Verdict dur al expertilor, dupa atentatele din Paris si Bruxelles. Principala vulnerabilitate a Europei este chiar UE

UE, catuse

Analistii celor mai prestigioase institutii de studii strategice au opinii diferite asupra cauzelor si consecintelor atacurilor teroriste asupra Europei, dar concluziile lor sunt similare: UE e parte a problemei, mai degraba decat a solutiei.

Expertii institutului de analiza strategica Stratfor sustin ca principala vulnerabilitate a Uniunii Europene este aceea ca „nu e o uniune de securitate”. Structurile desecuritate deja existente – Europol, Frontex si Eurojust – „au atributii in principal logistice, de coordonare a eforturilor si resurselor intre state”.

In schimb, UE intampina obstacole importante in crearea unei „retele unificate de securitate”. Pe de o parte, sustin analistii Stratfor, exista bariere financiare – chiar si politia federala germana se plange de fonduri insuficiente. Pe de alta parte, „in UE oamenii trec liber dintr-o tara in alta, dar informatiile nu”, dovada lipsa de colaborare intre institutiile de securitate din tarile europene. Inclusiv faptul ca fiecare tara foloseste alta transcriere a numelor arabe face dificila coordonarea, spun expertii.

La nivel politic, problema este una de suveranitate: statele europene nu sunt dispuse sa renunte la prerogativele lor in domeniul sigurantei interne. „Cum Uniunea Europeana e putin probabil sa se transforme in Statele Unite ale Europei, e improbabil sa ajunga sa aiba un Birou European Federal de Informatii”, afirma analistii Stratfor. Intr-o nota mai optimista, ei spun insa si ca nu e imposibila in viitor o cooperare mai intensa in domeniul securitatii la nivelul Uniunii Europene.

Citește și
explozie Bruxelles
Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu: "Surprinzator, Germania nu a fost atacata"
AVERTISMENT de 1 Decembrie: „România nu mai este stat de drept. Dacă ar fi arătat în 2004-2007 așa cum arată azi, nu ar fi fost primită în UE”, susține un decan din Universitatea București

Citeste si: Ce spune premierul Ciolos depre masurile care vor fi luate in Romania dupa atacurile din Bruxelles

Specialistii RAND Corporation, cel mai cunoscut institut de studii strategice din lume, sustin ca e o mare diferenta intre provocarea terorista cu care se confrunta Europa si cea cu care lupta Statele Unite. „Marea diferenta si ceea ce face Europa atat de periculoasa este ca are un numar foarte mare de luptatori straini care se intorc in Europa si, mai important, acestia gasesc o retea logistica deja creata. Luptatorii se intorc hotarati sa comita atentate. Dar au nevoie de ascunzatori, de cineva care sa le construiasca bombele, de cineva care sa le faca rost de arme – au nevoie de o retea.

In SUA, in schimb, vedem foarte putine legaturi, actiunile sunt individuale. Nu exista o structura subterana la care sa apeleze pentru logistica”, spun specialistii RAND.

Pe de alta parte, Jeff Eggers, un fost Navy SEAL si consilier al presedinteluI SUA, sustine ca amenintarea terorista asupra Europei trebuie abordata „contra-intuitiv”, respingand ideea conflictului intre civilizatii. „Terorismul este eficient deoarece adeseori victimele sale reactioneaza de o maniera previzibila, care ajuta la indepliniarea scopurilor terorisitilor. De pilda, un raspuns natural a acela de a cere mai multa securitate, ceea ce are efectul pradoxal de a face victimele mai putin sigure”.

Eggers da chiar exemplu Statelor Unite, care au ajuns sa tolereze tortura pe fondul unei asemenea panici, si avertizeaza asupra efectului distorsionant al retelelor sociale. O abordare radicala si emotionala„va exacerba problema asimilarii musulmanilor europeni”, propunand in schimb rezistenta stoica . „Emotia si furia trebuie sa se transforme intr-o strategie de rezistenta”, spune fostul consilier al liderului de la Casa Alba. „Cel mai bun antidot la jihadism este sa il tratezi ca pe o forma de criminalitate, sa asimilezi minoritatile si sa iti vezi de treaba ta”.

Citeste si: Ce au in comun tinerii jihadisti care terorizeaza Europa. Un imam din Belgia explica metodele de recrutare ale ISIS

O abordare diferita au insa expertii in securitate britanici. Acestia sustin ca Uniunea Europa e de fapt o vulnerabilitate pentru tara lor. „Cea mai importanta arma in lupta impotriva terorismului sunt informatiile. Or, nu exista si nu poate exista un mecanism UE viabil de comunicare a informatiilor intre statele membre”, spune colonelul Richard Kemp, fost consilier al guvernului britanic pe probleme de securitate.

In replica, guvernul de la Londra a prezentat o scrisoare dechisa semnata de 13 fosti comandanti in care se afirma ca „in UE suntem mai puternici”. Documentul a intampinat critici din partea majoritatii expertilor, iar doi dintre semnatarii scrisorii au renegat-o.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
Citește și...
Seful DIICOT cere urmarirea penala a romanilor care intra pe
Seful DIICOT cere urmarirea penala a romanilor care intra pe "site-uri jihadiste". Biroul de Terorism a fost reinfiintat

Dupa atentatele din capitala Belgiei, autoritatile romane vor sa ia masuri mai drastice pentru a preveni ca astfel de tragedii sa aiba loc si la noi.

Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu:
Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu: "Surprinzator, Germania nu a fost atacata"

Atacurile din capitala Belgiei au lasat in urma zeci de morti, sute de raniti si multe semne de intrebare. Cum a fost posibil ca dupa atentatele din Paris, serviciile secrete belgiene sa fie luate prin surprindere de trei explozii?

Seful fortelor NATO in Europa: Criza refugiatilor, arma pentru teroristi si pentru Rusia.
Seful fortelor NATO in Europa: Criza refugiatilor, arma pentru teroristi si pentru Rusia. "ISIS se raspandeste ca un cancer"

Valurile de migranti care se abat spre Europa mascheaza teroristi si servesc interesele Kremlinului, afirma cel mai important comandant militar al Aliantei Nord-Atlantice.

Recomandări
VIDEO. Cine e tânăra care a condus un transportor blindat Piranha 5 la parada militară din Capitală, sub ochii lui Iohannis
VIDEO. Cine e tânăra care a condus un transportor blindat Piranha 5 la parada militară din Capitală, sub ochii lui Iohannis

La parada națională militară care a avut loc în București, de 1 Decembrie, au defilat nu numai bărbați, ci și femei, care servesc patria cu mândrie și au un rol foarte important în apărarea țării.

Cei doi tineri arhitecți care fac proiectul României viitoare. Bogdan Zaha e în Londra, Claudiu Ionescu, la Iași
Cei doi tineri arhitecți care fac proiectul României viitoare. Bogdan Zaha e în Londra, Claudiu Ionescu, la Iași

Construiesc arhitectura viitorului într-o țară în care haosul imobiliar a fost subiect de discuții interminabile.

Parada de Ziua Națională, văzută dintr-un blindat al Armatei Române. Momentul trecerii pe sub Arcul de Triumf VIDEO
Parada de Ziua Națională, văzută dintr-un blindat al Armatei Române. Momentul trecerii pe sub Arcul de Triumf VIDEO

Ministerul Apărării Naționale a postat imagini inedite de la parada de Ziua Națională a României, care a avut loc vineri, de 1 Decembrie, la Arcul de Triumf din București. Defilarea a fost prezentată și din perspectiva filmată dintr-un blindat.