Tu stii ce mai face copilul tau? Singuri pe lume, 40.000 de copii nu-si permit un zambet de 1 iunie

Ultima actualizare: 28-10-2012 17:47

In Romania sunt 40.000 de minori la care niciun parinte n-a venit astazi cu o jucarie sau cu o mangaiere pe crestet. Sunt cateva sute cei care-si traiesc primul lor 1 iunie singuri, intr-un patut de spital sau intr-un centru pentru copii abuzati.

 

Copilul pe care mama il lasa in spital chiar de 1 iunie

Uneori, drama incepe de la primul tipat. Acum 5 zile, o tanara de 25 de ani a venit direct in travaliu. Inca din sala de nasteri, cea care i-a permis baietelului sa aiba o prima bataie de inima a anuntat ca nu vrea sa isi ia copilul acasa. De 1 iunie, mama se externeaza. Pruncul va ramane in urma, ca o valiza care s-a vrut uitata.

Femeia are alti doi copii si spune ea, decat sa faca un pacat, mai bine sa-l dea spre adoptie.

Poate e o intamplare, dar tocmai copilul ei, care dormea in patut, s-a trezit si a inceput sa planga. Era ultima oara cand auzea vocea mamei.

In acelasi spital, un alt prunc prematur, parasit in incubator, va ramane captiv in sistem. Mama a refuzat adoptia si va fi al treilea copil pe care il va creste statul in locul ei.

Copilul care refuza sa spuna MAMA

Pana acum o saptamana, cuvantul mama ii provoaca groaza. Acest baietel, ajuns la un asistent maternal, arata ca cat de profund l-a marcat viata de acasa.

El avea un an, cand mama l-a dat unei alte persoane, care cersea avandu-l in brate intr-o intersectie din Bucuresti. A fost ridicat cu Politia. Era murdar si bolnav. Dupa o luna, cand si-a revenit, familia l-a cerut inapoi. Era cea mai sigura sursa de venit.

Statul roman e acum in proces cu parintii abuzatori. Legea care i-ar decadea automat din drepturi, la 3 luni dupa abandon, si i-ar duce in inchisoare, e in continuare in Parlament. Dar lunile trec in defavoarea copiilor.

Copilul pribeag care a devenit un Mowgli al Romaniei

S-a nascut acum 8 ani si jumatate, perfect sanatos. Dar a trait pe strazi, alaturi de o mama alcoolica. Pentru ca nu a fost stimulat, nici dus la gradinita sau la scoala, vorbeste ca un copil de 3-4 ani. Este insa in primul sau camin adevarat, unde a gasit hrana, tihna si iubire.

Copilul pribeag nu avea nimic. Manca ce gasea sau fura din sacosele oamenilor. De fapt, in centrul tarii noastre europene, a trait ca Mowgli in mijlocul junglei.

Poate cei trei, hraniti, cazati si educati de stat, vor recupera din handicapul sortii. Vor ramane insa trei victime, alaturi de cei 40.000 de minori aflati azi sub protectia statului. Avem o noua lege a adoptiei care de-abia acum va inlesni birocratia si alta, menita sa indeparteze copiii de parintii nedemni, care, pentru statul roman, nu e o prioritate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO