20 de militari romani au murit pana acum in Afganistan. Multi, din cauza dotarilor militare slabe

Ultima actualizare: 17-04-2013 06:50

Misiunea militarilor romani in Afganistan se apropie de final. In 11 ani, de cand trupele noastre au ajuns acolo, 20 de militari romani au murit in misiuni de patrulare.

 

De multe ori ei au murit din cauza dotarii cu care au fost trimisi la razboi - taburi fara un blindaj capabil sa-i protejeze de explozii.  Acum insa lucrurile s-au schimbat. Soldatii au vehicule cu blindaje rezistente si un spatiu de antrenament care reproduce un mic sat, presarat cu dispozitive improvizate care declanseaza explozii.

Romanii au misiunea de a asigura siguranta convoaielor cu hrana, medicamente si apa pentru afgani care tranziteaza autostrada A2, dar si locurile in care civilii incearca sa duca o viata cat mai aproape de normalitate, intr-un camp de lupta.

Unii copii afgani vor sa invete, in aer liber, alaturi de profesorii lor, iar militarii romani ii pazesc si cauta dispozitivele explozive care i-ar putea ucide. Pentru aceste misiuni, militarii romani au invatat de la americani cum si unde sa caute bombele.

Militarii americani au creat in baza de la Kandahar un loc special in care se antreneaza pentru a detecta dispozitivele explozive improvizate acest loc a fost facut dupa ce militarii au intalnit aceste situatii in realitate

Dealtfel, in locul de antrenament sunt prezentate in zeci de variante si dispozitivele improvizate recuperate din teren inainte sa fie declansate. Prin aceste antrenamente a trecut si Nicoleta. Singura femeie care participa la misiuni de patrulare si cercetare din Afganistan.

Caporal Nicoleta Moraru: "Eu sunt pistolar si in momentul in care merg in misiune facem patrulari in satele din apropiere, debarcam, interactionam cu populatia civila...Sunt si momente de putina teama dar trebuie sa invingi teama."

De un an, militarii romani merg in misiunile de patrulare numai in blindatele MRAP, primite de la coalitie pana la finalul misiunii.

Desi un dispozitiv improvizat a fost declansat de la distanta de insurgenti, iar blindatul MRAP s-a rasturnat de mai multe ori, militarii din interior n-au patit nimic. Masinaria in care patrulau a rezistat exploziei si i-a protejat pe soldati. Pe langa blindaj, acest autovehicul are atasat si un dispozitiv care scaneaza drumul.

Acest dispozitiv are posibilitatea sa descopere din timp mijloacele improvizate amplasate pe traseul pe care se deplaseaza militarii nostri in convoiae si le creaza posibilitatea sa isi schimbe traseul si sa actioneze la demontarea lor.

Blindatul a ajuns tarziu insa in teatrele de operatii din Afganistan pentru cei 20 de militari romani care si-au pierdut viata in misiunile de patrulare pe autostrada A2. Drumul face legatura intre Kabul de Kandahar.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO