(P) Tot ce trebuie să știi despre programul Prima Casă în 2020

advertorial

Chiar dacă la începutul s-a aflat sub semnul incertitudinii, programul Prima Casă continuă și în anul 2020.

La începutul lunii februarie, Guvernul a aprobat o hotărâre pentru continuarea programului Prima Casă. Pentru ca acesta să se desfășoare în condiții optime, guvernul a alocat un plafon de 2 miliarde de lei, o sumă similară cu cea din anii precedenți. În schimb, în anul 2021 plafonul ar urma să fie diminuat la 1,5 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor Publice a acordat „câte 2 miliarde lei pentru anii 2, 3, şi 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate şi contractate în cadrul Programului”.

Mai mult, Ministerul Finanțelor Publice a emis un ordin prin care a stabilit valoarea comisionului unic de analiză la 0,15%/an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Concret, valoarea comisionului rămâne la fel ca și cea din 2019.
Comisionul de gestiune a garanțiilor acordate de FNGCIMM au fost reduse de la 0,45% la 0,40% pe an calculat la soldul garanţiei statului.

Condiții Prima Casă 2020
 

Acesta este cel de-al 11-lea an consecutiv în care programul Prima Casă se va desfășura în România. De la startul programului, în anul 2009 și până la mijlocul anului 2019, au fost acordate peste 270.000 de garanții și promisiuni de garantare. Valoarea totală a acestora se ridică la 24,9 miliarde lei.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Înainte de a alege o locuință, îți recomandăm să analizezi ofertele și prețurile disponibile pe piața imobiliară. Pe site-ul Flatfy.ro sunt centralizate anunțuri de vânzare locuințe din toate orașele țării, astfel vei putea face o analiză detaliată direct de pe calculator/laptop.

Persoanele care doresc să aplice pentru un credit Prima Casă în 2020 vor trebui să dispună de un avans de 5% din valoarea totală a locuinței tranzacționate.

Pentru a fi eligibil pentru un credit Prima Casă 2020, aplicantul trebuie să întrunească următoarele condiții:
- La data solicitării creditului să nu dețină nicio locuință proprietate exclusivă sau împreună cu soția fie să dețină o proprietate ce nu a fost dobândită prin programul Prima Casă și care are o suprafață utilă mai mică de 50 mp.
- Să achiziționeze sau să construiască o singură locuință prin creditul Prima Casă.

În cazul în care doriți să vă construiți propria casă prin programul Prima Casă, trebuie să fiți în posesia terenului în momentul în care vă înscrieți în program.
Pentru o locuință finalizată, trebuie să urmăriți ca aceasta să se încadrează în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.
Dacă la locuințele mai vechi de 5 ani statul poate garanta maximum 40% din valoarea finanțării în cazul celor mai noi de 5 ani statul mărește garanția până la 50%.
Cele mai noi ansambluri rezidențiale din toate orașele țării pot fi analizate pe site-ul de imobiliare Korter.ro. Aici veți afla detalii despre construcție, schițe ale locuințelor, dar și prețurile de vânzare.
Persoanele care aleg să își cumpere o locuință prin programul Prima Casă nu pot să o vândă decât după trecerea a 5 ani din momentul achiziției.

În anul 2019, la solicitarea BNR, Ministerul Finanțelor a aplicat o serie de modificări la programul Prima Casă, pentru a-l transforma într-unul social. Acesta urma să fie accesibil doar persoanelor cu venituri de până la 4.500 lei, iar denumirea lui să fie schimbată în „O familie, o casă”. Proiectul a fost prezentat în luna august a anului 2019, însă nu a mai fost adoptat de Guvern.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Mega Image marchează lansarea primului centru vocațional incluziv, AccessAbility, cu prima generație de absolvenți
(P) Mega Image marchează lansarea primului centru vocațional incluziv, AccessAbility, cu prima generație de absolvenți

Inițiativa face parte din programul Mega Ability, care oferă acces persoanelor cu dizabilități la oportunități de angajare și o calitate mai bună a vieții, pe termen lung

(P) Descoperă gustul amintirilor din copilărie cu Hanul Boieresc și Chef Alex Petricean în seria „Memoria Gustului de Vară”
(P) Descoperă gustul amintirilor din copilărie cu Hanul Boieresc și Chef Alex Petricean în seria „Memoria Gustului de Vară”

Vara aceasta, PENNY ne invită într-o călătorie culinară prin gusturile de altădată, reinterpretate într-o formă modernă de către talentatul chef Alex Petricean.

(P) Kapital Minds aduce în România 
un model de consultanță antreprenorială centrată pe valoare
(P) Kapital Minds aduce în România un model de consultanță antreprenorială centrată pe valoare

Kapital Minds, noua companie de consultanță antreprenorială, lansată pe 5 septembrie, aduce o expertiză unică pe piață, fiind singura firmă care beneficiază de experiența unui consultant certificat CEPA (Certified Exit Planning Advisor) din România.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.