă cu literă strofele din "Luceafărul" lui Eminescu.
Maria Todor: "Cărţile se mai rup se mai degradează, panza asta va rămâne mulţi, mulţi ani şi se păstrează mult şi bine, să o vadă.”
Reporter: Cât de greu a fost să coaseţi literă cu literă cele 98 de strofe?
Maria Todor: A fost pentru că eu nu le-am luat de niciunde, eu le-am creat. Milimetric a trebuit să le calculez. Sunt vreo 24 de împunsături la câte o literă. A durat şi jumătate de oră să fac o literă."
Vecinele au rămas uimite când au văzut creaţia femeii care a calculat matematic fiecare literă în parte.
Vecină:” Performanta doamnei mă uimeşte să ştiţi. Nu oricine poate să coasă aşa ceva."
Vecină: "Fără cuvinte am rămas. Ştiu câtă muncă s-a depus. De câte ori trebuie să împungi cu acul aici ca să iasă. I-am zis să se înscrie la Cartea Recordurilor."
Vecină: ”Am fost foarte impresionată de ceea ce a realizat, mai rar poate cineva să facă ce a făcut vecina noastră. Mi-a arătat cum a cusut pe pânza veche de sute de ani poezia Luceafărul. Nu cred că mai există cineva care să aibă atâta dăruire şi răbdare să scrie cu acul şi aţa ce a scris vecina noastră."
Acum vrea să imprime tot cu acul şi aţa pe pânză lucrări dedicate centenarului Marii Uniri.