Painea ar putea fi interzisa in 75.000 unitati. Proiectul de lege pregatit sa intre pe 1 septembrie
Lovitura grea pentru industria de panificatie. Autoritatile vor sa se asigure ca reducerea TVA la paine va fi de succes, asa ca pregatesc un proiect de lege riguros, pentru comercianti.
De la 1 septembrie, peste 75.000 de unitati nu vor mai avea voie sa vanda paine, daca nu vor respecta o serie de conditii de igiena si daca nu vor avea case de marcat. In plus, se vor inaspri si controalele.
Guvernul are mai putin de un an la dispozitie pentru a demonstra Fondului monetar International ca proiectul pilot de reducere a TVA la paine a avut efectul scontat. Drept urmare Ministerul Agriculturii, Autoritatea Sanitar-Veterinara si protectia Consumatorului lucreaza la un proiect care suna cam asa:
Painea nu se va putea vinde decat in locuri speciale amenajate in interiorul magazinelor. Spatiul dedicat "raionului de panificatie" asa cum este el numit in proiectul de lege, va avea o suprafata diferita in functie de dimensiunile magazinului. Cel mai mic va avea in jur de 1,2 metri, iar cel mai mare poate ajunge si la 10 metri. Vanzatorii vor folosi manusa de fiecare data cand vor lua un produs de la raft pentru a-l oferi clientilor, iar pentru a incasa banii vor fi obligati sa aiba o casa de marcat dedicata exclusiv produselor de panificatie.
Autoritatile vor sa evite astfel ca painea sa mai fie vanduta in locuri insalubre, alaturi de confectii si detergenti, dar si sa ii oblige pe comercianti sa cotizeze la buget.
Din cele aproximativ 150.000 de unitati care comercializeaza paine, mai mult de jumatate nu indeplinesc aceste conditii.
"In primul rand are de castigat consumatorul. De exemplu in mediu rural. Cel care reuseste sa aiba un raion specializat de vanzare a painii va avea de castigat pentru ca el va vinde mai multa paine si de la mai multi furnizori, si atunci si consumatorii sunt multumiti si el este multumit din punct de vedere al mediului de afaceri.", spune Aurel Popescu, presedinte ROMPAN.
Pana atunci insa, ar fi bine sa fie puse in practica normele deja existente, spun analistii financiari.
"Romania nu are nevoie de noi legi si noi norme. Romania are nevoie de o pauza in legiferare si de aplicare.", spune Sorin Pislaru, redactor-sef ZF.
Masurile ar putea fi introduse de la 1 septembrie, odata cu reducerea TVA la paine. Comerciantii vor avea insa timp pana la 1 ianuarie 2014 pentru a se alinia standardelor.