Ororile de la Berevoesti: primarul si politia din comuna ar fi profitat si ei de situatia sclavilor. "Sunt mana in mana"

×
Codul embed a fost copiat

Ancheta declansata in scandalul de sclavagism din Arges va fi extinsa si asupra primarului si a politistilor din comuna, care stiau, se pare, ce se intampla, dar au tacut, ba chiar au si profitat de situatie, spun procurorii.

UPDATE Alte 17 persoane din comuna argeseana Berevoiesti, retinute in dosarul in care sunt acuzate ca tineau ca sclavi oameni, intre care si copii, pe care ii puneau la munca fortata si ii bateau si sechestrau, au fost arestate joi seara, in timp ce o femeie, suspect in acelasi caz, a fost plasata in arest la domiciliu intrucât are nevoie de dializa.

Judecatorii Tribunalului Arges au emis mandate de arestare preventiva pe numele a inca 17 persoane dintre cele 38 retinute in dosarul de sclavie de la Berevoiesti.

De asemenea, o femeie retinuta in acelasi dosar a fost plasata in arest la domiciliu, intrucât are nevoie de dializa. In total, in acest dosar au fost arestati preventiv 37 de suspecti.

Exploatarea robilor se facea la vedere, fara nicio teama, sustin unii dintre localnici. Practici ale evului mediu erau privite si acceptate in comunitate ca fiind absolut normale. Cele 15 victimele eliberate dupa descinderea in forta de miercuri sunt in ultimul hal de epuizare si degradare. Anchetatorii au aflat ca, exact ca in sclavagism, victimele erau vandute in sat, la alte familii, cu sume cuprinse intre 300 si 500 de lei.

Citește și
sclavi
Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii

Localnic: "Cei de la Politie si de la Primarie sunt mana in mana, au stiut din timp, cum sa nu stie?! Ii vedeam cu lemnele. Pai politistii ce faceau? Pai se faceau ca nu ii vad."

Dupa ce ororile au devenit publice, oamenii au inceput sa vorbeasca. Spun ca insusi primarul ar fi folosit la lucru sclavi adusi din Gamacesti.

Florin Proca, primarul comunei Berevoesti: "Nu, nu este adevarat, nu am folosit nici tigani si nici romani la munca. Ma consider si eu vinovat de situatie, este socant ce s-a intamplat."

Anchetatorii au strans chiar de la victime marturii in care povestesc ca au muncit ca robii la o pastravarie care-i apartine primarului. Procurorul a decis sa extinda ancheta si asupra edilului, dar si asupra politistilor din comuna, care vreme de aproape zece ani nu au miscat un deget.

Marturiile victimelor eliberate miercuri din sclavie sunt infricosatoare. Specialistii de la Protectia Copilului Arges i-au evaluat pe cei doi minori preluati miercuri, dupa descinderi. Copiii poarta pe trupurile lor semnele unor torturi inimaginabile.

Cum i-au prins politistii pe infractori

Pe langa faptele in sine, socanta este si pasivitatea comunitatii locale si a autoritatilor din zona. Realitatea este ca acest sat, Gămăcești, este izolat si multi locuitori sunt neamuri intre ei.

Practic, spun anchetatorii, era un stat in stat: orice strain aparea pe strazi era luat la intrebari si apoi alungat. Ca sa afle exact ce se intampla in comunitate, ofiterii DIICOT au lucrat sub acoperire. S-au dat drept lucratori la Electrica sau voluntari de la ONG-uri care ajuta comunitatile sarace. Asa au reusit sa vada victimele si chiar sa le fotografieze.

Cei 38 de suspecti retinuti pana acum vor fi dusi in fata judecatorului pentru mandatele de arestare preventiva. Numarul lor este insa mult mai mare, iar anchetatorii ii cauta acum pe toti cei implicati.

Doi frati de 10 si 13 ani, scosi din casele romilor de la Berevoesti, dusi intr-un centru de protectie: Sunt abuzati si fizic, si psihic

Doi frati cu varste de 10 si 13 ani, care au fost scosi din casele romilor de la Berevoesti, au fost dusi intr-un centru de protectie al DGASPC Arges, directorul institutiei spunand ca baietii sunt vizibil traumatizati fizic si psihic, avand vanatai si taieturi, iar unul dintre ei o lovitura la nas. Alti noua adulti scosi din sclavie in urma descinderilor de miercuri sunt in grija autoritatilor, relateaza news.ro.

Doi minori victime ale traficului de persoane, care au fost eliberati in urma perchezitiilor facute de politisti si procurori la Berevoesti, in judetul Arges, au fost dusi intr-un centru de primiri in regim de urgenta aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Arges. Directorul DGASPC Arges, Adrian Macovei, a declarat, joi, pentru News.ro ca cei doi copii sunt frati, unul dintre ei are varste de 13 ani si noua luni, iar celalalt are aproximativ zece ani si jumatate si in prezent se afla intr-un centru de evaluare si primiri de urgente, starea lor fiind "precara si din punct de vedere psihic si fizic”.

Seful DGASPC Arges a spus ca traumele fizice sunt vizibile pe corpurile celor doi copii, ei avand vanatai si intepaturi, iar unul dintre ei avand o plaga care ar putea fi fractura de piramida nazala. "Ce va pot spune, ca i-am vazut, este ca sunt abuzati si fizic, si psihic. Au niste vanatai pe fata, taieturi pe picioare, unul dintre ei are o lovitura la nas, nu stiu daca e fractura de piramida nazala, urmeaza sa vedem. Chiar astazi (joi - n.r.) am facut o adresa prin care am cerut o examinare medico-legala pentru cei doi copii”, a spus Adrian Macovei.

Dupa ce au fost eliberati si dati in grija specialistilor de la DGASPC; baietii au fost dusi intr-un centru social unde li s-a dat de mancare si au primit haine, dupa care au adormit. "Au o stare de oboseala generala de lunga durata”, a spus Macovei. Acesta a precizat ca cei doi copii le-au spus asistentilor sociali ca erau abuzati.
Directorul DGASPC Arges a spus ca institutia pe care o conduce a inceput procesul de intocmire a raportului de evaluare in privinta celor doi copii victime ale sclaviei si ca incearca sa identifice familia acestora.

Potrivit sefului DGAPSC Arges, procedura prevede ca, dupa ce copiii sunt admisi intr-un centru de primiri in baza unei dispozitii de plasament de urgenta, in termen de cinci zile DGASPC sesizeaza instanta de judecata pentru luarea unei masuri in privinta lor. "Daca in acest interval de cinci zile apare cineva din familie sau din familia largita care le poate asigura conditii de crestere si educare ii putem reda familiei sau familiei largite. Daca nu, sesizam Tribunalul Arges si instanta de judecata urmeaza a lua o masura”, a mai spus seful DGASPC Arges.

Acesta a precizat ca specialistii din cadrul Directiei se ocupa si de noua adulti, scapati din sclavie in urma descinderilor care au avut loc miercuri la Berevoesti. Potrivit lui Adrian Macovei, cei noua nu au fost cazati intr-un centru al DGASPC , dar specialistii din cadrul Directiei le-au asigurat hrana si imbracaminte, iar de joi de ei se ocupa un psiholog si un asistent social. "Incepand de astazi, am desemnat o echipa formata din asistent social si psiholog, salariati ai DGASPC Arges, care sa faca si pentru ei o evaluare psiho-sociala”, a spus seful DGASPC Arges.

Potrivit acestuia, starea celor noua adulti este una "confuza”, iar unii dintre ei nu stiu nici ce varsta au. Macovei a povestit ca unul dintre adulti a declarat ca are 14 ani, desi, este "evident” ca nu are aceasta varsta. Un altul a spus ca are 57 de ani si este din Teleorman. "Este greu de comunicat cu ei, se dialoga dificil cu ei, de aceea am apelat la specialisti, psiholog si asistent social”, a adaugat seful DGASPC Arges, Acesta a precizat ca la prima vedere adultii nu pareau batuti, nu aveau semne vizibile, dar nu este exclusa trauma psihica.

M10 ii solicita premierului sa-l demita pe prefect

Partidul M10 ii solicita premierului sa-l demita pe prefectul judetului Arges, Cristian Soare, motivand ca a tolerat in ultimii ani zeci de cazuri de sclavie, fara ca vreo autoritate sa se sesizeze. "Domnule prim-ministru, partidul M10 va solicita destituirea imediata a domnului Cristian Soare, prefectul judetului Arges, seful unei administratii care a avut in ultimii ani sub ochi si a tolerat peste 40 de cazuri de sclavie, fara ca vreo autoritate sa se sesizeze. De asemenea, cerem demiterea sefilor Politiei din judetul Arges si din comunele pe teritoriul carora si-au desfasurat activitatea infractionala bandele de 'stapani de sclavi'. Este obligatia autoritatilor sa previna si sa combata traficul de persoane", se arata in solicitarea M10, relateaza Agerpres.

Reprezentantii formatiunii considera ca prin aceste demiteri premierul ar da un semnal ca Romania este o tara europeana "si nu o tara din lumea a treia". "Nicio autoritate sau reprezentant al acesteia care asista pasiv la ceea ce se intampla in comunitatea pe care o serveste nu-si poate pastra functia", se mai arata in comunicat.

Suspectii vor fi prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva

38 de suspecti din comuna argeseana Berevoesti, pusi sub urmarire penala in dosarul de trafic de persoane, fiind acuzati ca tineau ca sclavi oameni pe care ii puneau la munca fortata, au fost retinuti de catre procurorii DIICOT Pitesti. Procurorii DIICOT Pitesti au retinut, in noaptea de miercurti spre joi, 38 de suspecti urmariti penal pentru infractiuni de trafic de persoane si trarfic de minori in dosarul in care miercuri au fost facute 40 de perchezitii in comuna argeseana Berevoesti, au declarat pentru News.ro surse judiciare. Retinerile au fost facute in urma mai multor ore de audieri. In cursul zilei de joi, suspectii vor fi prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva, au precizat sursele citate.

Primarul din Berevoesti spune ca sute de localnici traiesc din ajutoare sociale si ca a sesizat Politia anul trecut despre minori pusi la munca

Primarul comunei Berevoesti, de unde au fost ridicate zeci de persoane suspectate ca tineau ca sclavi oameni pe care ii puneau la munca fortata, spune ca in zona in care locuiesc suspectii sunt sute de localnici care traiesc ”dintotdeauna” din ajutoare sociale. Edilul sustine ca Primaria a depus anul trecut o sesizare la Politie in care anunta ca are date conform carora in unele familii sunt minori fara acte, care presteaza ”activitati nespecifice varstei lor”.

Primarul comunei Berevoesti, Florin Proca, a declarat, miercuri, pentru News.ro ca in satul Gamacesti, unde locuiesc cele cateva zeci de persoane suspectate ca tineau sclavi mai multi oameni pe care ii puneau la munca fortata, sunt sute de localnici care traiesc din ajutoare sociale. ”In zona respectiva sunt undeva la 230 - 240 de ajutoare sociale. Dintotdeauna au avut, de cand s-a infiintat ajutorul social. Daca se incadreaza in prevederile legale suntem obligati sa le dam ajutor social” a spus edilul.

Acesta a precizat ca in a doua jumatate a anului trecut el si inspectorul de asistenta sociala din cadrul Primariei au sesizat Politia cu privire la presupuse nereguli legate de minori care traiesc in acel sat si care ar presta activitati nespecifice varstei lor. ”In 2015, am sesizat postul de Politie Berevoesti si Sectia de Politie numarul 14 cu privire la faptul ca ar exista unele suspiciuni ca in unele familii se afla minori fara acte de identitate care sunt folositi la diverse activitati ce nu sunt specifice varstei lor” a mai spus edilul.

In contextul in care, in cursul zilei de miercuri, in timpul descinderilor politistilor si procurorilor, a fost vazut in satul Gamacesti, edilul a spus, raspunand unei intrebari, ca nu este vizat de ancheta deschisa in acest caz. ”Niciodata nu a existat (o ancheta in privinta sa legata de dosarul de sclavie - n.r.), nu am fost chemat la audieri, nu am fost intrebat cu privire la asemenea probleme. Niciodata”, a mai spus Florin Proca.

Victimele erau tinute intr-o continua stare de teroare

Persoanele vizate in acest caz sunt suspectate ca, incepand cu anul 2008 si pana in prezent, au constituit mai multe grupuri infractionale organizate structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore si majore prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vulnerabilitate in care se aflau acestea le-au exploatat supunandu-le la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat.

Printre victime se numara copii, dar si persoane cu dizabilitati fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare care au fost fortate sa munceasca sau sa practice cersetoria, ”prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate”, arata DIICOT. Victimele erau tinute intr-o continua stare de teroare. Exploatatorii le bateau, le amenintau, le tineau fara hrana si le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, intre care doi copii, exploatate de catre membrii gruparilor din Berevoesti, judetul Arges, au fost gasite de politisti legate cu lanturi. De asemenea, in urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumatate de kilogram de aur, masini si drujbe. Potrivit unor surse judiciare, suspectii din acest dosar, rude intre ei, isi recrutau victimele in diverse moduri. In unele situatii, ei le promiteau unor barbati ca ii angajeaza ca zilieri sau ca soferi platiti cu 100 sau 200 de lei, plus masa si cazare pentru fiecare cursa. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul si permisul de conducere, si erau obligate sa faca diverse munci, dar si sa cerseasca in beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificati barbati pusi sa spele vase, rufe, sa ingrijeasca animale, sa faca gradinarit sau sa curete fecalele din spatele casei, spatiu folosit in loc de toaleta.

Victime umilite spre amuzamentul celor din familiile care le exploatau

In alte situatii, suspectii rapeau victimele de pe strada. Astfel, a fost identificat un barbat care in 4 iulie 2015 a fost rapit de pe strada de doua persoane de etnie roma. Fapta s-a produs, conform anchetatorilor, in miezul zilei, la ora 15.45, cand victima, care se afla in apropierea bisericii ”Sfantul Ioan” din Pitesti, a fost luata pe sus si bagata cu forta intr-o autoutilitara, fiind dusa al munca fortata. Acesta nu este singurul caz de rapire. O alta victima, un adolescent in varsta de 16 ani, a fost de asemenea rapita si obligata sa munceasca.

Conform surselor citate, a fost identificata o victima care ”era legata cu lantul, nu era lasata sa se spele, era pusa sa doarma in ieslea cailor, nu avea voie sa paraseasca gospodaria sau sa comunice cu alte persoane”. Intr-un alt caz, una dintre persoanele tinute in sclavie era batuta, amenintata si intepata cu cutitul in picioare. Au fost de asemenea cazuri de victime umilite spre amuzamentul celor din familiile care le exploatau.

”Metodele prin care victima era fortata sa presteze muncile respective constau in amenintari repetate si regulate si lovituri aplicate victimei in mod repetat si regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul si diverse obiecte contondente, persoana vatamata fiind adusa in stare de aservire si lipsire de libertate in conditiile in care aceasta era supravegheata permanent de membrii familiei, nu primea mancare in fiecare zi, ii era interzis sa paraseasca gospodaria neinsotita, era legata pe timpul noptii si i se aplicau tratamente umilitoare (era pus sa danseze, i s-au ras sprancenele, era pusa sa stea dezbracata spre amuzamentul familiei Badala)”, au precizat sursele judiciare.

Dezbracat si udat cu apa rece, afara, pe timp de iarna

Un alt barbat exploatat era batut cu pumnii, cu picioarele, cu furca si toporul si primea doar o paine pe zi. Printre tratamentele umilitoare aplicate de exploatatori, sursele citate arata ca un barbat ”era pus sa stea afara, dezbracat complet, in timpul iernii si udat cu apa rece spre amuzamentul familiei Feraru”.

Cum erau recrutate victimele

Au fost identificate si situatii in care persoanele exploatate erau transmise de la o familie la alta, fie temporar pentru diverse munci, cum a fost cazul unui barbat care era trimis la rudele exploatatorilor ca sa spele covoare, fie definitiv. Spre exemplu, anchetatorii au identificat un barbat recrutat in anul 2011, caruia i s-a spus ca va lucra ca sofer pe o autoutilitara de transport de lemne si ca va fi platit cu suma de 200 de lei plus cazare si masa pentru fiecare cursa pe care o va face. In realitate, timp de doi ani, barbatul a fost folosit la munci in gospodaria celui care l-a recrutat, dar si ca sofer, noaptea fiind nevoit sa doarma intr-o camera neincalzita. Dupa doi ani, in 2013, cel care l-a recrutat l-a dat pe barbat altei familii care a continuat sa il exploateze in acelasi mod, iar in 2015 a fost dat altor persoane care l-au pus sa conduca masina, sa cerseasca in beneficiul lor, sa spele vase, rufe, sa mature, sa incarce, sa descarce si sa sparga lemne.

”Victima a fost supravegheata permanent, alimentatia zilnica era una precara sau lipsea cu desavarsire desi era fortata sa munceasca zilnic si nu a fost remunerata pentru munca prestata”, spun sursele judiciare. La un moment dat, unul dintre cei care il exploatau a aflat ca victima are de achitat o pensie alimentara si ca este cercetata intr-un dosar penal pentru abandon de familie si i-a imprumutat victimei 1.000 de lei, suma necesara pentru achitarea pensiei de intretinere, dupa care, sub pretextul stingerii datoriei, a supus victima in continuare la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat, mai sustin sursele citate. O alta metoda folosita de suspecti era aceea de a imputa diverse daune de la cei pe care ii angajau, obligandu-i la munca in schimbul pretinselor pagube.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cazul femeii care a murit dupa o transfuzie gresita de sange. Centrul de transfuzii a oprit furnizarea de sange catre spital
Cazul femeii care a murit dupa o transfuzie gresita de sange. Centrul de transfuzii a oprit furnizarea de sange catre spital

Un nou scandal revoltator arunca intr-un con de umbra Spitalul de Arsi din Capitala. Medicii au recunoscut ca au gresit transfuzia de sange in cazul unei paciente, iar femeia a murit o saptamana mai tarziu.

Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii
Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii

Situatie revoltatoare, care dureaza de zece ani, in satul Gamacesti din Arges. Zeci de oameni sarmani, adulti si copii, au fost rapiti si transformati in sclavi.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.