Pista care va salva vieti. Primul heliport din Hunedoara a fost inaugurat la Haţeg
Elicopterele SMURD pot ateriza de acum şi la Haţeg, pentru preluarea pacienţilor. Şi asta după ce ieri a fost inaugurată prima pistă de aterizare pentru elicopterele medicale din judeţ.
Primul heliport din judeţul Hunedoara a costat peste 100.000 de lei. A fost realizat din fonduri proprii ale Primăriei Haţeg şi sponsorizări şi este amplasat în curtea Spitalului Orăşenesc Haţeg. Investiţia vine la doar câteva săptămâni după ce SMURD Arad a fost dotat cu un elicopter ce va deservi judeţele din vestul ţării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentanţii unităţii spitaliceşti spun că heliportul este esenţial când vine vorba de salvarea vieţilor omeneşti.
„Pista pentru elicopter este, de foarte multe ori, esenţială pentru salvarea unei vieţi omeneşti. Există cazuri extrem de grave care nu pot fi tratate în spitalul nostru şi trebuie transferate la un Centru Universitar. Faptul că avem această pistă în curtea spitalului este un avantaj extrem de mare. De regulă, aparatele de zbor medicale aterizează pe stadioane la o distanţă considerabilă de unitatea medicală, iar pentru salvarea vieţii unui om contează fiecare secundă”, a precizat directorul medical al Spitalului din Haţeg, Ştefan Iancu.
Administraţia locală susţine că a făcut eforturi mari pentru realizarea acestui heliport. Demersurile au început încă din primele luni ale acestui an prin solicitarea avizului de la Comandamentul de Aviaţie.
„Lucrarea nu a fost una simplă, mai ales că a trebuit să demolăm 15 garaje care erau amplasate în apropiere. Apoi s-a lucrat la consolidarea platformei, iar pentru acest lucru s-a săpat până la adâncimea de 50 de metri. Trebuie să precizez şi faptul că avem balizaj şi se pot efectua aterizări şi pe timpul nopţii. În curând vom primi şi „gura de lup” care ne va indica în ce direcţie bate vântul”, a declarat primarul oraşului Haţeg, Nicolae Timiş.