"O nationalitate superba". Povestea romanilor din Dubai care au ajuns sa fie considerati cei mai buni dintre cei mai buni

Dubai vazut de sus

Romanii sunt peste tot in lume, dar putine sunt locurile in care auzi numai cuvinte de lauda, in care succesul si talentul se suprapun pe calitatea de roman. Dubai e unul dintre acestea

La o distanta de 5 ore de mers cu avionul fata de Romania, in mijlocul desertului, la intrarea in Golful Persic a rasarit, in ultimii ani, un oras desprins parca din viitor de beton si sticla : Dubai. Peste 5.000 de romani si-au gasit acolo loc de munca, dar si o a doua casa. Pentru ei, Emiratele Arabe Unite nu inseamna doar o destinatie pentru turism, locul unde bogatii planetei fac shopping de lux sau se refugiaza in cluburile de noapte. Romanii care traiesc acolo sunt cei care pregatesc, intretin sau vand luxul amatorilor de senzatii noi.

Mircea Canduletiu a venit in Dubai in urma cu 14 ani la sugestia unor veri. A inceput prin a rula prosoape la piscina si a ajuns managerul unor locatii exclusiviste in capitala mondiala a cumparaturilor. „Am simtit ca aici este efectiv locul in care as putea sa-mi realizez visul”, spune el. A plecat din Sibiu la 26 de ani si s-a reinventat, incepand o noua viata.

In Dubai, Mircea Canduletiu a luat-o de la zero, incepand cu primii pasi asemeni unui bebelus. Nici macar engleza lui nu era foarte buna. Primul sau loc de munca a fost la Ritz Carlton. A facut specializari in toate departamentele. A invatat sa lucreze la piscina, la spa, la bucatarie, in receptie si vanzari. A trecut prin toate departamentele. Dupa 9 ore de munca, inca 4-5 ore studia si se pregatea pentru ce urma sa devina. In 2009 a fost numit managerul apartamentelor de lux in cea mai inalta cladire din lume: Burj Khalifa, unde intr-o sectiune a imobilului s-a construit un hotel exclusivist, detinut de Giorgio Armani.

Citește și
Dubai
Povestea incredibila a statului ridicat din nisip si aur, in doar cativa ani. 85% din locuitori sunt straini veniti la munca
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Avea in subordine 144 de apartamente care nu erau inca terminate. Aveau nevoie de finisaje si nu era loc de greseli in conditiile in care doua camere costau 7-8 milioane de euro. Doi ani si jumatate a supravegheat finalizarea apartamentelor. In cladirea de 828 de metri in care s-au investit peste un milliard si jumatate de dolari, cei care au cumparat se supun unor reguli stricte, iar Mircea era cel care veghea respectarea lor.

Din observatorul de deasupra desertului, de la etajul 121, intelegi magnitudinea Dubaiului. Viziunea si ambitia unui seic arab care si-a dorit sa construiasca ceva nemaivazut. Si in orice local select din Dubai auzi limba romana. George Avram e unul dintre cei care lucreaza aici. Era angajat intr-o banca din Bucuresti cand a venit criza care i-a usurat decizia de a pleca. A fost selectat de Mircea pentru un post de chelner in Dubai.

Dupa patru ani a ajuns sa se ocupe de finantele unor investitori importanti. Acum, majoritatea banilor investiti in Dubai sunt adusi din afara iar George e consultant financiar. Patronii sai nu sunt arabi, ci oameni de afaceri rusi. Si, cu toate ca a lucrat intr-o banca in Romania, n-a vazut niciodata maldare de bani ca cele aduse de est europeni sau chinezi in Dubai si cheltuite mai ales in cluburi, una dintre principalele atractii in Dubai. Sampaniile de 800 de euro, romancele si un DJ renumit sunt ingredientele perfecte pentru o noapte petrecuta aici. Cea mai ieftina masa ajunge la 1.500 de euro.

De cateva luni Mircea si-a inceput propria afacere in Dubai. Da consultatii pentru angajari, gaseste cele mai bune CV-uri, dar administreaza si cateva apartamente. A fost un pas normal dupa experienta pe carea acumulat-o in industria ospitalitatii. „As zice ca sunt la o cotitura, este o alta provocare de care am simtit ca am nevoie. De cand sunt aici am trecut prin cateva provocari si zic eu ca fiecare provocare am trecut-o cu brio. Niciodata nu am facut alegerile asa, intamplator, niciodata nu m-am aruncat, am avut foarte multe oportunitati, dar am stiut sa rumeg ardeleneste. In Dubai am adus ceva din Romania: creativitatea si perseverenta. Sunt doua lucruri importante pentru a reusi in viata si pentru a fi un om de succes.”

Michelle aduce turisti sud coreeni in Emirate si se ocupa de programul lor. Cand este vorba despre cazare apeleaza intotdeauna la Mircea, pentru ca, spune ea, „este genul de persoana "wow" pentru mine. Cand il vad pe Mircea, vad imaginea Dubaiului. Este un om ambitios, munceste din greu 24 de ore din 24,si dinamic, plin de energie, constant se straduieste sa fie cel mai bun dintre cei mai buni. Dar isi pastreaza valorile lui intacte cu el.

Pana sa il cunosc pe Mircea, habar nu aveam ca romanii sunt atat de sclipitori si seriosi si muncitori si destepti”, spune sud-coreeana Michelle. „Stii tu, ei sunt precum crema cremelor a oamenilor. Prin Mircea am ajuns sa-i cunosc pe romani, care sunt oameni superbi, o nationalitate superba.

Si-a adus in Dubai iubita din liceu cu care s-a casatorit, insa ritmul si presiunea carierei i-a obligat sa-si desparta drumurile. Au divortat. „E frumos aici, e raiul pe pamant, dar esti singur”, recunoaste Mircea.

La etajul al 16 lea dintr-unul din turnurile de sticla din Dubai se pregateste o seara romaneasca, cu paine de casa, sarmale, tuica si visinata. Mircea nu este acolo singur, este impreuna cu multi prieteni. Se intampla des sa se intalneasca, sa se sfatuiasca, sa vorbeasca de casa. Au venit sa isi construiasca o cariera si au reusit.

Larisa povesteste ca a venit doar cu 200 de euro la ea. In Romania se ocupa de dezvoltarea unei mari companii de bricolaj. In Dubai a inceput ca fata de la copiator. Primul sef i-a deschis ochii: cand ea se plangea de munca, i-a spus sa incerce sa fie pozitiva, fiindca atunci toate portile i se vor deschide. Acum e instructor pentru mai bine de 1000 de angajati: ii invata sa relationeze, sa lucreze cu inteligenta emotionala.

Alexandra a facut studii pentru industria hoteliera in Romania si in Orientul Mijlociu a inceput ca receptionera. Acum e director de productie pentru un mare lant de restaurante din Dubai. „As fi fost in stare sa fac aceleasi sacrificii si in Romania, insa nu mi-a deschis nimeni nici o portita”, marturiseste ea.

Romania este mereu prezenta acolo, prin ei. Tuturor le e dor de casa. „Oricat ar fi de poluat aerul din Romania, parca are un miros specific”, sustine Larisa. „Daca as putea sa-l pun in punga si sa-l iau cu mine aici, as face-o”. Sticla si betonul, luxul si banii nu sunt indeajuns incat sa umple golul din suflet. „Sincer, n-as vrea sa-mi cresc copii aici, n-as vrea sa-mi cresc copilul in desert”, spune Alexandra

La cateva mii de km de casa, o comunitate de oameni harnici si ambitiosi fac o alta imagine Romaniei. Creativi si seriosi, atasati de valori sanatoase, invata sa ajunga pe culmile succesului. Pornesc de la zero si gasesc curajul sa reziste. Si ajung sa isi depaseasca pana si visurile. Si isi doresc, ca intr-o buna zi, sa se intoarca in Romania, pentru ca nu e nicaieri ca acasa.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Drumul Andreei de la
Drumul Andreei de la "Miss Podgoreanca" la o cariera de succes in Dubai. Cati bani castigi dupa ce invingi prejudecatile

Romancele au fost intotdeauna un etalon de frumusete, peste tot in lume. Imaginea femeii de succes, moderna si puternica, este imprumutata in Dubai de o romanca.

Povestea incredibila a statului ridicat din nisip si aur, in doar cativa ani. 85% din locuitori sunt straini veniti la munca
Povestea incredibila a statului ridicat din nisip si aur, in doar cativa ani. 85% din locuitori sunt straini veniti la munca

Stabileste recorduri peste recorduri, se dezvolta intr-un ritm nebun, iar opulenta este aici la ea acasa.

Ce riscuri vin la pachet cu un salariu de 7 ori mai mare pentru o stewardesa romanca.
Ce riscuri vin la pachet cu un salariu de 7 ori mai mare pentru o stewardesa romanca. "Trebuie sa fii pregatita si de moarte"

Salariul e de 7 ori mai mare decat acasa, dar si riscurile sunt mult mai mari. Alexandra Radulescu, o stewardesa ce a lucrat in Dubai ani la rand, si-a povestit "viata de deasupra norilor" pentru blogul Corinei Caragea.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.