Santaj ca in filme. A cerut o suma record pentru Romania. Vezi e-mailurile
"Imi dati 300.000 de euro ca sa nu public pe Internet toate informatiile despre pacientii vostri". Asa i-a santajat un barbat pe sefii uneia dintre cele mai mari clinici private din Capitala.
Daca nu isi primea banii, individul ar fi dezvaluit secretele medicale ale oamenilor de afaceri, politicienilor sau altor persoane publice care s-au tratat in clinica.
Este vorba despre cea mai mare suma ceruta in urma unui santaj in Romania. Alin Alexandrescu, barbatul de 34 de ani lucra la departamentul IT din cadrul clinicii Medlife, insa urma sa fie dat afara. Ca sa nu plece cu mana goala s-a folosit de cunostintele sale, a intrat in sistemul informatic al clinicii si a copiat bazele de date cu informatii despre pacienti, bolile de care sufera, tratamentele pe care le urmeaza, cu alte cuvinte, informatii absolut confidentiale.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
I-a contactat apoi pe sefi si le-a cerut 300.000 de euro ca sa nu le publice pe Internet. Dar din momentul in care sefii clinicii au fost contactati de barbat, totul s-a desfasurat ca intr-un film e actiune.
"Va reamintesc ca detin baza de date de la contabilitate plus inca 7 baze de date. Cat despre ordinul de marime la care m-am gandit, eu zic ca incasarile pe 10 zile este o suma rezonabila (~ 1.300.000 Ron) pentru ambele parti si o pierdere minima pentru voi in conditiile in care datele apar public", a cerut barbatul in primele sale e-mailuri.
De teama sa nu isi piarda clientii si sa nu compromita zeci de persoane publice care se numarau printre acestia, conducerea unitatii i-a promis individului ca ii va da banii.
Odata ce a primit unda verde, barbatul a trimis alte e-mailuri in care specifica in cel mai mic detaliu cum ar trebui sa aiba loc predarea banilor.
"Banii sa nu fie marcati. Pana vor ajunge la mine, vor fi verificati amanuntit, nu ii patati cu tot felul de solutii. Vor fi testati. De asemenea, geanta sa nu contina sisteme de urmarire, microfon sau camera. Va fi verificata", a mentionat barbatul in e-mail.
Apoi a avut grija si de celelalte detalii.
Persoana care va ridica banii, nu are contact direct cu mine, nu incercati sa o opriti, altfel totul cade. Persoana va fi verificata de mai multe ori. Sa nu poarte sisteme de urmarire sau ascultare. Va trebui sa stiu numarul de masina, directia din care va veni si de unde va pleca. Persoana trebuie sa respecte intocmai instructiunile, totul se opreste", a amenintat barbatul intr-un alt e-mail.
Practic patronii trebuiau sa mearga sa spele masina, exterior, la o spalatorie din zona Unirii in Capitala, apoi in interior la o alta de pe soseaua Viilor urmand sa primeasca noi informatii prin intermediul unui telefon lasat pe strada.
Suspectul l-a coordonat pas cu pas pe cel care urma sa ii aduca banii pana ce primul a ajuns intr-o zona unde i s-a spus ca va gasi un telefon mobil. La telefon, cel care livra geanta a fost informat sa lase banii langa un panou publicitar.
Geanta a fost ridicata de un complice. Cand cei doi s-au intalnit au intrevenit politistii de la crima organizata.
Totusi reprezentantii clinicii au anuntat atat pe politisti. Acestia au anuntat insa procurorii DIICOT, care au organizat un flagrant si l-au retinut pe suspect.
Individul de 34 de ani nu a actionat insa singur, ci a mai avut doi complici, printre care si sotia sa.
Cei trei au fost retinuti. Au fost audiati toata noaptea la sediul DIICOT. Ei sunt acuzati de aderare la un grup infractional organizat, transfer neautorizat de date, frauda informatica si santaj.
Pozitia clinicii
Reprezentantii clinicii spun ca au reusit sa recupereze integral informatiile sustrase din sistemele lor informatice si ca nu au fost probleme in ce priveste procesarea informatiilor ulterior.
"Masurile avansate de siguranta implementate, dar si sistemul nostru foarte performant, sustinut de cel putin 8 backup-uri disponibile in locatii diferite, au permis recuperarea integrala a informatiilor sustrase din sistemele noastre IT. Drept urmare, in tot acest interval, sistemul nostru informatic a functionat in parametri normali", spun reprezentantii clinicii.