11 stații de cercetare a cutremurelor, deschise în Galați. Investiția se ridică la 400.000 de €

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 20 Noiembrie 2017 16:35
Categorie: Actualitate
staţii de cercetare a cutremurelor, galati,

Unsprezece staţii de cercetare a cutremurelor, trei în foraje şi opt la suprafaţă, au fost deschise, luni, în localităţile gălăţene Schela, Negrea şi Izvoarele, în urma unei investiţii de aproape 400.000 de euro

Directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, prezent în satul Izvoarele, a afirmat, că este vorba despre o premieră la nivelul cercetării în România în domeniul seismelor deoarece un astfel de sistem nu mai există la noi în ţară, relatează news.ro.

"Este vorba de 11 staţii seismice, trei în foraje şi opt la suprafaţă, o reţea foarte densă, ale căror date contribuie la cercetare şi la obţinerea de informaţii privind intervenţiile rapide în cazul unui cutremur. Datele se transmit la Bucureşti în tip real, acolo avem un sistem de calcul automat care colectează datele, localizează cutremurul, spune adâncimea, magnitudinea şi trimite informaţiile în timp real către utilizatori, autorităţi, ISU. Utilitatea este multiplă: în primul rând, informaţiile obţinute de la această staţie sunt utilizate pentru proiecatrea în construcţii, pentru alunecările în teren, întrucât cutremurul poate fi un generator pentru alunecările de teren. Şi pe partea de alertare, datele pot fi folosite şi transmise către ISU. De asemenea, ne gândeam să încercăm să facem un fel de campanie de educare a populaţiei, să ştie cum se comportă la un cutremur, în şcoli mai ales, ei trebuie să ştie cum reacţionează la un cutremur", a explicat Constantin Ionescu.

La rândul său, cercetătorul Mihai Diaconescu a afirmat că staţiile sunt foarte utile în condiţiile în care în zona celor trei localităţi şi anul acesta s-au mai produs cutremure.

"Utilitatea este mai presus de orice îndoială, ţinând cont de fatul că în 2013 au fost două secvenţe seismice: una de vreo 20 de cutremure în luna august, iar alta de peste 400 cutremure în perioada septembrie-noiembrie. Şi anul acesta au fost trei secvenţe seismice, dar mai mici: una de şase, una de 15 şi una de vreo 26 de cutremure. Zona este şi va rămâne în continuare activă seismic, să nu vă aşteptaţi că se vor opri cutemurele în zonă. Aceste staţii seismice vor ajuta la creşterea gradului de precizie", a spus Diaconescu.

La inaugurarea celor 11 staţii a fost şi ministrul Cercetării, Lucian Georgescu, care a afirmat că este vorba despre o investiţie importantă în domeniul cerecetării.

"Este o investiţie strategică, o investiţie importantă pentru cercetare.Institutele de cercetare sunt coordonate de Ministerul Cercetării, pe baza unui studiu făcut la începutul anului, s-au alocat sumele necesare în integralitatea lor", a spus Lucian Georgescu.

La rândul său, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a precizat că se va putea şti cu 20 de secunde înainte când va fi un cutremur în zonă, iar staţiile vor radiografia practic structura solului.

"Vom şti cu 20 de secunde înainte când va fi un cutremur, ceea ce este importantă pentru noi, autorităţile. Consiliul Judeţean are în procedură de achiziţie un proiect pentru 20 de localităţi pentru prevenirea alunecăriler de teren, o investiţie de 1, 6 milioane de lei. Este vorba de hărţi de risc, iar aceste staţii seismice ne vor ajuta să cunoaştem structura solului, dacă sunt pungi de gaz, pungi de apă, sunt foarte importante informaţiile oferite de la această staţie", a adăugat preşedintele CJ Galaţi.

La începutul acestui an, în zona satului Izvoarele au apărut şi alunecări de teren care s-au manifestat pe un versant, pe o lungime de circa 200 de metri.
 

staţii de cercetare a cutremurelor, galati, Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Doi geologi prevăd cutremure masive în 2018: ”Putem avea 20 de seisme majore”
Doi geologi prevăd cutremure masive în 2018: ”Putem avea 20 de seisme majore”
VIDEO PROTVPLUS.RO
crimă Medias, suspect
ANP, precizări despre autorul crimei de la Mediaş, eliberat condiţionat în mai 2018
Cutremur produs miercuri seara în judeţul Vrancea
Pîrvulescu: Cea mai plauzibilă dintre soluţii e o amânare a Brexit până dincolo de iunie
Pimăria Capitalei exclude varianta unei defecţiuni sau a unei erori în cazul semafoarelor
Reacția tinerei de 17 ani care a născut singură într-un cătun izolat din Brașov
Accident înfiorător filmat. Un tânăr de 20 de ani a intrat ca o ghiulea pe contrasens
eugen stan
Premieră în Poliție. Structura care anchetează agresiunile sexuale împotriva minorilor
CCR: ”Radarele Poliției pot sta ascunse”. Ce spun judecătorii despre presemnalizare
Explicațiile asistatului social din Vaslui care a sunat la 112 pentru a fi deszăpezit
Intervenție riscantă a pompierilor la o casă în flăcări. În interior se afla o butelie
Un șofer care a făcut pană în Sălaj, ajutat de polițiști. Mesajul agenților
Parchetul General a făcut precizări despre efectele deciziei CCR privind protocoalele SRI