700 de înscrieri în primele 25 de minute. Ce a anunțat Firea despre testele gratuite oferite bucureștenilor
Bucureștenii fără simptome se pot testa gratuit pentru Covid 19. Trebuie să se înscrie pe o platformă online, iar primii 11.000 vor fi programați la testarea de tip PCR.
Primăria Capitalei a dat vineri startul programului "Testăm pentru Bucureşti". Platforma a fost lansată în jurul orei 13.00.
Primarul general, Gabriela Firea, a arătat, într-o postare pe facebook, că în primele 25 de minute s-au înscris sau începuseră demersurile în vederea înscrierii aproximativ 700 de persoane. Până la ora 19.00, numărul înscrierilor a ajuns lapeste 3.000.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Probleme de funcționare din cauza numărului mare de accesări
Din cauza numărului mare de bucureşteni care au accesat platforma, au apărut sincope în funcţionarea acesteia, scrie Agerpres.
Primarul general a anunţat că în prima etapă vor fi acceptate 11.000 de înscrieri, dar persoanele interesate care nu reuşesc să efectueze testul vor rămâne în baza de date, fiind invitate la testare într-o a doua etapă a proiectului. Ea a subliniat că testul nu este unul dureros.
"Este vorba doar despre un exudat nazal şi faringian, am făcut şi eu un astfel de test. Nu este nimic invaziv, nu este de speriat. Testarea este gratuită. După ce vă veţi înscrie pe această platformă, veţi fi contactaţi de colegii noştri şi programaţi, de comun acord, la una dintre cele nouă clinici de stat şi private care sunt afiliate programului nostru, în ziua şi ora pe care le doriţi şi dumneavoastră. Nu va fi o problemă distanţa, pentru că avem 20 de laboratoare acreditate, pe care le conţin cele nouă clinici. Deci va fi destul de uşor de ajuns", a spus Firea.
Ce se va întâmpla cu cei testați pozitiv
Directorul medical al ASSMB, Ablachim Turkes, a menţionat că, în cazul în care vor fi depistate rezultate pozitive, laboratorul va informa persoanele în cauză, iar acestea vor fi subiectul unor anchete epidemiologice.
"Decizia ca persoanele infectate, dar asimptomatice, să fie internate într-un spital de boli infecţioase sau un spital suport aparţine în totalitate Comitetului Naţional pentru Situaţii Special de Urgenţă, nu Primăriei Capitalei", a subliniat Gabriela Firea.
Ce spune Firea despre testele de anticorpi pentru Covid-19
Ea a adăugat că săptămâna viitoare va organiza o conferinţă de presă pe tema proiectului care vizează realizarea testelor de anticorpi pentru COVID-19 la nivelul Capitalei.
"Au fost selectate deja 10.500 de persoane din Municipiul Bucureşti, din toate cele şase sectoare, care vor fi contactate prin primăriile de sector şi invitate să fie testate cu teste de tip anticorpi. Nici acel test nu este invaziv, nu este dureros: o picătură de sânge din buricul degetului", a spus primarul general.
Joi, primarul general preciza că în cadrul programului "Testăm pentru Bucureşti" este vorba despre teste de tip antigen standard RT-PCR, "cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea" infecţiei cu SARS-CoV-2. Ea arăta că pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării, bucureştenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definiţiile de caz stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat.
Call-center pentru bucureștenii înscriși în program
Bucureştenii vor completa o declaraţie ce cuprinde criterii de eligibilitate şi date personale (nume, prenume, CNP, serie şi număr CI, vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naştere). După finalizarea acestei prime etape şi acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere şi consimţământul pentru participare.
Fiecare participant înscris va primi un număr de înregistrare şi un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare şi testarea propriu-zisă. Un call-center dedicat va ţine legătura cu bucureştenii înscrişi în program şi le va comunica data şi ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.
Sursa: Agerpres
Etichete: bucuresti, Capitala, coronavirus, testare, firea,
Dată publicare:
22-05-2020 17:55