Afla de ce sunt mandri urmasii lui Vasile Goldis din satul aradean cu acelasi nume
Ziua Nationala este speciala pentru localnicii satului aradean Vasile Goldis. Aici s-a nascut unul dintre cei trei corifei ai Unirii de la 1918, iar tot aici traiesc probabil cei mai multi romani care poarta numele Goldis.
Satul Vasile Goldis se numeste asa doar din 2002, in cinstea marelui corifeu al Unirii. In 1872, cand s-a nascut Goldis, satul se numea Mocirla, iar din anii ’50 s-a numit Lunca Teuzului, pana in urma cu noua ani.
Inedit este ca multi dintre localnici poarta acelasi nume. Mai precis, unul din cinci. Practic, Goldis este cel mai des intalnit nume din sat.
”In prezent avem inregistrati 81 de localnici nu numele Goldis doar in acest sat, din 416 locuitori. Au fost si mai multi, doar ca s-au mai imprastiat prin lume. Eu cred ca cei care poarta acest nume au radacini comune cu Vasile Goldis, dar asta trebuie cercetat”, declara Pavel Tica, primarul comunei Beliu, de care apartine satul.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Se mandresc cu numele
Majoritatea localnicilor cu acest nume se inrudesc. Nu neaparat cu Vasile Goldis, dar spun ca daca ar fi sa ne intoarcem in timp cu un secol s-ar gasi rude comune.
”Daca ne uitam inapoi departe, om fi ceva neamuri, dar legaturile s-au pierdut”, spune Ioan Goldis, de 55 de ani, unul dintre satenii care este mandru ca poarta acest nume. ”Cum sa nu fiu mandru? Am numele unui mare om al timpurilor”, afirma el.
Si Floarea Goldis, de 67 de ani, se mandreste ca poarta numele satului si al celui care apare in manualele de istorie.
”Apai va dati seama ca sunt mandra mai ales ca la trei case de mine s-a nascut Vasile Goldis. E pusa si tablita pe casa, pe care scrie asta. Acum sta acolo o ceva stranepot, dar e tare amarat. Are patru copii si o duce greu”, povesteste batrana.
Primarul spune ca se va incerca achizitionarea casei de la stranepot pentru a fi transformata in casa memoriala.
Comemorare si petrecere
In centrul satului, langa biserica, este un monument ridicat in cinstea lui Vasile Goldis. Localnicii nu rateaza in nici un an comemorarile care au loc acolo de Ziua Nationala. Mai ales ca dupa momentul solemn se lasa cu distractie. Primaria Beliu le-a pregatit un program pe tot intinsul zilei. Seara, satenii se vor aduna la Caminul Cultural. ”Dam o tuica, un vin, un sendvici si ne mai vorbim”, afirma edilul.
”Mergem, mergem, ca e sarbatoare mare. Noi batranii mai vorbim, tineretul danseaza oleaca ca si asa nu prea avem ocazii aici in sat”, se entuziasmeaza Floarea Goldis.