Angajatorii vor avea toate motivele sa angajeze tineri fara experienta


Ultimul update: Marti 24 Aprilie 2012 11:29
Data publicarii: Sambata 10 Decembrie 2011 16:55
Categorie: Stiri Sociale

Esti tanar, iti doresti sa muncesti, dar ai fost refuzat de zeci de ori, tocmai pentru ca in scoala, n-ai invatat nicio meserie? Continua cautarile. In cateva zile, atitudinea angajatorilor fata de novici s-ar putea schimba radical.

Concret, firmele care primesc ucenici vor avea de castigat de la stat cate 300 de lei pe luna, pentru fiecare incepator caruia ii dau o sansa.

Domnul Constantin conduce de 7 ani o firma de montaj pardoseli. Afacerea i-a mers intotdeauna bine, asa ca fie iarna, fie vara a avut nevoie de personal.

Se declara deschis fata de cei lipsiti de experienta, chiar daca tinerii absolventi de liceu i-au demonstrat de nenumarate ori ca nu se pricep la nimic. Si acum are sub aripa sa un baiat de 19 ani, pe care vrea sa il invete meserie. I-a facut contract de munca, ii plateste o scoala pentru teorie si il urmareste indeaproape. Odata intrata in vigoare noua lege, promite sa le acorde o sansa si altora.

Tineri someri avem destui: aproape 80.000 sub 25 de ani. Doar in ultimele sase luni au cerut ajutorul statului 28.000 de absolventi de liceu.

In plus, se simplifica si procedura. Directorii de firme care accepta ucenici nu mai au nevoie de avize speciale.

Contractul de ucenicie se incheie pe cel putin un an si cel mult trei. Iar angajatorul e obligat sa-i dea omului salariul minim pe economie. De cealalta parte, statul se obliga sa contribuie cu o cota lunara de 300 de lei brut.

Angajatul trebuie sa invete meseria pe care o practica. La finalul contractului el va fi testat de Centrul de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale. Daca ucenicul nu-si ia atestatul, statul ii poate cere toti banii inapoi.

Tags: ucenici, legi, angajari,

Legea bugetului, adoptata in comisii. Discursul Elenei Udrea:
Comisia Europeana face angajari. Salariul de baza porneste de la 3.000 de euro
Cum va angajati intr-o tara care impune restrictii la munca pentru romani
VIDEO PROTVPLUS.RO