1 Decembrie: Gigi Marga, o romanca iesita din anonimat la New York
Pentru multi tineri din Romania, Gigi Marga e doar un substantiv comun. Numele a intrat in folclorul urban ca expresie folosita atunci cand nu stii despre cine sau ce se vorbeste.
Si totusi, Gigi Marga, cantareata Revelioanelor alb-negru, exista: traieste de doua decenii la New York. Vocea n-a parasit-o, astfel incat artista si-a putut continua peste ocean o cariera, pe care multi o considerau incheiata la vremea plecarii ei din tara.
Intr-un restaurant din New York, Gigi Marga se incapataneaza sa viseze la Bucuresti. Poate nu cu gandul de a se intoarce intr-o zi acasa, dar sigur cu un mare sentiment de recunostinta ca, poate, daca n-ar fi trait vreodata aici, n-ar fi ajuns niciodata acolo.
Cand a plecat din Romania, acum 23 de ani, a lasat in urma o tara, o viata, o cariera si un nume care, paradoxal, a supravietuit: cei din generatia ei si-o amintesc de pe scena si de la Revelioanele alb-negru. Pentru cei care au venit dupa ea insa, numele Gigi Marga e doar o expresie intrata in folclorul urban.
Pe net, tinerii isi pun nickname-uri "gigi marga", ca sa dea ideea de oarecare. Pentru toti acestia, se impune acum o precizare: Gigi Marga chiar exista si e mai mult decat un nume cu un destin propriu. E mai intai o voce impresionanta si un om cu o forta uimitoare.
Gigi Marga e o supravietuitoare. A stiut cum sa-si foloseasca atuurile de romanca si sa le adapteze la lumea noua, pentru ca notorietatea dobandita in tara sa nu-i moara printre straini. Si-a pastrat insa modestia si simtul umorului, specifice romanilor.
Cand am cunoscut-o la New York, ne-a spus, zambind strengareste: "Fetelor, sa-mi faceti in tara un parastas artistic frumos!". Si a tinut mortis sa va spuna cateva cuvinte, ca sa v-o reamintiti, in caz ca ati uitat-o, sau ca s-o cunoasteti, daca n-ati stiut ca exista.