Dan Dungaciu explica in ce context am putea deveni VECINI cu Rusia. Americanii aduc "vanatoarele de tancuri" in Romania
Guvernul si Parlamentul de la Bucuresti au hotarat că americanii pot plasa la noi oricat de multe trupe vor. Deja Statele Unite au trimis pentru prima data in Romania avioane de lupta anti-tanc faimoasele A-10 Fulgerul.
Ultima oara le-au folosit in 1999, in razboiul din fosta Iugoslavie. Pe de alta parte, generalii rusi avertizeaza: ''suntem gata sa folosim orice, de la bombe nucleare pana la mijloace non-militare, daca NATO va continua sa aduca militari si armament greu in Estul Europei'.'
Faceti cunostinta cu un avion american formidabil, un vanator de tancuri, doar unul din cele 11 trimise de americani la Campia Turzii. Vor sta in Romania trei luni, cu tot cu cei 350 de oameni: piloti si personal tehnic.
Venite de la baza germana Spangdahlem, avioanele cu nume de cod "Facocerul" revin in aceasta zona a Europei, dupa ce acum 16 ani faceau prapad printre blindatele vecinilor sarbi.
A10 si-a castigat reputatia in 40 de ani de razboaie, pe tot globul, iar soldatii care i-au supravietuit sustin ca sunetul pe care-l scoate in zbor, inainte sa foloseasca tunul de 30 de milimetri si rachetele, este inconfundabil.
Tunul Gatling cu tevi rotative are o putere de foc uriasa: 4.200 de obuze pe minut, iar viteza proiectului la gura tevii tunului de 6 metri lungime, ascuns in fuselajul avionului, este de trei ori mai mare ca viteza sunetului. Pilotii spun ca dupa o misiune de lupta le ramane mirosul de praf de pusca in piele cu zilele.
Exact acesta este motivul prezentei avioanelor la Campia Turzii, la 200 de kilometri de Ucraina - expansiunea Rusiei, razboiul cu NATO la nivelul declaratiilor si mai presus faptul ca fara armament greu si mii de soldati ai Aliantei, Romania si Polonia pe de o parte, tarile Baltice pe de alta, ar putea fi vulnerabile.
"E o realitate. S-a trecut de la nivelul declaratiilor si intentiilor politice la construirea unui aparat defensiv al NATO, de descurajare, aici, in Estul Europei", a spus expertul in relatii internationale Dan Dungaciu.
Oficialii rusi fac acum un joc dublu: in timp ce politicienii anunta ca NATO vrea sa ajunga la Moscova, prin Romania, generalii lui Putin sustin ca in tarile baltice s-a creat aceeasi situatie care a dus la anexarea Crimeei, acum un an, si ca, mai mult, sunt gata sa apese inclusiv butonul nuclear.
"Exista o posibilitate ca Rusia sa taie pe viitor Ucraina, ca sa ajunga la gurile Dunarii. In Moldova, rusii sint prezenti de ani de zile, in Transnistria, si ar putea ca, intr-un anumit context, sa ajunga vecini cu Romania, la Prut", a mai spus Dungaciu.
Nu e o coincidenta prezenta in aceste zile la Bucuresti a comandantului militar NATO in Europa, sedinta Parlamentului, care a decis ca America nu mai este nevoita sa trimita cel mult in 3.000 de soldati aici si guvernul care a scris o lege privitoare la prezenta trupelor straine si a tehnicii de lupta a altor tari.
In definitiv, in afara de avioane americane, Letonia, o alta tara estica din NATO are deja pe teritoriul sau peste 100 de tancuri si blindate grele americane. La noi, pe langa armament greu si trupe, mai exista si scutul antiracheta de la Deveselu si viitorul comandament NATO de interventie rapida.