(P) PET-CT: diagnosticul de precizie al patologiei oncologice

01-02-2021 15:14


(P) PET-CT: diagnosticul de precizie al patologiei oncologice

PET-CT este o investigație non-invazivă din cadrul medicinei nucleare, cu un rol important în diagnosticul oncologic

PET-CT utilizează imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT) și furnizează informații despre metabolismul țesuturilor (prin PET), în contextul structurilor anatomice relevate de CT.

Informațiile achiziționate rapid de PET sunt susținute de un sistem computerizat puternic, capabil să reconstruiască simultan două seturi de date și să livreze imagini la maximum 30 de secunde după încheierea scanării.

Datele obținute prin intermediul PET-CT sunt precise și superioare celorlalte investigații, prin fuzionarea imaginilor PET și CT realizându-se harta activității metabolice, suprapusă peste harta anatomică a regiunii examinate. Astfel, localizarea tumorii primare sau a metastazei este foarte exactă. Cu ajutorul acestei tehnologii, se poate clarifica rapid localizarea unei tumori, stadializarea acesteia și prezența de metastaze.

Investigația se efectuează la recomandarea medicului oncolog, pentru susținerea diagnosticului, stadializarea bolii sau monitorizarea tratamentului. Investigațiile pot fi realizate și în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Prin PET-CT se pot diagnostica și monitoriza numeroase patologii oncologice:

• Cancerul pulmonar;
• Cancerul de sân;
• Cancerul esofagian;
• Cancerul colorectal;
• Cancerul de pancreas;
• Cancerele din sfera ginecologică;
• Cancerul de prostată.

Deși combină două metode diagnostice care generează imagini, iradierea este mai scăzută comparativ cu un CT normal. Substanțele radioactive administrate pentru PET se elimină repede: 18FDG, cel mai des folosită, își reduce radioactivitatea la jumătate, la 120 de minute de la administrare. Componentele radiotrasorului sunt asimilate normal în metabolism și nu afectează organismul.

Contraindicațiile efectuării acestei investigații sunt sarcina și alăptarea.

 

SANADOR oferă pacienților acces la servicii medicale de calitate, utilizând cele mai avansate tehnologii de diagnostic și tratament. Pentru PET-CT, Centrul Oncologic SANADOR dispune de echipamentul de ultimă generație Siemens Biograph Horizon 3R, unic în România.

Avantajele investigației PET-CT realizate cu Biograph Horizon 3R includ:

• Diagnosticul precis al tumorii și stadializarea acesteia;
• Timp scurt dedicat investigațiilor – prin efectuarea unei singure examinări;
• Expunerea la o doză de radiație scăzută, cu rezultate complete.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru din sistemul medical privat din România specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului, oferă pacienților acces la servicii integrate: oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, medicină nucleară, consiliere psihologică. Cele mai bune opțiuni de diagnostic și tratament sunt stabilite de comisia multidisciplinară (Tumor Board), personalizat pentru fiecare pacient.

Sursa: Pro TV

Tags: sanador,


VIDEO PROTVPLUS.RO