20 de preoti l-au insotit din nou pe IPS Teodosie la Politia Judeteana Constanta pentru controlul judiciar. FOTO


Ultimul update: Duminica 20 Noiembrie 2016 07:23
Data publicarii: Joi 17 Noiembrie 2016 10:47
Categorie: Stiri actuale

IPS Teodosie a venit insotit, joi dimineata, la Politia Judeteana Constanta pentru controlul judiciar de aproximativ 20 de preoti, ca si saptamana trecuta, acestia inconjurandu-l din momentul in care  a coborat din autoturism pana in sediul Politiei.

Aproximativ 20 de preoti au venit inainte de ora 8.00 in fata sediului IPJ Constanta pentru a fi alaturi de arhiepiscopul Tomisului, care urma sa se prezinte la Politie, aceasta fiind una dintre obligatiile pe care le are in cadrul controlului judiciar, ei spunand ca astfel apara Biserica Ortodoxa, relateaza news.ro.

In momentul in care IPS Teodosie a sosit, preoti l-au inconjurat de la coborarea din masina si pana in sediul Politiei. Dupa ce arhiepiscopul Tomisului a indeplinit obligatia care ii revenea in cadrul controlului judiciar, preoti l-au condus la autoturism, creand un zid in jurul lui. Preotii au parasit sediul Politiei Judetene Constanta abia dupa ce IPS Teodosie s-a urcat in masina si a plecat.

Si joia trecuta, aproximativ 30 de preoti l-au insotit pe IPS Teodosie la Politie. Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tanasescu, declara atunci ca acest demers a aparut dupa ce la una dintre vizitele la Politie ale lui IPS Teodosie un fost preot a incercat sa-l agreseze.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus inceperea urmaririi penale si controlul judiciar in cazul arhiepiscopului Tomisului, pentru luare de mita si folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

news.ro

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Stere Beca, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar si fata de Aurelian Stefan, pentru tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

DNA arata ca, in perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) pentru a primi fonduri europene. ”In declaratiile prezentate la APIA, inculpatii au declarat in mod nereal ca utilizeaza anumite suprafete agricole avand categoriile de folosinta «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi”, preciza DNA.

Potrivit procurorilor, ”un alt aspect fals prezent in cuprinsul declaratiilor depuse in perioada respectiva a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) si cerintele legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul, sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei si pentru activitatea agricola pe care o desfasoara”.

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.356.973 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 – 142.988,37 lei, in 2011 – 148.610,21 lei, in 2012 – 239.732,26 lei, in 2013 – 262.267,07 lei, in 2014 – 281.733,52 lei, in 2015 – 281.633,28 lei, in anul 2016 platile nefiind inca autorizate (aceasta fapta a ramas in faza tentativei). Totodata, DNA mentiona ca, in primavara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoana, pentru a dispune ”ca persoana in cauza sa primeasca remuneratie legala pentru activitatea pe care o desfasura intr-o parohie”.

Arhiepiscopul Tomisului a mai fost anchetat de procurorii anticoruptie pentru luare de mita, fiind suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana pentru a o ajuta sa se inscrie la Facultatea de Teologie a Universitatii ”Ovidius”, IPS Teodosie fiind decanul acelei facultati. In acest dosar, in urma cu doi ani, arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmarire penala, el precizand atunci ca nu a fost gasita nicio proba impotriva sa. De asemenea, in vara acestui an, IPS Teodosie a fost citat la DNA, pentru a fi audiat ca martor in dosarul privind cartile scrise in penitenciar, pe motiv ca el a girat cartea "Muntele Athos, patria ortodoxiei", scrisa de Gigi Becali.

Sursa foto: news.ro

 

Arhiepiscopul Teodosie a adus 30 de preoti la IPJ Constanta, pe care i-a transformat in bodyguarzi. Explicatia Arhiepiscopiei
Arhiepiscopul Teodosie a adus 30 de preoti la IPJ Constanta, pe care i-a transformat in bodyguarzi. Explicatia Arhiepiscopiei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis face declarații de la ora 15.00
Cozi imense la Pasapoarte. "Prefectul, domnule, prefectul e şeful. El să vină aici"
Un microbuz care transporta 7 persoane, implicat într-un accident. Eroarea comisă de șofer
Rică Răducanu, internat la spital. Celebrul portar al Rapidului are 73 de ani
Exercițiu NATO cu arme reale și tancuri, la Galați: „Gata pentru pornirea la atac"
Accident într-o intersecție nesemaforizată din Cluj-Napoca. Un şofer nevinovat a ajuns la spital
Tantari
Invazie de țânțari în Capitală. Boala mortală care poate fi cauzată de înțepătura insectei
Clipe de groază pentru 300 de turişti în timpul plimbării cu o mocăniţă. Ce le-a făcut un localnic
Lac imens în centrul oraşului Botoşani. Ce s-a întâmplat cu şoferii care au riscat
Ministrul Teodorovici discută, astăzi, cu primarii din localități: „Se cer anumite sume”
Operațiune de salvare a unei persoane căzute în râpă, în Maramureș
Mesajul fratelui lui Alexandru despre starea în care se afla tânărul electrocutat în Herăstrău