47 de europarlamentari i-au scris lui Dăncilă despre referendum: ”Suntem îngrijorați”

03-10-2018 15:15


dancila

47 de europarlamentari au transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care își arată consternarea în privința organizării referendumului pe tema redefinriii familiei în Constituție.

În opinia semnatarilor acestui document, organizarea acestui referendum fără a fi asigurate forme alternative de recunoaștere juridică pentru familii face ca Guvernul României să fie complice la încălcările drepturilor omului în România.

De asemenea, ei atrag atenția că acest referendum încurajează discursul prin ură și violență împotriva persoanelor LGBT.

Cei 47 de europarlamentari sunt îngrijorați și de faptul că organizarea referendumului în 2  zile în loc de 1, așa cum s-a obișnuit la referendumurile anterioare din România, ar putea fi interpretat ca o încercare deliberată de a influența rezultatul referendumului, prin asigurarea pragului de participare de 30%.

Iar decizia de a nu utiliza sistemul integrat de monitorizare a voturilor este, de asemenea, îngrijorătoare, deoarece este văzut ca un pas înapoi și ar putea fi văzută și ca o încurajare a fraudei.

Textul integral al scrisorii celor 47 de europarlamentari:

”Am fost consternați să aflăm că referendumul pe tema redefinirii familiei ca fiind uniunea între un bărbat și o femeie va avea loc în perioada 6 - 7 octombrie.

Această redefinire a familiei are potențialul de a dăuna copiilor din toate familiile, prin promovarea mesajului că familiile monoparentale, partenerii non-căsătoriți și copiii, bunicii care își cresc nepoții, familiile curcubeu și toate celelalte familii care nu se încadrează în definiția îngustă propusă de referendum nu merită să fie recunoscute și protejate.

Permiterea continuării referendumului fără a fi asigurate forme alternative de recunoaștere juridică pentru familii vă face să păreți că sunteți complici la încălcările drepturilor omului, care sunt în curs de desfășurare, și că sunteți împotriva drepturilor tuturor celor care trăiesc în familii "non-tradiționale".

Permiterea efectuării acestui referendum promovează retorica anti-LGBTI și încurajează discursul prin ură și violență împotriva persoanelor LGBT. Nu putem permite ca acest limbaj legal să pună persoanele LGBT, inclusiv copiii și copiii LGBT în familii curcubeu, într-o poziție vulnerabilă și în încălcarea flagrantă a dreptului fundamental la nediscriminare, așa cum este consacrat în Legea drepturilor omului a UE.

Convenția ONU privind drepturile copilului - ratificată de toate statele membre ale UE, inclusiv România - nu definește niciodată o familie între un bărbat și o femeie, acordând tuturor copiilor aceleași drepturi, indiferent de cine sunt părinții lor.

Hotărârea recentă a Curții Constituționale din România, conform căreia cuplurile de ecelași sex ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale, subliniază că familiile curcubeu nu au protecție în prezent și nu au drepturi legale în România, indiferent de naționalitatea lor.

Absența legislației privind parteneriatele civile și lipsa legii recunoașterea documentelor publice și a deciziilor judecătorești în cadrul UE (în ceea ce privește adoptarea, de exemplu) face ca toate cuplurile de același sex și copiii lor să se afle într-o stare juridică de tip limbo (în uitare, n.red.), împiedicându-i să se bucure pe deplin de drepturile lor ca cetățeni egali ai UE.

În ciuda hotărârii recente a CJUE în cazul Coman, soții de același sex în România rămân în situații juridice instabile. Acest lucru pune foarte mult în pericol libertatea de circulație a cetățenilor UE, care reprezintă piatra de temelie a proiectului UE.

De asemenea, am dori să aflăm despre motivele dvs. de a emite o ordonanță de urgență, emis de guvernul dvs., declarând că acest referendum va avea loc în două zile în loc de una, practica obișnuită în referendumurile anterioare din România.

Suntem îngrijorați de faptul că acest lucru ar putea fi interpretat ca o încercare deliberată de a influența rezultatul referendumului, prin asigurarea pragului de participare de 30%.

Decizia de a nu utiliza sistemului integrat de monitorizare a voturilor este, de asemenea, îngrijorătoare, deoarece este un pas înapoi și ar putea fi văzută ca o încurajare a fraudei.

În concluzie, și în lumina acestei situații, invităm guvernul român să se asigure că toate cuplurile beneficiază de protecție juridică și că toți copiii - inclusiv copiii de părinți de același sex și copiii și tinerii LGBT - li se acordă cel mai mare bivel de protecție.

Toți copiii ar trebui să se poată bucura pe deplin de dreptul lor de a crește într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, iubire și înțelegere, așa cum au fost consacrate în Convenția ONU privind drepturile copilului.”

Europarlamentarii care au semnat această scrisoare pentru premierul Viorica Dăncilă:

Anna Maria Corazza Bildt
Bart Staes
Ana Maria Gomes
Monika Vana
Martina Anderson
Terry Reintke
Julie Ward
Ernest Urtasun
Péter Niedermüller
Marisa Matias
Izaskun Bilbao Barandica
Sophie in’t Veld
Hilde Vautmans
Judith Sargentini
Jean Lambert
Malin Bjork
Seb Dance
Elly Schlein
Clare Moody
Jude Kirton-Darling
Paul Brannen
Theresa Griffin
Brando Benifei
Claude Moraes
Lucy Anderson
Mary Honeyball
Wajid Khan
Alex Mayer
Rory Palmer
Catherine Stihler
Derek Vaughan
Santiago Fisas Ayxelà
Marlene Mizzi
Katy Piri
Martina Anderson
Matt Carthy
Lynn Boylan
Liadh Ni Riada
Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy
Edouard Martin
Helga Stevens
Soraya Post
Daniele Viotti
Giuseppina Picierno
Sirpa Pietikainen
Jose Ignacio Faria
Merja Kyllönen

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO