705 plângeri împotriva jandarmilor. Substanțele folosite sunt expertizate
Procurorii militari au dispus efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanţelor cu efect iritant - lacrimogen existente în muniţia şi în recipientele ridicate de la sediul Jandarmeriei Române.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii militari au înregistrat, până vineri, 705 plângeri din partea persoanelor care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest.
"Totodată, în cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanţelor cu efect iritant-lacrimogen existente în muniţia şi în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice", precizează Parchetul General.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.
Pe 16 august, procurorii militari au ridicat de la Jandarmeria Română documentele privind substanţele chimice deţinute şi folosite cu ocazia intervenţiei la protestul de vineri, precum şi mostre de muniţie neletală şi substanţe chimice.
Parchetul declara atunci că muniţia neletală şi gazele lacrimogene folosite au "certificat de calitate şi garanţie", precum şi "declaraţie de conformitate".
Parchetul General enumera muniţia neletală şi gazele lacrimogene folosite la protest de jandarmi:
* cartuş calibru 38 mm cu efect iritant-lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
* grenadă de mână cu efect iritant-lacrimogen; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
* pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanţă iritant-lacrimogenă; tipul substanţei CS concentraţie 1%;
* pulverizator de mână 60 - 100 ml cu substanţă iritant-lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
* pulverizator de mână 400 ml cu substanţă iritant-lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
* pulverizator de mână 150 ml cu substanţă iritant-lacrimogenă; tipul substanţei CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentraţie 1%);
* cartuş calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant-lacrimogen - încărcătură cu efecte multiple iritant-lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).
Sursa: Agerpres
Etichete: protest, jandarmi, violente, gaze lacrimogene,
Dată publicare:
24-08-2018 17:05