Povestea de film a Regelui Mihai. A urcat pe tron in pantaloni scurti si a intors armele impotriva nazistilor lui Hitler
"Sunt roman! Si asta o simt foarte tare... Pe unde pot, fac tot ce e posibil pentru tara romaneasca!” Un secol de istorie zbuciumata a neamului se confunda practic cu existenta celui care a scurtat al doilea razboi mondial cu cateva luni.
Nascut la Sinaia, pe 25 octombrie 1921, Mihai a devenit rege pentru prima data in 1927, cand avea doar sase ani, fortat de moartea bunicului sau, Regele Ferdinand, si de renuntarea la Coroana Regala a tatalui sau, Carol al II-lea.
A fost uns monarh al Romaniei purtand pantaloni scurti, imagine care facea inconjurul Europei la acea vreme. Dupa trei ani de domnie, in 1930, Carol al II-lea se intorcea in tara si isi detrona fiul, redandu-i copilaria pana in 1940. La 6 septembrie, reprimea Coroana Regala a Romaniei, domnind peste un regim pro-hitlerist al Maresalului Antonescu. Un an mai tarziu, primea bastonul de maresal de la acelasi Antonescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La 23 August 1944, tanarul rege lua o decizie care avea sa marcheze pentru totdeauna istoria omenirii: a organizat arestarea lui Ion Antonescu si a decis sa scoata Romania din mainile lui Hitler. Intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste a insemnat scurtarea celui de-al doilea razboi mondial cu cateva luni si salvarea a sute de mii de vieti omenesti.
Paradoxal, actiunea sa a provocat cea mai neagra perioada a secolului trecut pentru noi ca popor, dar si o tragedie personala pentru regele Mihai. Dupa razboi, comunistii s-au instalat la conducerea tarii pentru aproape jumatate de secol. Silit de acestia sa abdice la 30 decembrie 1947, a fost trimis intr-un lung si chinuitor exil, stabilindu-se la Versoix, in Elvetia, cu interdictia de a reveni in tara.
Viata sa a fost, fara doar si poate, ca o drama antica. A ajuns muritor de rand, dar inrudit cu mai toate familiile regale europene. Este stra, stra-nepot al Reginei Victoria a Marii Britanii si var de gradul III al Reginei Elisabeta a II-a. Stramosi directi ai Regelui Mihai sunt si tarii Nicolae I si Alexandru al II-lea al Rusiei, imparati habsburgi si regi ai Prusiei.
Nascut, asadar, sa fie rege, Mihai a luat viata de la zero dupa alungarea sa din tara. S-a casatorit in primii ani de exil cu Ana de Bourbon, care i-a daruit cinci fete. S-a angajat ca pilot de incercare pentru a-si intretine familia, a infiintat o firma, ba chiar a incercat si meseria de broker.
Regele Mihai a sperat, imediat dupa Revolutie, ca se poate intoarce in locul nasterii sale. Dar nu a fost asa. In '90, cand la putere era Ion Iliescu, a fost intors de pe Aeroportul Otopeni. Se implineau 42 de ani de pribegie.
Au trecut inca doi pana cand i s-a permis sa vina acasa. Un milion de oameni au iesit atunci pe strazile Bucurestiului sa il intampine cu drag. Abia in 1997, cand a ajuns Emil Constantinescu presedinte, regele si-a recapatat dreptul de a fi roman.
Ultimul sau discurs public a fost un adevarat testament pentru generatiile urmatoare. S-a intamplat in Parlament, in 2011, la implinirea a 90 de ani.
"Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu!"