Durerea din urma Colectiv: “Focul s-a mutat din Club în spitale, ori în Piatra Neamț, Balș, Constanța. Nu am învățat nimic”
Se împlinesc 6 ani de la tragedia din clubul ''Colectiv'' care a îndoliat o țară întreagă. 64 de tineri și-au pierdut viața în incendiul devastator, iar un altul s-a stins la mai bine de un an distanță.
Cu dureri care nu pot fi vreodată vindecate, unii părinți și-au pierdut speranța că le mai pot face dreptate copiilor lor. La șase ani distanță, nu există niciun vinovat.
Părinți care au rămas fără copii, arsuri fără leac, un sistem medical defect, dar și multă neputință. Asta a lăsat în urmă incendiul din Clubul Colectiv.
Ruxandra Geambașu, mama Ioanei, tânăra de 18 ani care a murit în Colectiv: “Aici sunt în principal pozele Ioanei, acolo era prima dată când o scoteam în aer liber, pe balcon. Această este una din ultimele fotografii și-a făcut-o ea și fotografia asta este și pe monumentul funeral. Așa arată ea la 18 ani. Aici este calculatorul ei, telefonul ei, am nevoie de ea așa, în mărime naturală, pozele sunt…nici măcar un surogat, dar le-am pus aici pentru că e frumos așa să treci cu privirea peste ele”.
Ruxandra Geambașu a pierdut-o pe Ioana înainte să o vadă arhitect. Tânăra ar fi trebuit să aibă acum 24 de ani, să zâmbească, să se bucure de viață și să-și urmeze pasiunea moștenită de la bunicul ei: fotografia.
Ruxandra Geambașu: “Era foarte încântat că nepoata-sa l-a moștenit. Ioana era foarte receptivă și acum face poze de sus în jos …., dar aș vrea să mi le trimită și mie sub formă de vise frumoase, nu de coșmaruri din astea pe care le-am avut în ultima vreme”.
153 de secunde a durat coșmarul din clubul morții, iar rând pe rând, în club și apoi în spitale, 65 de vieți au pierit. Alți 150 de tineri au fost răniți, iar unii dintre ei au rămas cu sechele pe viață.
Adrian Albu, supraviețuitor Colectiv: “Toți avem probleme, cicatricile se stabilizează până la un moment, dar se întâmplă cât o chestie când se destabilizează, cum am eu aici. E o rană deschisă care nu se mai închide de câteva luni …..nu vrea ea, m-a ciupit un țânțar s-a infectat un pic și nu se mai închide”.
Adrian a supraviețuit, dar și-a pierdut în acea noapte sora și verișoara.
Adrian Albu: “A doua zi e cel mai greu când rămâi singur și îți dai seama că retrăiești ce s-a întâmplat, în ziua aia în care se întâmplă ceva nu e greu, a doua zi e cel mai greu, îți dai seama, conștientizezi…”.
Zeci de răniți au fost înghesuiți în spitale pline de bacterii, iar medicii limitați de resurse nu au putut să-i ajute. După o serie de declarații încurajatoare, autoritățile au recunoscut că sunt depășite de proporțiile dezastrului și au cerut sprijin internațional. Mai mulți tineri au fost transferați la clinici din străinătate, în timp ce în țară noastră sute de mii de oameni au ieșit în stradă.
Problemele din sistemul de santatate nu au fost însă rezolvate. România nu are centre de arși și nici centre de recuperare medicală. Din 2016 până acum, 53 de mari arși au fost transferați în spitalele din afara țării, însă mulți continuă să moară cu zile în spitalele de la noi.
Eugen Iancu, părinte care și-a pierdut copilul: “Uneori mă întreb dacă nu sunt eu mai defect decât alții pentru că nu pot să uit, sunt omul care nu pot să uit, omul care mă uit pe stradă la tot ce se întâmplă, mă uit la mașini, mă uit la clădiri, mă uit la oameni care în continaure țin legătură cu alții, primesc vești și fiecare veste pe care o primesc parcă îmi dă cu un ciocan în cap”.
Ruxandra Geambașu: “Faptul că focul s-a mutat din Club în spitale, ori în Piatra Neamț, Balș, Constanța și așa mai departe arată că nu am învățat nimic."
Adrian Albu: “Esența României va rămâne aceeași, lasă că merge și așa, totul e la mișto. Înțelegeți? Totul este la mișto…”
Ani la rând victimele au așteptat să li se facă dreptate, dar soarta procesului va fi tranșată definitiv la Curtea de Apel București abia în următoarele săptămâni sau chiar luni. În prima instanța, cea mai mare pedeapsa de 12 ani și 8 luni de închisoare a primit-o Daniela Niță, administratorul firmei care a furnizat artificiile. Femeia a fost găsită fără suflare în apartamentul sau în această vară. Printre cei condamnați este și fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu – Piedone, cu o pedeapsă de 8 ani și 6 luni.
Ruxandra Geambașu: “Măsuram și holul de la etajul Curții de Apel care nu întâmplător, că întâmplări nu există, este Dumnezeu discret, holul de la etajul unde era sala de judecată sala Istate Nicescu avea exact dimensiunea pentru 64 de morminte care ar ocupa cam un teren de handbal”.
Sâmbătă, pe treptele Curții de Apel au fost așezate portretele victimelor din incendiul din Colectiv, în semn de protest.