De 3 ani, Fratia Barbosilor misca lucrurile in Cluj, schimba mentalitati si ajuta oameni: "Astia is niste ingeri. Ingeri!"
Sunt barbosi, au figuri dure si umbla umbracati cu tricouri negre. Sunt Beard Brothers, o fratie a barbosilor.
Campia Turzii, o zi de joi, un apartament de la ultimul etaj.
Doi barbosi curata cu flexul tavanul in care apa a patruns in voie ani la rand. In hol, aglomeratie mare. Alti borbosi tatuati si cateva fete cu percing-uri curata varul plin de mucegai.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zambesc. Printre ei, batrana Rozalia nu-si crede ochilor minunea care i se intampla in casa.
Rozalia Deac: "Astia is niste ingeri. Ingeri. Nu am visat, credeti-ma, nici in visele mele cele mai placute, credeti-ma, azi noapte nu am putut sa dorm. Credeti-ma, nici acuma. E ceva fantastic. E ceva deosebit de placut. Eu am parte de foarte putine bucurii in viata. Asta e o bucurie foarte foarte mare pentru mine."
"Ce ne mana e faptul ca o putem face. Suntem o mana de oameni. Nu facem din obligatie. Din dorinta de a arata ceva. Si exista sens. Care? Cred ca bunatatea."
Andrei e manager, Vladimir e bucatar, Oscar e barman, Patricia e artist si asa mai departe. Toti au joburi pe care insa le lasa deoparte pentru a face bine.
Ei sunt Beard Brothers si Sisterhood, pe romaneste "Fratia barbosilor si a surioarelor", tineri care au iesit din rand, au luat atitudine si fac bine. In Cluj, formeaza o mare familie care a ajuns acum la aproape 400 de persoane, oameni care nu mai asteapta ca sistemul sau statul sa le aduca schimbarea. Au pornit-o ei.
Cornel Hoza este cel care sta in spatele acestei povesti. Acum 3 ani, nemultumit ca in jur lumea se vaita, ca sistemul e intepenit si lucrurile se misca greu, a adunat cativa prieteni, barbosi si s-au hotarat sa faca ceva. Atunci nu stiau prea bine ce.
"Am zis, bai, daca avem noi barbi ne facem un grup de barbosi. I-am zis Beard Brothers. Si am zis acum daca avem un grup trebuie sa facem sedinta. Asta era...si am zis acum am facut sedinta si ce facem. Stiu ca unu a zis hai sa jucam un paintbool. Hai sa facem chestii daca avem treaba asta. Am postat pe Facebook, mai oameni, daca aveti haine si nu aveti ce face cu ele aduceti-le. Si o turbat Clujul. In 3 saptamani am umplut 2 magazii, un garaj, si am prins gustul, ca, uite, oamenii daca ii chemi sa faca ...vin."
Si asa a inceput povestea.
Prima mare actiune au facut-o in satul Barbosi, un loc uitat de lume, de o saracie lucie.
"Am gasit noi satul Barbosi si ne-am dus noi cu agenda sa facem research. A fost cel mai naspa. No, si mergi la popa. Ba si atatat de naspa ne-am sismtit. Ca ne-am dus cu agendele in mana sa notam problemele si oamenii aia nu erau mancati in ziua aia."
Au strans bani si lucruri si s-au dus la oameni. Acum, incearca sa-i ajute sa iasa din saracie, sa-i puna la treaba in gradini, sa-i invete sa traiasca altfel, iar ei sa le vanda produsele la oras.
Bani si produse au strans cu ajutorul site-urilor de socializare. Si oamenii au inceput sa se alature grupului care functioneaza ca o casta. Sunt 30 de membri in Beard Brothers si 30 in Sisterhood, divizia feminina.
La care se adauga sute de voluntari si sustinatori.
"Eu cred in oameni. Si asta am urmarit. Hai sa vedem oameni care vor sa faca chestii, oameni cu vana. Aia cautam noi. Ne-am saturat sa stam si sa spargem seminte si sa spunem ca nu se face nimic. Ca ghici ce? Ca daca faci asta nu faci decat sa ajuti la neschimbarea asta."
In vara, barbosii au schimbat fata unui loc uitat de lume. In Magoaja scoala statea sa cada, iar copiii mergeau la toaleta in fundul curtii.
In doar doua zile, au reusit sa puna parchet, sa construiasca toaleta in scoala si sa creeze un sistem de drenare a apei care baltea sub scoala si intra in pereti.
"La noi, lucruruile sunt foarte simple. Ba daca tu vezi o problema si vrei sa o schimbi ai tot suportul nostru, suntem atatia oameni si o schimbam."
Au amenajat si un teren de joaca. O mana de oameni, in doua zile au adus acest loc mai aproape de zilele noastre. Un loc in care invata in fiecare zi 26 de copii. Nu-i de mirare ca acum in toate desenele pustilor personajele au barba.
Alexandra Georgiu, invatatoare: "Acum, noi suntem obisnuiti pentru ca asa ne este feul si nu suntem obisnuiti sa primim. De la dansii am primit in dar tot ce am primit si ne-am bucurat foarte mult. Noi, copiii, parintii, pentru ca nu am fost bagati in seama de nimeni. Si ne bucuram de dansii, ca ne-au ales."
Responsabil pentru acest proiect a fost Vlad. El a gasit locul, el s-a ocupat de procurarea materialelor. Acum, curtea scolii, a prins viata.
Barbosii le-au adus calculatoare, jucarii, i-au luat la Cluj in plimbare. Le-au aratat ca dincolo de dealuri mai este ceva, o alta lume, la care ei pana de curand nu aveau acces. Dar mai presus de toate, s-au imprietenit.
"Noi vrem sa facem voluntariatul sa fie cool. Sa creem contextul prin care tinerii sa vina sa vina si sa fie atrasi de lucrurul asta. Si am inceput sa facem party."
"Si lumea ne blama ca faceti party... Ba, cum ajungi la un tanar? Faci un party care e pe gustul lui. Pui o taxa de intrare care merge la o cauza si felul acesta ii misti rotitele. Il mai chemi la un party si apoi il chemi sa mergi la plantat un copac. Si vine ca are incredere in tine. Si asta a fost rationamentul."
Rationamentul pentru a strange bani pentru un copil bolnav a fost sa se tunda in mijlocul orasului.
"Din semn de solidaritate pentru baietel ne-am dus in centrul Clujului si ne-am pus acolo si ne-am chelit si s-a super mediatizat treaba aia. Si o fost fain, ca a doua zi au fost rechemati la reanalizat cazul. Am strans 3354 de euro fix. Am facut concerte sub Carpati... Copilul cum e acum? S-o vindecat, e super tare."
"Am vrut sa luam rechizite pentru copii cu probleme si am reusit sa luam un microbuz."
Microbuzul este special conceput pentru copiii cu dizabilitati. Si tot pentru persoanele cu dizabilitati a fost cumparat si Beardmobilul, o masina amenajata pentru a putea cara persoanele in carucior.
Luca este manager. Conduce atunci cand e solicitat Beardmobilul. Gratis.
"Toti voiam acelasi lucru, sa schimbam mentalitati. Numai ca a schimba mentalitati inseamna mult mai mult decat suna. Inseamna sa faci ceva, fapte care trebuie duse pana la capat si trebuie sa demonstram societatii ca se poate face chiar daca generatii vor trebui sa treaca ne intereseaza finalul. Adica sa stim ca ceea facem noi acuma si pentru ce ne zbatem n-o sa ramana atat."
Cu sloganul "transport gratuit pe barba noastra" ii ajuta pe clujenii cu probleme sa se deplaseze dintr-un loc in altul prin oras. Si actiuni au fost multe. Iar asta atrage tot mai multi oameni. Nu exista zi in care cel putin o persoana sa nu ceara sa intre in Beard Brothers. Beatrice are pana acum mai multe proiecte incheiate.
"Ma ajuta cand pun capul pe perna sa zic am facut azi ceva bun. Si pentru mine, nu doar pentru altii. Exista o forma egoista de altruism. O faci si pentru tine ca te ajuta."
Cornel Hoza: "Multa lume are impresia ca e greu. Nu e greu daca pui mana si vrei sa faci. Ti se deschid usi, primesti informatii. Oamenii is...era o piesa, oamenii sunt inca frumosi. Eu cred in chestia asta. Dar cred ca trebuie sa le si creezi contextul la oamenii aia sa isi arate frumusetea. Si am facut-o."
Tot ce fac este voluntar si se intampla dincolo de joburile pe care le au. Cornel este web designer si are propriul business intr-o manasarda inchiriata. Are si cativa ucenici.
Intr-o camera alaturata, Ovidiu, un alt barbos, da meditatii la matematica.
Anda e profesoara de biologie. Face parte din Sisterhood.
"Avem foarte multe lucruri de schimbat si foarte multe cutume cu care am ramas in urma comunismului. Lipsa capital social. Aia cred ca e cea mai mare problema. Lipsa de incredere intre cetateni, intre institutiile statului. Daca cineva te ajuta te intrebi ce vrea de la mine. Si asta creaza o paralizie in societate. Si pe paralizia asta se bazeaza faptul ca la putere sunt oameni care nu au ce sa capete acolo. Nu ma astept sa se schimbe mentalitatile celor care condc acuma. Dar or sa copiii pe care eu ii educ acuma. Asa ma bucur. Astia o sa ne plateasca pensia la toti. De aia stau. Deci o sa se schimbe. Eu vad schimbarea sub ochii mei."
Predau gratis tinerilor care vor sa intre in liceu sau facultate. Strang bani pentru burse prin care ii ajuta pe copiii superdotati. Merg prin scoli si licee si le vorbesc pustilor.
O fac intr-un mod altfel decat profesorii de la catedra, vorbesc pe limba lor. In aceasta toamna, zeci de tineri, proaspat ajunsi la facultate din afara Clujului au intrat pe mana lor timp de o saptamana.
Cornel: "Ei sunt boboci. Prima data in Cluj. Din alte orase. E un proiect pilot. Incercam sa ii integram in viata de Cluj, sa le aratam unde pot merge, sa ii integram."
Seara, tarziu, intr-o sala de sedinte grupul se reuneste. Asa iau nastere ideile si actiunile.
Acum, barbosii si surioarele au mai multe proiecte. Strang bani pentru dotarea centrului de recoltare a sangelui din Cluj, mediteaza copii, ajuta oameni.
In Campia Turzii, casa doamnei Rozalia e gata. Are un nou acoperis si arata a casa de om. Vor urma alte case. Lista e lunga. Intr-o Romanie care inca isi mai cauta calea Cornel si borbasii lui au aflat reteta pentru a schimba lucrurile din jur: intiativa si curajul.
Cornel Hoza: "Toata lumea spune, a, de ce sa mai fac eu, oricum nu se intampla nimic. Trebuie sa punem mana, unu, si dupa aia inca unu si probabil ca in timp se va schimba. Poate ca nu in generatia noastra. Dar in 2-3...eu cred ca suntem datori sa incepem de acum sa ne miscam."
De 3 ani, ei misca lucrurile in Cluj, schimba mentalitati, aduna oameni si ajuta. Sunt barbosi, tatuati, de multe ori imbracati in tricouri negre.
La o prima vedere ai zice ca sunt duri. In spatele acestei imagini se afla oameni normali, romani care au descoperit ca impreuna devin o forta, care nu mai astepta ca sistemul sa le schimbe vietile.
De la Cluj, Beard Brothers si Sisterhood ne transmit ca "Romania, are ce trebuie".
Trebuie numai sa vrem, sa iesim din zona de confort si sa trecem la fapte.