Romania a primit lectia de demnitate, moralitate si credinta de care avea nevoie
Noi toti am fost martorii unui moment important din istoria neamului. In ziua in care implineste 90 de ani, Majestatea Sa, Regele Mihai I s-a intors in Parlament si a rostit un discurs emotionat.
Unii au plans, vizibil miscati de nobletea unui asemenea gest. Altii, au stralucit prin absenta si au pierdut tocmai mesajul care ar trebui sa ne calauzeasca.
"Nu vad Romania de astazi, ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu! "
Cuvantul scris de Regele Mihai in cartile de oaspeti de la Senat si Camera Deputatilor
VIDEO INTEGRAL. Discursul Regelui Mihai in Parlamentul Romaniei, dupa 65 de ani
Poate ca au respect, nu spune nimeni, insa unii dintre alesii nostri s-au simtit stingheri in fata familiei regale si mai delicat de atat, nu pareau familiarizati cu protocolul.
De departe cel mai stanjenitor moment a fost cel in care Valeriu Zgonea i-a oferit regelui Colanul Camerei Deputatilor. Usor euforic, ca o tara intreaga il vede in preajma monarhului, parlamentarul l-a tinut secunde bune cu mana intinsa pe Mihai Inatai. La final aproape ca i-a smuls salba si descheiat la haina a cerut sa fie pozat cu inalta decoratie.
La randul sau Seful de protocol al Senatului l-a prins in repetate randuri pe rege. Poate bine intentionat. Desi in mod normal nu avea voie sa il atinga iar fostul suveran i-a refuzat cu eleganta ajutorul.
Sunt semne clare ca niciunul nu s-a obosit sa se ridice la nivelul unui moment grandios.
Dincolo de balbele alesilor, ultimul monarh al Romaniei, cu un aer maiestuos, a tintit dincolo de zidurile Parlamentului. Suveranul a vorbit astazi pentru intregul popor. Toate trimiterile la istoria neamului au fost adevarate pilde pentru cei care fac si desfac politica zilelor noastre. Oare cati dintre ei mai vorbesc, cu sinceritate despre dragostea de tara?!
Cu regret in glas Regele Mihai a vorbit si despre vulnerabilitatile democratiei romanesti .
Sunt mahnit ca, dupa doua decenii de revenire la democratie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.
Dar chiar si asa, poporul merita mai mult. Pentru asta fiecare dintre noi trebuie sa faca sacrificii si sa fie constient ca ar putea sa ne fie mai bine daca ...vom trai cu sufletul curat.
Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata.
Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume.
Cronologia evenimentelor din 24 octombrie:
-► ora 11.05 Regele Mihai a plecat de la Palatul Parlamentului. La iesire, el a acordat posibilitatea fotografilor sa imortalizeze acest moment, la care au participat, de asemenea, principesa Margareta si principele Radu, dar si Mircea Geoana si Valeriu Zgonea.
Pe drumul de la sala de plen catre iesirea din Palatul Parlamentului, Regele Mihai I a fost oprit in mai multe randuri de simpatizanti, care l-au felicitat, i-au urat "La multi ani!". El a primit su o carte in dar. La urcarea in coloana de masini, unul dintre sustinatori a strigat "Traiasca regele!".
-► ora 11.00 Bustul lui Carol I, donat de Regele Mihai si amplasat pe holul principal al Palatului Parlamentului, a fost dezvelit de catre fostul suveran Mihai I, in cadrul unei ceremonii care a avut loc dupa discursul acestuia in fata forului legislativ.
Bustul regelui Carol I a fost amplasat pe holul principal al Palatului Parlamentului, intre busturile lui Ion C. Bratianu si Mihail Kogalniceanu. La ceremonie au participat parlamentarii si invitatii la sedinta. Regele Mihai a semnat apoi in cartile de onoare ale Senatului si Camerei Deputatilor.
Dupa acest moment, fostului suveran i-a fost oferit un tablou din partea Camerelor legislative, reperezentand o macheta din argint a Palatului Parlamentului. Tabloul, de mari dimensiuni, i-a fost inmanat Regelui Mihai de catre Calin Popescu Tariceanu si Puiu Hasotti.
-► ora 10.40 Regele Mihai a fost aplaudat indelung in Parlament, dupa discursul rostit in fata forului legislativ, primul de acest fel dupa 64 de ani. In sala au fost prezenti parlamentari din toate partidele, iar in loja numerosi invitati. Din loja s-au auzit scandari "Traiasca Regele" si "Regele Mihai".
-► ora 10.30 Regele Mihai: "In 1989 in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adaugat sacrificiilor tinerilor.
Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit rege pot spune ca cele mai importante lucruri de dobandit dupa libertate si democratie sunt si demnitatea. Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii. Romania are nevoie de carmuitori respectati si priceputi. Nu trebuie niciodata uitati romanii.
Sta doar in puterea nostra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania de astazi ca pe o mosternire de la parinti, ci ca pe o tara de la copiii nostri."
Regele Mihai
-► ora 10.25 Regele Mihai: "Imi fac datoria fata de tara, institutii precum Academia Romana si BNR, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor societatii romanesti. Sunt mahnit ca dupa 2 decenii de la revenirea democratiei, oamenii batrani si bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare. Romania are nevoie de infrastructura. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Regina si cu mine, alaturi de familia noastra, vom continua sa facem ceea ce am facut dintotdeauna. Vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei. Nu m-as putea adresa natiunii fara a vorbi despre familia regala si importanta ei. Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci un simbol al independentei si suveranitatii noastre."
"Doamnelor si domnilor senatori si deputati. Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi si de etica. Simtul datoriei, iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Lumea de mâine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre. "
-► ora 10.20 Regele Mihai: "Politica poate aduce prejudicii cetateanului daca este aplicata in dispretul eticii si nescotind rostul promordial al institutiilor statului."
-► ora 10.18 Regele Mihai: "Doamnelor si domnilor. Sunt mai bine de 60 de ani de cand m-am adresat Parlamentului, natiunii romane. Prima datorie a noastra este sa ne amintim de cei care au murit in Razboiul de Independenta si in toate razboaiele, precum si in evenimentele din decembrie 1989. Nu putem avea viitor fara sa nu ne amintim de trecutul nostru."
-► Ora 10.10 Mircea Geoana: "La multi ani Majestate!"
-► ora 10.05 Regele Mihai a intrat in sala de plen, insotit de principesa Margareta, principele Radu si de presedintele Senatului, Mircea Geoana si de vicepresedintele Camerei Valeriu Zgonea.
La eveniment sunt prezenti fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, vicepremierul Marko Bela, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.
-► ora 09.40 La Parlament au sosit reprezentanti corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, printre care se afla si ambasadorul SUA. Liderii PNL si PSD Crin Antonescu si Victor Ponta au sosit, de asemenea, la eveniment. Printre politicienii care au mai venit se numara Petre Roman, Sorin Oprescu si Adrian Nastase.
Pe holul principal al Parlamentului a fost amplasat bustul Regelui Carol I, alaturi de o masa pe care este amplasata Cartea de Onoare a institutiei, in care Regele va semna. In sala de plen, in dreapta tribunei, a fost amplasat un jilt, unde va sta Regele. La ora transmiterii acestei stiri, in sala de plen sunt prezenti cateva zeci de parlamentari, in special din partea opozitiei.
Regele Mihai, Principesa Margareta, Principele Radu
-► ora 09.30 Regele Mihai a sosit la Parlament. El este insotit de membri ai familiei regale si a fost intampinat de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de Garda de Onoare.
Regele Mihai si familia regala au plecat de la Palatul Elisabeta in jurul orei 09.00. Coloana oficiala a trecut pe Calea Victoriei, prin fata Palatului Regal.
Sursa: Pro TV
Etichete: Parlament, regele Mihai, discursul regelui,
Dată publicare:
25-10-2011 18:41