Dăncilă, supărată pe Iohannis pentru că i-a criticat pe jandarmi. Nicio vorbă despre răniţi

Dată publicare: 23-08-2018 18:17
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


La aproape două săptămâni de la violenţele din Piaţa Victoriei, încheiate cu sute de oameni răniţi, Viorica Vasilică Dăncilă iese la atac.

Şefa guvernului i-a criticat joi pe cei care au văzut probleme în intervenţia forţelor de ordine. Fără să-l nominalizeze direct pe preşedinte, Dăncilă l-a vizat pe Klaus Iohannis, care a criticat din primul moment ''interventia puternic disproporţionată'' a jandarmilor. Tot joi. şeful statului a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de sistemele totalitare, şi a îndemnat societatea, să continue să lupte pentru democraţie.

'Am văzut în aceste zile un asalt împotriva unor instituţii ale statului, prima ţintă este Jandarmeria, dar sunt şi alte instituţii luate în acest colimator. O persoană sau o instituţie poate să fie acuzata doar în baza unor probe concludente”, a spus premierul. Fără să pronunţe numele preşedintelui, Viorica Dăncilă l-a atacat pe Klaus Iohannis, cel care în noaptea protestului, la doar câteva minute după evacuarea în forţă a Pieţei Victoriei, a condamnat ''interventia puternic disproportionata'' a jandarmilor.

Această afirmaţie a preşedintelui a fost contestată de social democraţi unii dintre ei membri ai Guvernului, care l-au acuzat că susţine proteste anarhice cu scopul de a dărâma Guvernul. Ba mai mult, spun cei din PSD atitudinea preşedintelui duce la divizarea societăţii.

„Unii încearcă, din motive politice, să alimenteze această spirală a conflictului, care să scindeze şi mai mult societatea” a continuat Dăncilă-

În afară de a-i apăra pe jandarmi sau de a-l ataca pe preşedinte, în prima apariţie publică de după protestul din 10 august, Viorica Dăncilă nu a vorbit deloc de cei peste 400 de răniţi şi nici despre modul de intervenţie a instituţiilor subordonate guvernului.

Pe de altă parte, preşedintele continuă să îndemne societatea să reacţioneze în faţa atacurilor asupra democraţiei şi a statului de drept. Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, Klaus Iohannis spune: ''Astăzi, tentația iliberalismului este extrem de mare. Trebuie să ne facem datoria de cetățeni responsabili și să combatem orice tendință extremistă care ne poate îndepărta de valorile și principiile europene. (...) Generația actuală trebuie să rămână activă în lupta pentru apărarea democrației și a statului de drept (...)''.

Conflictul dintre Palatul Victoriei şi Palatul Cotroceni este departe de a se stinge. Iohannis a criticat rectificarea bugetară propusă de Guvern în urma căreia mai multe instituţii care ţin de securitate, dar şi Preşedinţia, vor lua mai puţini bani. În replică, cei din Guvern au cerut o şedinţă CSAT de urgenţă pentru aprobarea rectificării în aceste instituţii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO