Stareta manastirii Agapia, acuzata de santaj de catre enoriasi

Ultima actualizare: 29-10-2012 09:48

Acuzatii necurate la adresa staretei manastirii Agapia, despre care zeci de familii, din localitatea cu acelasi nume, spun ca le santajeaza.
 

Concret, cand aude ca un enorias trage sa moara, se apropie de patul sau si ii sugereaza ca numai daca semneaza un act de donatie va fi inmormantat in cimitirul aflat langa lacas.

Asa ar incerca sa puna mana pe terenurile de sub casele oamenilor care, sustin maicile, ar apartine Bisericii. Mitropolia nu comenteaza situatia, pentru moment.

Manastirea Agapia revendica in instanta terenul pe care acum traiesc 69 de familii.

Mai exact, cere retrocedarea a 49 de hectare din localitate. O parte reprezinta gospodariile oamenilor, aproape un sfert din comuna, apoi doua drumuri nationale si comunale plus doua hectare de curs de apa.

Procesul dureaza de ani, iar oamenii sustin ca au ajuns sa traiasca situatii strigatoare la cer. Maica stareta, pretind ei, poarta negocieri dure. Un loc de veci in cimitirul satului contra unei semnaturi prin care muribundul cedeaza casa si automat pamantul manastirii.

Maica Olimpiada, stareta de la Agapia, nu a vrut sa comenteze toate aceste acuze. In schimb, una dintre maicute a recunoscut ca o problema ar exista.

Bucata de pamant in discutie reprezinta o mica parte din averea manastirii Agapia. In urma cu cateva saptamani a primit in instanta 600 de hectare de padure. Manastirea mai are peste 200 de hectare de fanete, pasuni, teren arabil, vie la Cotnari, dar si alte proprietati.

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei asteapta hotararea tribunalului pentru a putea face declaratii in situatia de la Agapia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO