2000 de soferi ramasi fara permis, dupa ce au facut fara sa stie intelegeri amiabile ilegale. Ce detalii au scapat din vedere
Peste 2.000 de soferi din Bucuresti au ramas, anul acesta, fara permis, dupa ce au incheiat intelegeri amiabile ilegale. Ei n-au stiut ca pot completa aceste formulare doar daca in accident au fost implicate doua masini.
Daca vorbim de mai multe vehicule, unul dintre soferi este baut sau a daramat un gard, ori un stalp de electricitate, ghinionistii trebuie sa mearga la politie.
Peste 2.000 de soferi care au fost implicati in accidente rutiere fara victime nu au stiut un lucru esential: pot completa un formular de intelegere amiabila doar daca au fost doua masini - nu mai multe - implicate in eveniment. De altfel, numarul celor care traiesc cu aceasta impresie gresita este mare.
Asiguratorii s-au confruntat tot mai des cu astfel de situatii.
Sergiu Berceanu, broker de asigurari: "Cele mai dese exemple sunt accidente cu mai mult de doua masini, destul de dese in ultima perioada, mai ales in intersectii."
Soferii care au procedat asa au pierdut de doua ori. Mai intai ca dosarul de dauna este blocat si nu primesc despagubirea.
Ovidiu Hertanu, director daune auto, societate de asigurari: "Eu sunt obligat sa ii trimit la politiei pentru procesul verbal de constatre a contraventiei si eliberarea autorizatiei de reparatie. Daca se identifica modificari nu vom putea deschide dosarul de dauna si vom face verific suplimentare."
Apoi, soferii s-au ales cu permisul de conducere suspendat pentru o luna de zile.
Intrebare: Daca ati fi implicat intr-un accident cu trei masini, ati face amiabila?
Raspuns: Da, de ce nu?
Intrebare: Si daca aveti si victime? Raniti usor?
Raspuns: Aici depinde... Daca victima vrea sa depuna plangere, as sustine victima.
Intrebare: Si daca nu vrea?
Raspuns: Atunci, amiabila.
GRESIT
Gresit, atentioneaza politistii. In ultimul caz, daca victima s-ar razgandi si ar merge la spital in 24 de ore de la producerea accidentului, conducatorul auto s-ar alege cu dosar penal pentru vatamare corporala si parasirea locului accidentului.
Comisar sef Ovidiu Munteanu, Brigada Rutiera: "In cazul unui acciudent rutier din care au rezultat victime omenesti, conducatorul auto implicat este obligat sa anunte organul de politie competent pentru solutionarea cauzei."
Abia dupa finalul anchetei soferii pot cere despagubiri. Daca agentii stabilesc ca a fost o culpa comuna, atunci asiguratorii acopera doar jumatate din costurile pentru fiecare vehicul accidentat. Asadar, amiabila poate fi intocmita daca sunt doi soferi implicati, daca nu erau bauti, iar masinile si conducatorii auto au actele in regula.