Codul portocaliu de inundatii, prelungit pana luni. 13 localitati din Teleorman, afectate de revarsarile mai multor rauri
Avertizarea de cod portocaliu de inundatii se prelungeste pentru raul Neajlov, pe sectorul Vadu Lat - Calugateni (judetul Giurgiu), si pe Paraul Cainelui, afluent al Vedei (judetul Teleorman), pana luni la ora 12.00.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis, duminica dimineata, o noua avertizare de cod portocaliu si galben de inundatii.
Astfel, pana luni la ora 12.00, vor mai fi sub cod portocaliu raul Neajlov, pe sectorul Vadu Lat - Calugareni (judetul Giurgiu), si Paraul Cainelui, afluent al Vedei (judetul Teleorman).
Totodata, pe Calmatui (judetul Teleorman) si pe Sabar (judetul Giurgiu) va fi cod galben, tot pana luni la ora 12.00.
Un numar de 13 localitati din judetul Teleorman sunt afectate de inundatiile produse in urma precipitatiilor abundente din ultimele zile, peste 2.000 de hectare de teren si sute de gospodarii fiind acoperite de ape.
In urma revarsarii mai multor rauri si paraie, dar si a scurgerii apelor de pe versanti, 13 localitati din judetul Teleorman sunt afectate de inundatii.
Conforma datelor facute publice, duminica, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Teleorman, inundatiile au provocat pagube materiale in orasul Videle si in comunele Tatarastii de Jos, Tatarastii de Sus, Didesti, Necsesti, Ciolanesti, Frumoasa, Beuca, Storobaneasa, Orbeasca, Balaci, Stejaru si Vartoapele.
Astfel, in aceste localitati, sase persoane sinistrate mai sunt evacuate, sase case sunt inundate si 17 locuinte au fost afectate de ape. De asemenea, 352 de gospodarii sunt inundate, iar 173 de anexe gospodaresti au fost avariate din cauza apelor revarsate.
Viiturile au avariat, totodata, un kilometru de retea de alimentare cu apa in comuna Beuca, precum si tei poduri, 35 de podete, peste cinci kilometri de drumuri judetene, peste 13 kilometri de drumuri comunale.
De asemenea, au fost inundate 286 de hectare de paduri, 1.300 hectare de teren arabil si 668 de hectare de pasuni, iar 593 de fantani nu mai pot fi folosite.
In acest conditii, autoritatile le recomanda oamenilor sa nu consume apa din aceste fantani, existand pericol de imbolnavire. In cazul in care au probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa potabila, locuitorii zonelor afectate sunt rugati sa apeleze imediat la sprijinul autoritatilor locale si, daca este posibil, sa foloseasca reteaua de apa potabila a localitatilor respective.
In comuna Storobaneasa, din cauza ploilor insemnate cantitativ si a vantului puternic, a fost afectat un pod peste raul Vedea, creandu-se un crater in lungime de 1,5 metri o latime de 2 metri si cu adancimea de 2 metri. Autoritatile au intervenit de urgenta pentru completarea si stabilizarea zonei
Saptamana aceasta, in judetul Teleorman au fost atinse niveluri si debite maxime istorice la punctele hidrologice Alexandria, Vartoape si Tatarastii de Sus, anunta ISU Teleorman.