Incendiul de lângă Cetatea Poenari, aproape de lichidare, după operațiuni de stingere cu elicopterul
După aproape 48 de ore, incendiul de vegetaţie din apropierea Cetăţii Poenari, Argeş, pare să se fi stins.
Pompierii nu îl declară, încă, lichidat, dar marți dimineaţă, într-o misiune de recunoaştere a unuia dintre elicoptere, n-au mai observat focare fumegânde. Traficul pe Transfăgărășan a fost reluat, însă militarii rămân în zonă până se asigură că orice pericol a trecut.
După încă o noapte în care au supravegheat zona, cei 100 de pompieri veniţi în sprijin din 6 judeţe se vor retrage, marți. La fel şi cele două elicoptere, care au efectuat 49 de misiuni de stingere. Pompierii din Argeş, 40 la număr, rămân însă pe poziţii. Ei vor urca pe ambii versanţi unde s-a manifestat incendiul, cu pompe manuale portabile, lopeţi şi mături, pentru a se asigura că nu a rămas niciun focar neobservat din elicopter, care să ducă la reaprinderea focului. Abia după ce incendiul va fi declarat lichidat, cei de la inspectaratul pentru Situaţii de Urgenţă vor declanşa o cercetare pentru a stabili de la ce au pornit flăcările care au mistuit vegetaţie pe o suprafaţă de 14 hectare.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Incendiul a izbucnit în apropiere de comuna Arefu, din Argeş. Ajutat de vreme, s-au extins pe un spaţiu uriaş.
Numeroşi pompieri şi jandarmi au fost mobilizaţi la fața locului. Două elicoptere şi 200 de militari din Argeş, Bucureşti şi încă 6 judeţe au intervenit chiar la baza cetăţii Poenari.
Lt. col. Cristian Pungă, comandant detaşament Curtea de Argeş: "Sunt de ieri, de la prânz aici, rezistăm, nu avem încotro, suntem epuizaţi, ne mai odihnim, apoi urcăm din nou."
"Am fost sus pe munte, ardea o cabană de lângă certate, băieţii de la ISU au decopertat ca să stingă incendiul", explică un pompier.
Luni noapte, din cauza flăcărilor care urcau pe versanţi, situaţia era critică.
Zeci de turişti aflaţi la Cetatea Poenari au fost evacuaţi.
Sute de oameni, care erau cu maşinile pe Transfăgărășan, dincolo de barajul Vidraru, au coborât asistaţi de poliţişti. De pe versanţi cădeau pietre încinse.
Cpt. Mădălina Epure, purtător de cuvânt ISU Argeş: "Terenul este accidentat, sunt multiple focare de-a lungul versantului. Intervenţia este dificilă şi este posibil să fie de lungă
durată."
Situată la mică distanţă de barajul Vidraru, Cetatea Poenari are o istorie de şase secole şi a fost reşedinţa secundară a domnitorului Vlad Ţepeş, folosită şi că fortăreaţă contra turcilor.
Locul la care oaspeţii ajung după ce urca peste 1400 de tepte, l-a inspirat şi pe Jules Verne atunci când a scris "Castelul din Carpaţi." Iar mulţi străini au inclus cetatea în traseul pe urmele contelui Dracula.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!