Autorităţile vor să taie 8.000 de copaci lângă Braşov, ca să facă un drum forestier
Peste 8000 de arbori, unii foarte bătrâni, au fost condamnaţi la tăiere de autorităţile locale din Braşov, care vor să construiască un drum forestier de 11 kilometri în apropierea oraşului.
Lucrările, care vor fi finanţate cu 1 milion şi jumătate de euro din fonduri europene, i-au revoltat pe mulţi localnici căci vor distruge, spun ei, pădurea şi potecile montane din zonă. 12.000 de oameni au semnat o petiţie prin care cer oprirea acestui proiect.
Lung de 11 km, drumul forestier Gorița va lega cartierele Şchei şi Răcădau şi va străbate, în serpentine, pădurea ce mărgineşte Brașovul. Cei care contestă proiectul au organizat excursii în zonă, pentru ca localnicii să vadă cu ochii lor ce li se pregăteşte. Pe internet au fost lansate filme în care este prezentat proiectul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Maximilian Munteanu: "Vedem aici marcajele pe copaci care indică că aceşti copaci o să plece. Marcajul acesta începe de undeva din jos din vale şi continuă până sus în muchie, e o zonă foarte amplă, e prea mult. Arată aşa la final de explotoare, s-a intrat cu TAF-ul, asta o să rămână aici."
Autorităţile susţin că drumul este necesar atât pentru a face exploatare forestieră, cât şi pentru lucrările de îngrijire a pădurii care aparţine municipiului.
Dan Olteanu, directorul Regiei Locale a pădurilor: "Trebuie să ne facem lucrările să putem interveni în caz de calamitate, am avut doborâturi. Trebuie intervenit, acolo este arborele mai vechi de 100 de ani, încât încet vor fi arbori care se vor usca."
În plus, susţin edilii, drumul forestier va fi un loc de agrement.
Sorin Toarcea: "Asta poate să fie un loc de plimbare pentru oameni care vor să se plimbe cu bicicleta prin pădure în aer curat, nu cei care coboară cu biciclete speciale în viteză pe versanţi. Vor putea alerga."
Localnicii susţin însă că zona este străbătută de poteci vechi de sute de ani, care acum vor fi distruse.
Localnic: "Unul din motivele pentru care nu am plecat din ţară îi faptul că am natura la poalele oraşului, în fața casei. Drumul ăsta practic distruge mare parte din potecile pe care le frecventez."
Bicicliştii spun că pedalatul pe un asemenea drum e chiar periculos.
Localnic: "Acest drum va fi pavat cu piatră de rău şi suprafaţa este extrem de dură, a cădea pe o suprafață de piatră de rău e infinit mai rău decât a cădea în brusturi sau pe un pământ afânat."
Iar unii braşoveni se tem că în zona vor apărea în curând şi construcţii.
Peste 12.000 de oameni au semnat o petiţie prin care cer ca fondul forestier din zona să fie declarat padure-parc, astfel încât să nu fie afectat de tăieri.