Cum a ajuns Ana Ularu sa joace alaturi de Bradley Cooper. "In lipsa ofertelor din Romania, ma bat cu restul continentului"

×
Codul embed a fost copiat

Marilyn Monroe intr-un film cu Toma Caragiu?! Amza Pellea cu Liz Taylor?! Greu de imaginat asemenea scenarii! Inainte de '89, marile talente au fost constranse sa nu poata spera la mai mult decat la ceea ce se producea strict intre granitele tarii.

Astazi, Anamaria Marinca ii da replica lui Brad Pitt, iar Ana Ularu, lui Bradley Cooper. Este generatia libera, fara bariere, pentru care faima e dublata, insa, de incertitudine.

Ana Ularu este o stea a tinerei generatii de actori. Si-a aratat trairile ei dincolo de scena, in intalnirea cu Amalia Enache: suisuri si coborasuri, cum e sa nu primesti nimic si sa fii nevoit sa castigi fiecare rol, cum e sa o iei mereu de la zero, oricat talent ai avea, cum inveti sa rabzi, sa te calesti, ca pana la urma sa treci granitele si sa stralucesti.

Ana Ularu este astazi cea mai in voga si remarcata actrita tanara din Romania. A jucat in peste 30 de filme, e premiata ca cea mai buna actrita in rol principal la Festivalurile de Film de la Locarno, Salonic si Gopo, in Romania si a fost selectata Shooting Star la Berlin, adica intre primii 10 cei mai buni tineri actori din Europa.

Citește și
Roxana
Roxana, o tanara studenta la Arte din Timisoara, si-a invins handicapul de la maini cu ajutorul pasiunii pentru desen

"Am avut noroc pentru ca am primit roluri foarte diferite, nu am fost niciodata bagata intr-o singura tipologie, ceea ce e minunat", spune Ana Ularu.

Juriul Shooting Stars, Festivalul de Film de la Berlin: "Nu doar ca duce un film intreg pe umerii ei, dar o face cu un personaj complex, dificil si intr-o maniera convingatoare si magnetica. Puternica si totusi vulnerabila, ea are o uimitoare si cameleonica aparitie, iar ochii ei chiar sunt o oglinda a sufletului."

Interviu radio cu Ana Ularu

Reporter: E o mare placere sa va introduc invitata noastra, Ana Ularu. Cum ai crescut tu?

Ana Ularu: Am avut o copilarie minunata, am trait doar vreo 4 ani in comunism, am crescut intr-o familie de artisti.

Reporter: Unde te-ai nascut? In Bucuresti, acolo unde traiesc si acum. Tara e Romania, sa explicam tuturor celor care ne asculta.

La doar 28 de ani, romanca Ana Ularu a castigat deja batalii la baioneta cu celelalte actrite de pe continet: a aparut in serialul de succes Borgia si e acum in cinematografe in Serena, unde joaca cu Bradley Cooper si Jennifer Lawrence, iar anul viitor o vom vedea intr-un film alaturi de Harvey Keitel.

Ana Ularu, actrita: "In mare parte, mi-am dorit sa joc pur si simplu, faptul ca am ajuns sa joc si in afara a fost un noroc si o continuare frumoasa a unei munci de 15 ani. Imi doresc foarte mult sa joc in Romania, dar in lipsa ofertelor prea multe de aici, ma duc sa ma bat cu restul continentului. E o piata uriasa acolo, pentru fiecare rol pentru care dau proba ma lupt cu armate uriase, nevazute."

"Generatia mea e in mare parte de freelanceri, ceea ce e bine, suntem lupi tineri, cu chef de a lucra mult, divers, dar nu avem certitudini. Libertatea are dublu tais... si angoasele, si ca nu ai o sursa constanta de venit, noi traim in perfect capitalism, in care ne vanam slujbele, ne vanam munca", mai spune Ana Ularu.

In vanatoarea ei, am intalnit-o pe Ana si la Londra. E o naveta pe care o face constant, de cand lucreaza cu agenti, asa cum merg lucrurile in aceasta industrie.

"As minti daca as zice ca ma oboseste plimbatul prin avioane, aeroporturi. Nu, imi place foarte mult", spune Ana.

Nu sunt doar drumurile la festivaluri, dar si probele pentru care primeste doar o bucatica de scenariu inconjurata de mister si de fiecare data, impresia ca o ia de la 0, ca la un permanent examen.

Ana Ularu, actrita: "Intotdeauna esti tu singur cu talentul tau la proba. Faptul ca o agentie primeste un scenariu si te propune nu-ti garanteaza nimic. Tot talentul imaginatia si forta din ziua respectiva... Rata de succes e destul de mica. Din 10 probe date, daca iei una, trebuie sa fii fericit, asta e normalitatea. Am invatat ca trebuie sa ai rabdare."

Cu rabdare si fara frici, si-a facut singura drumul. Si-a schimbat traiectoria pana la o premiera in miezul Londrei, in scuarul unde sunt cinematografele importante si un afis pe Odeon-ul de acolo.
Ana arata serena...

"Am avut premiera aici, in Leister Squere. A venit Jennifer Lawrence, ne-a facut o surpriza...", spune Ana.

Dar, in timpul petrecut cu Ana, nu am vazut nicio diferenta intre nelinistile unui tanar roman plecat sa-si caute de lucru in lumea mare, in orice domeniu - constructii, ospatarie, IT si Ana Ularu, un nume deja pe afise de film din lumea larga.

Ceea ce probabil ca o ajuta in constructia rolurilor ei complexe, intense, de femeie pusa in fata unei game largi de trairi, de experiente dure, de incertitudini, a actritei descrise de critici vulnerabila, dar cu mare forta.

Ana Ularu, actrita: "Nu e nimic mai urat decat sa stai acasa cu lunile si sa nu-ti sune telefonul. Mi s-a intamplat, n-ai cum sa ai continuitate in meseria asta, trebuie sa ma obisnuiesc cu ideea ca sunt perioade extrem de ocupate, dupa care vin perioade in care nu se intampla absolut nimic si atunci trebuie sa-ti fii prieten bun tu tie."

Trebuie sa intelegi cum e posibil sa nu te vrea nimeni in acel moment, cu tot talentul, premiile, experienta. Trebuie sa traiesti din economiile facute in perioadele cu lucru. A avut, la un moment dat, o cadere, intr-o pauza ce parea ca nu se mai termina. Mama ei a sfatuit-o atunci sa incerce altceva.

Ana Ularu, actrita: "La un moment dat, devenisera lucrurile destul de grave, nu mai lucram. Mama mi-a sugerat subtil sa dau la psihologie".

Mihaela Ularu, mama Anei: "Cautam o solutie care sa o mentina sus. La artisti viata e asa... O alternativa sa o sustina cand nu mai e sus, pentru ca am ocrotit-o. Am simtit ca nu poate sa sustina un astfel de moment".

Desi toata viata se pregatise sa fie actrita...

"Mama mi-a spus ca un actor trebuie sa stie, sa faca, sa schieze si tot ce am facut in copilarie am facut pentru asta, nu faceam balet sa ma fac balerina, ci actrita", povesteste Ana.

Dar Ana a putut ajunge in cinematografele din toata lumea si pentru ca vorbeste engleza perfect. Mama ei a inteles in anii de dupa '89 ca lumea se schimba si copiii trebuie pregatiti deplin pentru ea.

Mama ii e cel mai bun prieten, si asistenta personala, si sofer, si bucatareasa. Asa cum marile actrite isi angajeaza pe cineva. Ele au ales sa mearga pe reteta romaneasca, in familie. Nu te pui cu puterea iubirii de mama romanca!

Ana Ularu, actrita: "O imensa dragoste, sunt un copil care n-a suferit de lipsa afectiunii, ma simt foarte iubita si ma ajuta foarte mult, asta mi-a structurat personalitatea, suport, si mi-e cel mai bun prieten."

Mihaela Ularu, mama Anei: Mie cel mai greu imi este cand deschide cineva subiectul 'Ana' sa ma abtin sa ma laud.

Amalia Enache: Si de ce sa va abtineti?

Mihaela Ularu: Ca sa nu devin antipatica.

S-au sprijinit si se sprijina una pe cealalta, poate si mai mult, din momentul in care au ramas doar ele doua.

"Tata e departe de ceva vreme... De 15 ani e cetatean american. Cu el vorbesc mai rar, dar vorbesc pe Facebook, Skype", spune Ana.

Cu ambii parinti scenografi - scenograf, de fapt - Ana a crescut printre decoruri.

Mihaela Ularu, mama Anei: "Eu am crescut-o pe platoul de filmare. Cand era copil de 8-9 ani, plangea in hohote sa o iau la filmare: 'o sa fiu cuminte!. Era atat de cuminte... Nemiscandu-se, ea a invatat meserie, era cu ochii larg deschis la actori. La 9 ani a stiut exact ce are de facut. A crescut in diverse povesti".

Astazi, rolurile s-au inversat: Ana o ia cu ea in toate povestile, la premiere in lumea larga, la filmari, la intalnirea cu cel mai sexy barbat de pe planeta.

"Am mers in aceeasi masina, am facut conversatie, nu puteam sa ratez ocazia de a-l vedea de aproape. Am uitat sa-ti spun... bunicuta a zis 'Doamne, ce barbat frumos!". La 85 de ani... De Bradley", isi povesteste Ana una din intalnirile cu Bradley Cooper.

In viata reala, Ana rade si iubeste alaturi de un actor roman.

Acum sunt la masa, chiar inaintea de premiera unui spectacol la care Radu Iacoban este scenarist si regizor. S-a apucat sa scrie intial tot, pentru ca e greu sa stai sa astepti ca actor, doar-doar te distribuie cineva.

"Nu cred ca e ceva mai greu decat sa fii regizor si sa astepti premiera. Cred ca arunci o bucata de tine in lume si... Deci, ai o responsabilisante uriasa, toti oamenii aia se vor uita la piesa scrisa de tine", spune Radu Iacoban.

Radu a intrat la cea mai mare scoala de actorie din Anglia, dar costa... A decis ca e o cheltuiala mult prea mare pentru o chestie iluzorie.

Cand Radu ii devenea partener de viata, exact atunci au aparut si rolurile din afara pentru Ana Ularu si viata de nomada.

Ana Ularu: "Mi-a purtat noroc Radu! Cand se intoarce e 'Yeee'... A venit cu toate lucrurile bune".

Radu Iacoban: "Eu sunt cu karma buna… E cea mai nerasfatata fiinta pe care o cunosc, e 'guerrilla girl'."

Guerilla girl joaca deja de aproape 20 de ani in filme, de la 9 ani, iar la 15 intra si pe scena de teatru, in chip de Lolita, langa Serban Iordache. Am gasit-o tot la teatru, inaintea spectacolului de la "Bulandra", in care regizorul Andrei Serban i-a dat rolul principal.

 

"Avem marea sansa, noi, generatia noastra, de a avea granitele deschise. Ma gandesc ca o actrita ca Irina Petrescu ar fi meritat la Hollywood, Vali Seciu - ar fi meritat sa fie mari doamne acolo. Nu au avut sansa noastra, la fel cum noi nu am avut sansa lor de a absolvi cu 8 oameni intr-o clasa, nu cu 70, avantaje ei, avantaje noi. Victor Rebengiuc ar fi fost un idol, Cary Grant...", spune Ana.

Ana Ularu, actrita: "Eu nu pot sa fiu atat de snoaba sa zic ca nu mi-as dori un mega blockbuster. Mi-as dori foarte mult, sa castig bani, sa fiu mult mai celebra, dar in adancul sufletului meu sunt bucuroasa cand fac filmele la care imi place mie sa ma uit, parte din mine e idealist, visator, copil un pic."

E o trasatura a generatiei ei: vrea in primul rand sa faca lucrurile care ii plac. Isi joaca libertatea interioara, ce da replica perfect libertatii pe care vremurile i-au adus-o.

Ana Ularu este prototipul noului actor, care are de luptat pentru fiecare rol. Iar povestea de pana acum a Anei are si un epilog: pentru mine e aceeasi poveste a romanului plecat in lume capsunar si intors de succes. Da cum spune guerilla girl, e mai ales lupta dreapta a romanului.

Ana Ularu, actrita: "Am un respect absolut pentru lupta dreapta a oricui, oameni care nu au avut sansa de fi, cum de altfel nici eu n-am avut sansa de ma naste in vreo familie instarita, sa-si permita facultati straine, oameni tineri pe care i-am intalnit si-au depasit mereu conditia si lupta frumos pentru tariectorie."

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Se poate si fara facultati". Cum a creat o romanca cel mai cunoscut brand african de lux, independent, din lume

"Omul sfinteste locul, iar noi romanii suntem astfel de oameni!" spune Madalina, o bucuresteanca plecata din tara acum 15 ani. De atunci totul s-a schimbat pentru ea, inclusiv numele.

Roxana, o tanara studenta la Arte din Timisoara, si-a invins handicapul de la maini cu ajutorul pasiunii pentru desen
Roxana, o tanara studenta la Arte din Timisoara, si-a invins handicapul de la maini cu ajutorul pasiunii pentru desen

O tanara din Timisoara ne da o adevarata lectie de viata. Din cauza unor malformatii, mainile i s-au oprit din dezvoltare, insa pasiunea ei pentru desen a invins acest handicap.

Alexandra, tanara de 17 ani care a dus steagul Romaniei pe cei mai inalti vulcani din lume.
Alexandra, tanara de 17 ani care a dus steagul Romaniei pe cei mai inalti vulcani din lume. "Si romanii pot ajunge unde vor"

Cu harta Romaniei atarnata intr-un medalion la gat si cu tricolorul in mana, Alexandra Marcu a urcat pe 5 dintre cei mai inalti 7 vulcani ai lumii. Are doar 17 ani si este deja unul dintre cei mai cunoscuti alpinisti romani.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.