17 turiști au murit vara aceasta pe litoral. Cum ar fi putut fi evitate tragediile
În sudul litoralului, marea a luat cele mai multe vieți în această vară. De vină sunt curenții puternici, dar și lipsa digurilor subacvatice care mai taie din forța valurilor.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, 17 turiști au murit în acest sezon estival, între care trei copii.
Totuși, numărul victimelor a fost cu 50% mai mic față de anul trecut. Salvamarii spun că de mare ajutor le-a fost aplicația prin care oamenii de pe plajă au primit alerte privind starea mării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aproape 2000 de turişti au fost salvaţi din valuri în ultimul moment, în această vară, în timp ce alţi 17 şi-au pierdut viaţa. Marea şi-a luat tributul mai ales în staţiunile din Sud.
De la Eforie până la graniţa cu bulgarii, nouă turişti au murit din cauza curenţilor puternici şi a valurilor care nu sunt temperate de diguri ca în staţiunile din Nord.
Răzvan Mateescu, cercetător INCDM Constanța: „Apa care vine spre mal trebuie să se întoarcă spre larg şi o face prin jeturi concentrate care au viteze foarte mari chiar şi până la 1 m/s."
Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea: „Dacă anul trecut cele mai multe accidente prin înec au fost în staţiunea Eforie, anul acesta cele mai multe solicitări pentru astfel de evenimente au fost în staţiunea Costineşti sau în staţiunile din Mangalia."
Şi în nordul litoralului, din Mamaia până la Corbu, 8 turişti şi-au piedut viaţa în această vară. Numărul victimelor a fost mai mic faţă de anii trecuţi datorită unei aplicaţii care trimite alerte pe telefon atunci când e arborat steagul roşu.
Nicolae Zderea, salvamar: „Se transmit în timp real vremea de pe plajă, ce steag avem arborat, valurile, temepratura apei cât şi temp de afară."
Din păcate, nici în acest an, poliţiştii şi jandarmii nu au dat nici măcar o amendă turiştilor care au ignorat steagul roşu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!