Parada de 1 Decembrie 2022. Video cu defilarea de Ziua Națională a României în București

×
Codul embed a fost copiat

Pe 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României. Cu această ocazie, în București și în marile orașe din țară se organizează parade militare.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 11:55. Parada militară de la Arcul de Triumf s-a încheiat.

UPDATE 11:35. Fanfara militară a suplinit lipsa survolului avioanelor militare, oprite la sol din cauza vreii nefavorabile, cu un moment muzical foarte frumos. 

Citește și
Paradă militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia.
Evenimente la Alba Iulia de 1 Decembrie 2022. Cum va fi marcată Ziua Națională a României

A început apoi defilarea vehiculelor și tehnicii militare. 

UPDATE 11:25. După defilarea trupelor MApN, au urmat în forțele din subordinea MAI: polițiști, jandarmi, pompieri, lucrători de la Administrația Penitenciarelor.

UPDATE 11:20. Printre primii militari care au defilat au fost trupele străine aflate în România: francezi, americani, belgieni, portughezi, dar și militari din Republica Moldova. 

UPDATE 11:15. Directorul Statului Major al Apărării, maior-general Corneliu Postu a dat startul începerii paradei militare.

Trupele participante la paradă au început să defileze pe sub Arcul de Triumf.

UPDATE 11:00. A început parada de Ziua Națională a României în București. Urmărește LIVE pe ProTV - AICI

Parada militară de la Arcul de Triumf din București a început cu intonarea Imnului Național al României.

Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria soldaților români căzuți în Primul Război Mondial pentru reîntregirea neamului, iar apoi a salutat trupele adunate în piața Arcul de Triumf. 

Încep manifestațiile organizate cu ocazia ZIlei Naționale a României! 

UPDATE 10:26: Forțele Aeriene Române au decis să anuleze zborul avioanelor la parada de 1 Decembrie din București din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Decizia a fost luată pentru a nu pune în pericol viața piloților

-----

ȘTIREA INIȚIALĂ

Parada va începe la ora 11.00, în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti și va fi transmisă LIVE pe Știrille PROTV.

Pentru a sărbători Marea Unire de la 1918, în Capitală și în marile orașe din țară se organizează parade militare și alte ceremonii, printre care și depuneri de coroane pentru soldații care au murit în lupta pentru unirea provinciilor istorice românești.

În urmă cu 104 ani, în 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională, care a votat unirea Transilvaniei cu România și dus la formarea României Mari.

Programul paradei de 1 Decembrie

În fiecare an, pe 1 Decembrie, în Piața Arcul de Triumf din București se organizează cea mai mare paradă militară din țară.

De asemenea, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

La ce oră începe parada de 1 Decembrie

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României va începe la ora 11:00.

La începutul ceremoniei se vor trage 21 de salve de tun, timp în care participanții la paradă vor intona Imnul Național al României.

Cine participă la parada de 1 Decembrie

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, la parada de 1 Decembrie din București vor participa peste 1.500 de militari și specialiști din MApN, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave.

De asemenea vor defila și aproximativ 150 de militari străini, din cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și SUA.

Restricții de circulație de Ziua Națională în Capitală

Pentru o bună desfășurare a paradei și a ceremoniei de 1 Decembrie, Brigada Rutieră a Capitalei a anunțat restricții de trafic în zona Piața Arcul de Triumf și în zonele adiacente.

Pe 1 decembrie, între orele 4:00 și 18:00, traficul rutier va fi restricționat total pe bd. Regele Mihai I (între Piaţa Presei şi Piaţa Arcul de Triumf), pe șos. Kiseleff (între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei), pe str. Alexandru Constantinescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti), pe bd. Mareșal Constantin Prezan, precum şi pe bd. Mareşal Alexandru Averescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti).

În cursul zilei vor fi deviate următoarele linii STB:

► Linia 131 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa’’;

► Linia 205 va funcţiona pe traseul actual între terminalul „Strǎuleşti” şi Piaţa Presei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Mărăşti, Str. Alexandru Constantinescu, Bd. Ion Mihalache, apoi traseul actual;

► Linia 282 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Șoseaua Fundeni” şi intersecţia Str. Radu Beller/ Calea Dorobanţi, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Calea Dorobanţi, Bd. Iancu de Hunedoara, prin Pasajul Victoria, Șos. Nicolae Titulescu, apoi traseul actual;

► Linia 331 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, Bd. Poligrafiei, apoi traseul actual;

► Linia 335 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Faur” şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa’’;

► Linia 361 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Complex Comercial Băneasa” şi intersecţia Şos. Bucureşti-Ploieşti/Bd. Aerogării, apoi pe un traseu modificat pe Bd. Aerogării, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Beijing, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei, apoi traseul actual pȃnă la Piaţa Unirii, cu întoarcere pe Bd. I.C. Brătianu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Lascǎr Catargiu, Piaţa Victoriei, Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa’’;

► Linia 783 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, apoi pe traseul actual.

Alte evenimente care au loc în Capitală de 1 Decembrie

La ora 07.00, Klaus Iohannis, președintele României, va depune coroane de flori și va ține un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc.

La ora 12.00 în zona Piața Arcul de Triumf se va organiza expoziția de tehnică militară în Piața Arcul de Triumf

Între orele 19:00-22:00, militarii se vor retrage cu torțe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Național – Cal. Victoriei, Bd. Regina Elisabeta - Bd. Mihail Kogălniceanu – Spl. Independenței - Bd. Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Șos. Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd.General Paul Teodorescu - Bd.Timișoara - sediul Brigăzii 30 Gardă.

Parada de la Alba Iulia

În fiecare an, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, la Alba Iulia se organizează Parada militară.

Anul acesta, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918” vor defila peste 800 de militari, iar orașul va fi survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane F-16 Fighting Falcon.

Vremea de 1 Decembrie în Capitală și la Alba Iulia

Pentru ziua de 1 decembrie, Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în București și la Alba Iulia.

În Capitală, meteorologii au anunțat ploi și temporar lapoviță și ninsoare. Temperaturile maxime vor fi de 1-2 grade, iar cele minime nu vor coborî sub 0 grade Celsius.

La Alba Iulia, în dimineața zilei de 1 Decembrie, vor fi condiții de ceață, iar pe parcursul zilei cerul va fi temporar noros și vor fi posibile precipitații slabe mixte de ploaie, lapoviță și ninsoare.

Temperatura maximă va fi de 5-6 grade, iar cea minimă de 1-2 grade.

Citește și...
Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 Decembrie 1918, ziua unui vis împlinit. Discursurile din Sala Unirii
Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 Decembrie 1918, ziua unui vis împlinit. Discursurile din Sala Unirii

La 1 Decembrie 2022 se împlinesc 104 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a României.

Evenimente la Alba Iulia de 1 Decembrie 2022. Cum va fi marcată Ziua Națională a României
Evenimente la Alba Iulia de 1 Decembrie 2022. Cum va fi marcată Ziua Națională a României

Pe 1 decembrie 1918, la Sala Unirii de la Alba Iulia s-a decis Marea Unire a provinciilor istorice românești.

Recomandări
Comandant NATO: „Alianța este pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia”
Comandant NATO: „Alianța este pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia”

Amiralul Rob Hauer, președintele Comitetului militar al NATO, a transmis că Alianța este pregătită de o luptă directă cu Rusia.

Haos pe șoselele România, din cauza vremii. Trei drumuri naţionale sunt în continuare închise
Haos pe șoselele România, din cauza vremii. Trei drumuri naţionale sunt în continuare închise

Centrul Infotrafic anunţă că, duminică, trei dumuri naţionale sunt în continuare închise din cauza vremii şi sunt impuse restricţii de tonaj pe câteva sectoare de drum.

Novak Djokovic a câștigat Australian Open pentru a zecea oară. Sârbul revine pe primul loc în clasamentul ATP | VIDEO
Novak Djokovic a câștigat Australian Open pentru a zecea oară. Sârbul revine pe primul loc în clasamentul ATP | VIDEO

Novak Djokovic a câștigat duminică al zecelea său Australian Open, după ce l-a învins în minim de seturi pe Stefanos Tsitsipas și va reveni pe prima poziție a clasamentului ATP, începând de luni, 30 ianuarie, scrie Sport.ro.