Propaganda pentru Sharia in ghetto-urile bulgaresti. Metoda prin care Statul Islamic a ajuns la granita Romaniei

cover statul Islamic in Bulgaria

Recent, autoritatile bulgare au demarat cea mai recenta dintr-o lunga serie de actiuni impotriva propagandistilor Islamului radical. O serie suficient de lunga incat sa ridice semne de intrebare privind activitatile jihadiste in tara vecina

O stire de la sud de Dunare a trecut aproape neobservata in primele zile ale lunii aprilie: potrivit EUObserver, politia a facut mai multe arestari in Plovdiv, al doilea oras ca marime din Bulgaria, intr-un cartier sarac, locuit mai ales de romi. Descinderi au avut loc si in localitatile vecine Asenovgrad si Pazardjik. 8 persoane au fost incatusate iar ale doua sunt cautate in UE, unde s-a emis un mandat european de arestare. Autoritatile de la Sofia afirma ca suspectii faceau parte dintr-o retea islamista si vorbesc chiar despre legaturi cu auto-proclamatul Stat Islamic. Exista deci la sud de Dunare o filiala a celei mai temute organizatii teroriste din lume? Si cat de periculoasa poate fi aceasta pentru Romania?

-► Fundatia Islamica si al Qaeda
-► Din Anghel a devenit Ahmed
-► Profesori de jihad in Sofia
-► Islamul radical si Zabrautiul bulgaresc
-► Sharia la sud de Dunare
-► Recruti bulgari pentru Statul Islamic?

Fundatia Islamica si al Qaeda
Ancheta in cazul retelei din Bulgaria dureaza de mult timp, dar abia anul trecut autoritatile de la Sofia au luat masuri efective. In martie 2014, in asa-numitul “proces al islamistilor radicali” care a durat un an si jumatate, tribunalul din Pazardjik a condamnat 13 persoane pentru “raspandirea unei ideologii anti-democratice” – mai precis, ar fi militat pentru introducerea Sharia in Bulgaria. De asemenea, inculpatii au fost acuzati si de legaturi cu Fundatia Islamica (Al Waqf al Islami).

Este vorba de o organizatie caritabila din Arabia Saudita care a investit in ultimele decenii sume mari de bani in constructia de moschei pentru comunitatile musulmane din Europa si mai ales din regiunea Balcanilor. Fundatia a ajuns apoi sa fie anchetata de autoritatile din Olanda, Bulgaria si Kosovo dupa ce respectivele lacase de cult au fost folosite pentru propaganda islamista.

Citește și
copii ISIS
"Micul meu terorist" - albumul foto al mamelor din Statul Islamic. Dorinta "sfanta" a unei femei pentru copiii ei
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In plus, unul dintre directorii sauditi ai Fundatiei a aparut pe o lista a oamenilor de afaceri care ar sprijni financiar al Qaeda, lista descoperita in cursul unui raid in Bosnia, la sediul unei alte fundatii musulmane suspectata de terorism. Iar sediul Al Waqf al Islami din Eindhoven a fost inchis dupa ce presa olandeza a scris ca ar fi de fapt un centru de recrutare si antrenament pentru voluntarii jihadisti.

Din Anghel a devenit Ahmed
Revenind in Bulgaria, la procesul din martie 2014, doar unul dintre suspecti a fost condamnat la inchisoare cu executare: imamul Ahmed Musa Ahmed (foto jos), considerat liderul spritual al comunitatii rome de religie musulmana din Pazardjik. Potrivit Reuters, imamul era initial ortodox si il chema Anghel. In 2000, pe cand lucra pe un santier din Viena, s-a convertit la Islam, dupa ce el si colegii sai au primit ajutor de la comunitatea musulmana locala. La intoarcerea in Bulgaria a studiat la scoala moscheii din Sarnita, un orasel de munte cu populatie majoritar islamica.

Desi nu are mai mult de 4.000 de locuitori, Sarnita este insaun centru foarte important pentru islamul radical din tara vecina, deoarece aici predica si preda imamul Saud Muutlu – cel care i-a fost mentor lui Ahmed Musa. Potrivit procurorilor care l-au investigat pe Muutlu in acelasi dosar in care a fost condamnat discipolul sau, imamul din Sarnita ar conduce filiala bulgara a Fundatiei Islamice. Iar scopurile sale nu ar fi deloc caritabile, sustin oamenii legii care l-au urmarit indeaproape ani de zile.

Profesori de jihad in Sofia
Muutlu ar fi facut parte de fapt parte dintr-un plan mai amplu de convertire a Bulgariei la Islam si de instaurare a legii Sharia, plan initiat in 2009, la Istanbul, de un individ al carui nume nu a fost divulgat de investigatori. La indemnul acestuia, Muutu ar fi creat cercuri de educatie islamica in Sarnita, Blagoevgrad si chiar Sofia, unde profesorii erau platiti cu 300 de euro pe luna.

Intr-o tara unde salariul minim este de 184 de euro, provenienta unei astfel de sume nu putea sa nu ridice semne de intrebare iar raspunsurile se pare ca se gasesc tocmai in Arabia Saudita. Mai ales ca lectiile predate de acesti profesori suna mai degraba a propaganda: de pilda, invataceilor li se spunea ca orice copil din lume se naste musulman, dar apoi parintii il transforma intr-un necredincios, lucru care nu ar trebui sa se mai intample.

Islamul radical si Zabrautiul bulgaresc
Aceste principii i-au fost insuflate de Muutlu si fostului crestin Ahmed Musa (foto sus), care a gasit un teren fertil unde sa le faca sa incolteasca: suburbiile sarace, locuite de romi, ale oraselor Plovdiv si Pazardjk, respectiv Stolipinovo si Iztok, echivalentele de la sud de Dunare ale faimosului Zabrauti de la noi. Cartierele sunt vestite pentru faptul ca locuitorii nu au avut, pana de curand, curent, apa, canalizare sau servicii de salubritate.

Intre Zabrauti si aceste cartiere exista insa o diferenta cruciala: atat in Stolipinovo (foto , cat si in Iztok, majoritatea locuitorilor nu sunt doar saraci, ci si musulmani, “romi horahane”, o comunitate persecutata constant in Bulgaria. O comunitate extrem de sensibila la predicile lui Ahmed Musa care, spun procurorii, ar fi incitat la jihad, la rasturnarea statului de drept si inlocuirea acestuia cu Sharia si cu un regim teocratic. Practic, Ahmed Musa cere in predicile sale instaurarea Statului Islamic in Bulgaria, doar ca nu foloseste termenul “Stat Islamic”.

Sharia la sud de Dunare
Condamnat la 4 ani de inchisoare de tribunalul din Pazardjik, Ahmed Musa a contestat insa sentinta si a ramas in libertate. Mai mult, a continuat sa predice. Astfel ca in noiembrie 2014, autoritatile bulgare au intervenit din nou. Peste 300 de politisti si jandarmi au descins in Pazardjik, Plovdiv, Smolian si Haskovo (foto jos), intr-o actiune indreptata impotriva celulelor de propaganda islamista din aceste orase.

Printre cei retinuti s-a numarat si Ahmed Musa, ridicat de politie chiar in mijlocul unei lungi predici tinuta in Moscheea Abu Bakr din Pazardjik. Acuzatiile la adresa lui sunt aceleasi: incitare la razboi (jihad, in acest caz) si distribuirea de materiale de propaganda anti-democratica. Si aceleasi capete de acuzare au aparut si in arestarile din ultimele zile, descinderile avand loc in principal in Stolipinovo si Iztok.

Recruti bulgari pentru Statul Islamic?
Exista insa si o mare diferenta fata de “procesul islamistilor radicali” din martie 2014: autoritatile bulgare incep sa aiba acum dovezi privind legaturile dintre Statul Islamic si reteaua creata de Muutlu si dinamizata de predicile lui Ahmed Musa. Anchetatorii au gasit, in cursul ultimelor perchezitii, diverse materiale de propaganda, inclusiv tricouri cu sigla Statului Islamic.

Nu e deci de mirare ca in ultima vreme s-au inmultit semnalele de alarma privind activitati ale Statului Islamic in tara vecina. Si daca la inceput se vorbea despre Bulgaria doar ca tara despre tranzit, acum se discuta si despre recruti din aceasta tara.

De pilda, in octombrie 2014, Kiriak Tonev, fost consul in Emiratele Arabe Unite si ambasador in Algeria si Mauritania a declarat ca in tara sa exista celule active ale Statului Islamic, care trimit constant luptatori in Irak si Siria. Lucru care nu e deloc exclus, dat fiind ca se pare ca jihadistii au in tara vecina nu doar propagandisti, ci si priza la o populatie marginalizata si discriminata, receptiva la mesajele lor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
SRI anunta ca 7 straini afiliati ideilor Al-Qaeda si Statul Islamic au fost declarati indezirabili
SRI anunta ca 7 straini afiliati ideilor Al-Qaeda si Statul Islamic au fost declarati indezirabili

SRI anunta ca, saptamana aceasta, sapte cetateni straini, dintre care sase afiliati ideologiilor radicale promovate de Statul Islamic si Al-Qaeda, au fost declarati indezirabili, dupa ce au desfasurat activitati cu impact asupra intereselor nationale.

"Micul meu terorist" - albumul foto al mamelor din Statul Islamic. Dorinta "sfanta" a unei femei pentru copiii ei

Femeile care au renuntat la viata lor din Occident pentru a urma regulile teroristilor din Statul Islamic, in Siria, si care au devenit mame, isi pozeaza copii nou nascuti alaturi de arme de asalt.

"Tocmai ti-ai mancat fiul". Drama unei mame care a incercat sa afle ce s-a intamplat cu baiatul ei, rapit de Statul Islamic

Yasir Abdulla, un britanic care a plecat din Regatul Unit pentru a lupta impotriva Statului Islamic, a povestit drama prin care a trecut o femeie, care si-a mancat propriul fiu fara sa stie.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.