47 de europarlamentari i-au scris lui Dăncilă despre referendum: ”Suntem îngrijorați”

dancila

47 de europarlamentari au transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care își arată consternarea în privința organizării referendumului pe tema redefinriii familiei în Constituție.

În opinia semnatarilor acestui document, organizarea acestui referendum fără a fi asigurate forme alternative de recunoaștere juridică pentru familii face ca Guvernul României să fie complice la încălcările drepturilor omului în România.

De asemenea, ei atrag atenția că acest referendum încurajează discursul prin ură și violență împotriva persoanelor LGBT.

Cei 47 de europarlamentari sunt îngrijorați și de faptul că organizarea referendumului în 2  zile în loc de 1, așa cum s-a obișnuit la referendumurile anterioare din România, ar putea fi interpretat ca o încercare deliberată de a influența rezultatul referendumului, prin asigurarea pragului de participare de 30%.

Iar decizia de a nu utiliza sistemul integrat de monitorizare a voturilor este, de asemenea, îngrijorătoare, deoarece este văzut ca un pas înapoi și ar putea fi văzută și ca o încurajare a fraudei.

Citește și
polițiști referendum
Polițiștii vor să prevină incidentele pe timpul referendumului. Măsurile luate
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

Textul integral al scrisorii celor 47 de europarlamentari:

”Am fost consternați să aflăm că referendumul pe tema redefinirii familiei ca fiind uniunea între un bărbat și o femeie va avea loc în perioada 6 - 7 octombrie.

Această redefinire a familiei are potențialul de a dăuna copiilor din toate familiile, prin promovarea mesajului că familiile monoparentale, partenerii non-căsătoriți și copiii, bunicii care își cresc nepoții, familiile curcubeu și toate celelalte familii care nu se încadrează în definiția îngustă propusă de referendum nu merită să fie recunoscute și protejate.

Permiterea continuării referendumului fără a fi asigurate forme alternative de recunoaștere juridică pentru familii vă face să păreți că sunteți complici la încălcările drepturilor omului, care sunt în curs de desfășurare, și că sunteți împotriva drepturilor tuturor celor care trăiesc în familii "non-tradiționale".

Permiterea efectuării acestui referendum promovează retorica anti-LGBTI și încurajează discursul prin ură și violență împotriva persoanelor LGBT. Nu putem permite ca acest limbaj legal să pună persoanele LGBT, inclusiv copiii și copiii LGBT în familii curcubeu, într-o poziție vulnerabilă și în încălcarea flagrantă a dreptului fundamental la nediscriminare, așa cum este consacrat în Legea drepturilor omului a UE.

Convenția ONU privind drepturile copilului - ratificată de toate statele membre ale UE, inclusiv România - nu definește niciodată o familie între un bărbat și o femeie, acordând tuturor copiilor aceleași drepturi, indiferent de cine sunt părinții lor.

Hotărârea recentă a Curții Constituționale din România, conform căreia cuplurile de ecelași sex ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale, subliniază că familiile curcubeu nu au protecție în prezent și nu au drepturi legale în România, indiferent de naționalitatea lor.

Absența legislației privind parteneriatele civile și lipsa legii recunoașterea documentelor publice și a deciziilor judecătorești în cadrul UE (în ceea ce privește adoptarea, de exemplu) face ca toate cuplurile de același sex și copiii lor să se afle într-o stare juridică de tip limbo (în uitare, n.red.), împiedicându-i să se bucure pe deplin de drepturile lor ca cetățeni egali ai UE.

În ciuda hotărârii recente a CJUE în cazul Coman, soții de același sex în România rămân în situații juridice instabile. Acest lucru pune foarte mult în pericol libertatea de circulație a cetățenilor UE, care reprezintă piatra de temelie a proiectului UE.

De asemenea, am dori să aflăm despre motivele dvs. de a emite o ordonanță de urgență, emis de guvernul dvs., declarând că acest referendum va avea loc în două zile în loc de una, practica obișnuită în referendumurile anterioare din România.

Suntem îngrijorați de faptul că acest lucru ar putea fi interpretat ca o încercare deliberată de a influența rezultatul referendumului, prin asigurarea pragului de participare de 30%.

Decizia de a nu utiliza sistemului integrat de monitorizare a voturilor este, de asemenea, îngrijorătoare, deoarece este un pas înapoi și ar putea fi văzută ca o încurajare a fraudei.

În concluzie, și în lumina acestei situații, invităm guvernul român să se asigure că toate cuplurile beneficiază de protecție juridică și că toți copiii - inclusiv copiii de părinți de același sex și copiii și tinerii LGBT - li se acordă cel mai mare bivel de protecție.

Toți copiii ar trebui să se poată bucura pe deplin de dreptul lor de a crește într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, iubire și înțelegere, așa cum au fost consacrate în Convenția ONU privind drepturile copilului.”

Europarlamentarii care au semnat această scrisoare pentru premierul Viorica Dăncilă:

Anna Maria Corazza Bildt
Bart Staes
Ana Maria Gomes
Monika Vana
Martina Anderson
Terry Reintke
Julie Ward
Ernest Urtasun
Péter Niedermüller
Marisa Matias
Izaskun Bilbao Barandica
Sophie in’t Veld
Hilde Vautmans
Judith Sargentini
Jean Lambert
Malin Bjork
Seb Dance
Elly Schlein
Clare Moody
Jude Kirton-Darling
Paul Brannen
Theresa Griffin
Brando Benifei
Claude Moraes
Lucy Anderson
Mary Honeyball
Wajid Khan
Alex Mayer
Rory Palmer
Catherine Stihler
Derek Vaughan
Santiago Fisas Ayxelà
Marlene Mizzi
Katy Piri
Martina Anderson
Matt Carthy
Lynn Boylan
Liadh Ni Riada
Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy
Edouard Martin
Helga Stevens
Soraya Post
Daniele Viotti
Giuseppina Picierno
Sirpa Pietikainen
Jose Ignacio Faria
Merja Kyllönen

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Ucrainenii pun presiune: ce se va întâmpla în cazul unui "egal de salon" la Slovacia - România
Ucrainenii pun presiune: ce se va întâmpla în cazul unui "egal de salon" la Slovacia - România
Citește și...
Preşedinţii secţiilor de votare care nu au putut fi contactaţi, căutați cu poliția prin localitățile din Vrancea
Preşedinţii secţiilor de votare care nu au putut fi contactaţi, căutați cu poliția prin localitățile din Vrancea

Preşedinţii desemnaţi ai secţiilor de votare care nu au putut fi contactaţi până în prezent de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vrancea sunt căutaţi de reprezentanţii Primăriei şi cei ai Poliţiei pentru a se clarifica situaţia acestora.

Polițiștii vor să prevină incidentele pe timpul referendumului. Măsurile luate
Polițiștii vor să prevină incidentele pe timpul referendumului. Măsurile luate

Mai sunt trei zile până la referendum, iar poliţiştii vor să se asigure că cetăţenii ştiu ce au de făcut ca să respecte legea.

Pliante pro-referendum în pungile de pâine. Patron: „Cu ce am greşit? Nu fac politică”
Pliante pro-referendum în pungile de pâine. Patron: „Cu ce am greşit? Nu fac politică”

O brutărie din Bihor a distribuit, marți, pliante conținând mesaje pro-referendum în pungile cu pâine trimise magazinelor.

Sute de președinți de birouri electorale din toată țara se retrag înainte de referendum
Sute de președinți de birouri electorale din toată țara se retrag înainte de referendum

Situaţie fără precedent înainte de organizarea unui scrutin în România. Mai sunt doar câteva zile până la referendum, iar sute de preşedinţi de birouri electorale, din toată ţara, s-au retras din funcţie şi trebuie înlocuiţi.

Recomandări
Cresc salariile angajaților mai multor companii din România. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră
Cresc salariile angajaților mai multor companii din România. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră

Vara vine cu salarii majorate pentru angajații mai multor companii. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră. Creșterile au fost forțate de majorarea salariului minim pe economie și vor fi în general de câteva procente.  

OFICIAL. Site-urile stirileprotv.ro și protv.ro au fost interzise în Rusia
OFICIAL. Site-urile stirileprotv.ro și protv.ro au fost interzise în Rusia

Autoritățile din Rusia au interzis, începând de marți, 25 iunie, postul de televiziune PRO TV Internațional și site-urile stirileprotv.ro și protv.ro.

Fenomen fără precedent în România. Ce se întâmplă cu românii din diaspora, la 17 ani de când am intrat în UE
Fenomen fără precedent în România. Ce se întâmplă cu românii din diaspora, la 17 ani de când am intrat în UE

Pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană, de când avem dreptul să circulăm liber și să muncim în țările din vest, România răstoarnă balanța migratorie în favoarea sa.