Cel mai mare mister din Univers: materia intunecata. Ce noua descoperire a facut NASA

Ultima actualizare: 07-04-2013 06:57
materie intunecata

Experimentul de 2 miliarde de dolari, condus de Statia Spatiala Internationala, a mai facut un pas pentru a afla unul dintre cele mai mari mistere ale Universului.

Oamenii de stiinta de la NASA au anuntat rezultatele experimentelor realizate cu detectorul "Alpha Magnetic Spectrometer", prezent la bordul Statiei Spatiale Internationale. Acesta studiaza materia intunecata din Univers si interactiunile acesteia, fiind un miniaccelerator de particule in spatiu.

Echipa a anuntat miercuri ca detectorul "Alpha Magnetic Spectrometer", trimis in spatiu in urma cu 2 ani, a descoperit ceea ce pare a fi materie intunecata, ralateaza dailymail.co.uk.

Doar 4 – 5 % din Univers este alcatuit din materie, restul de 95 % nu prea stim ce este exact. Se presupune ca materia intunecata si energia intunecata ar face parte din procentul despre care nu stim mare lucru.

Cercetatorii au observat existenta unui exces de antimaterie, de origine necunoscuta, in fluxul de raze cosmice, ce ar fi rezultat din anihilarea particulelor de materie intunecata. "Rezultatele sunt compatibile cu nise pozitroni - particula de antimaterie - care pot proveni din distrugerea particulelor de materie intunecata intrate in coliziune in spatiu", spune Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), intr-un comunicat oficial.

Materia intunecata inconjoara galaxiile in Univers si nu poate fi vazuta pentru ca nu reflecta lumina. Aceasta nu a fost observata niciodata direct, insa astronomii stiu ca exista din cauza efectelor gravitationale pe care le are asupra materiei pe care o putem vedea.

Oamenii de stiinta au anuntat ca detectorul AMS a gasit aproximativ 400.000 de pozitroni, partenerul de antimaterie al electronilor. Energia acestor pozitroni sugereaza faptul ca ei ar fi putut fi creati atunci cand particulele de materie intunecata s-au ciocnit unele de altele, distrugandu-se reciproc. Oamenii de stiinta aduna in continuare informatii pentru a-si da seama daca semnalul de pozitroni vine intr-adevar de la materia intunecata.

Noile descoperiri in legatura cu misterioasa materie pot deschide noi drumuri de cercetare cu privire la posibilitatea Universurilor multiple si a altor dimensiuni, cred oamenii de stiinta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO