Ungaria vrea sa creasca natalitatea, inclusiv in randul maghiarilor din Ardeal. Congres homofob "pro-familie" la Budapesta

Dată publicare: 26-05-2017 11:11
Dată actualizare: 29-05-2017 06:38


Viktor Orban, premierul Ungariei

Guvernul de la Budapesta anunta, cu prilejul unei conferinte mondiale a conservatorilor, o politica pro-natalista care va face ca anul 2018 sa devina „anul familiilor”.

Premierul maghiar Viktor Orban a anuntat saptamana aceasta planul prin care intentioneaza sa creasca natalitatea de la 1,5 copii/femeie la 2,1 pana in anul 2030. Masurile li se vor aplica si persoanelor cu cetatenie maghiara care traiesc in alte state, inclusiv Romania, conform agentiei oficiale de stiri MTVA.

Potrivit sefului guvernului de la Budapesta, statul va acoperi pana la 1 milion de forinti (aproape 15.000 lei) din creditele luate de familiile cu 3 copiii sau mai multi si va reduce cu 50% taxele universitare pentru femeile cu 2 copii si cu 100% pentru cele cu 3 sau mai multi. De asemenea, mamele care au absolbit o facultate vor veneficia de un an in plus de concediu maternal. Orban promite si sa construiasca noi crese si sa le renoveze pe cele deja existente.

Declaratiile au fost facute inaintea celui de-al XI-lea Congres Mondial al Familiilor, organizat intre 25 si 28 mai la Budapesta sub presedintia lui Viktor Orban. Reuniunea este organizata de o „coalitie pentru familie” creata in Statele Unite ce promoveaza valorile crestine, se opune casatoriilor gay si avorturilor si sustine politicile homofobe ale Kremlinului.

Din Romania este anuntat pe lista de participanti la Congresul de la Budapesta Bogdan Stanciu, presedintele ONG-ului PRO VITA Bucuresti, care „care are ca scop promovarea valorilor vietii umane, a familiei si a vocatiei parentale, in special a dreptului la viata al tuturor fiintelor umane de la conceptie pana la moartea naturala” – mai concret, militeaza impotriva avortului.

Vicepremierul Zsolt Semjen, liderul partidului Crestin-Democrat Popular, care are o ideologie conservatoare de dreapta, a vorbit chiar despre nevoia unui „natiuni maghiare unificate” si a spus ca minoritatile maghiare din alte state sunt in declin demografic din diverse cauze. Sejmen a declarat ca maghiarii din Transilvania se lupta cu emigrarea iar cei din Slovacia, cu asimilarea si a calificat situatia drept „scandaloasa”, spunand ca „tarile carora Ungaria le-a cedat doua treimi din teritoriul sau dupa Al Doilea Razboi Mondial au o responsabilitate morala si politica”. Vicepremierul a insistat ca Budapesta trebuie sa ajute aceste minoritati atat economic cat si demografic.

Pe de alta parte, declaratiile ministrului Resurselor Umane, Zoltán Balog, au starnit critici din partea opozitiei. Balog, care este si pastor calvin, a insistat ca mesajul transmis de guvern este ca „e bine sa traiesti intr-o casatorie, in familie”. Liberalii si stanga spun insa ca planul pro-natalist este „ultra-conservator” si „fundamentalist”, dar si ca nu poate fi sustinut bugetar.

Balog afirma insa ca guvernul nu vrea sa faca presiuni asupra persoanelor cu alta orientare sexuala. Iar oficialii maghiari spun ca tara lor cheltuieste cel mai mare procent din PIB in Europa- 4,7% - pe ajutoare pentru familii.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO