Interviu cu Andrei, ziua circar,noaptea aurolac:Mama stie ca sunt in Bucuresti, nu ca stau pe strada
ROMANIA, TE IUBESC v-a prezentat in ultima editie povestile dramatice a unor oameni din orasul de sub oras care se lupta zi de zi cu destinul. Stirileprotv.ro va prezinta astazi un interviu realizat de Rares Nastase cu unul dintre ei, Andrei.
In timpul zilei exerseaza jonglerii si coregrafii alaturi de colegii sai de la fundatia Parada. Pleaca prin tara si prin Europa alaturi de colegii sai in spectacole, iar casa lui inseamna orice loc ferit de vant si oameni.
Andrei are 31 de ani, sta in Bucuresti de la varsta de 9 ani, cand a ales sa fuga de acasa cu trenul, iar trecatorii il eticheteaza intr-un singur fel: "aurolac".
El este un om al strazii, noaptea doarme pe unde apuca, isi cauta un loc ferit de alti oameni, ferit de vant, de droguri si de violenta.
VEZI AICI PE VOYO.RO EDITIA INTEGRALA ROMANIA TE IUBESC: "ORASUL DE SUB ORAS"
Ziua, Andrei munceste ca animator pentru un salariu lunar pe care il strange ca pe timpul iernii sa-si permita sa inchirieze o garsoniera alaturi de un coleg. In timp ce altii, cei care se feresc de el pe strada, pot spune ca traiesc in Bucuresti, el poate spune ca supravietuieste pe strazile sau in parcurile Capitalei.
Povestea lui Andrei a fost prezentata duminica trecuta de catre Rares Nastase la ROMANIA, TE IUBESC. Astazi, Stirileprotv.ro va prezinta un interviu extins cu Andrei, circarul profesionist care noaptea doarme in Parcul Tineretului din Bucuresti.
ACTIVITATEA LA CIRC I-A SALVAT VIATA
La inceputul anilor '90, Andrei a descoperit Fundatia Parada, cu care a reusit rapid sa umble prin tara. Munca de zi cu zi i-a tinut mintea limpete, iar posibilitatea de a se spala zilnic, de a gasi o hrana calda si un mediu prietenos si curat l-a ajutat sa reziste tentatiilor de pe strada.De cat timp faci asta si cum era cand ai venit la inceput, erai increzator sau nu?
Prima data cand am venit la Fundatia Parada era prin anii 90-91, am zis sa vad cum e. Am vazut prima repetitie pe care o faceau cu fostii colegi, am fost incantat prima data. Mi-a placut, m-a atras un moment, dar am zis ca nu pot sa fac chestia asta. Dar cu timpul am zis, ma, ma duc, incerc. Am mers, am avut putina ambitie, prima data am facut cu mingi si atunci a fost si prima iesire la Sighisoara la un festival medieval. Apoi am zis sa merg la repetitii.
Tu iti aduci aminte, iti era greu, erai pe strada...
Da, foarte greu. Pe strada fiind, erai batut, erai alergat de politie, te ascundeai prin canale, dormeai pe unde apucai. Mai mult m-a atras acolo ca era un dus, aveai un mic dejun, la pranz, seara si deja am intrat intr-un ritm si am zis de ce sa nu ma duc ca e pacat sa renunt. Cu timpul am progresat, am crescut, ei ne-au ajutat foarte mult, ne-au oferit conditii fata de ce aveam pe strada si am zis de ce sa dau cu piciorul la asa ceva.
Ce faci acum, esti in aceeasi situatie, tot pe strada?
Acum, da, dar in ceva timp o sa stau cu chirie.
Reusesti sa te intretii in acest moment? Cati ani ai?
Da, reusesc, cat e posibil, reusesc, am 31 de ani si nu e greu. Probleme sunt peste tot, dar trebuie sa le depasim.
Ai mai lucrat in afara de Parada, in timpul liber?
Da, mai cunosc lumea pe unde am copilarit. Mai ajutai la taraba, seara strangeai mesele si ti le lasau in grija pana dimineata si dimineata iti dadeau bani, 200.000 lei...
Acum din ce te intretii?
Momentan sunt animator, avem un salariu pentru a ne intretine si cu banii aia ne intretinem.
"PUNGA NU INSEAMNA VIITOR, NU AJUNGI MARE LUCRU"
Pentru un om al strazii, lupta reala nu este numai cu frigul, mizeria si lipsa locuintei, ci mai ales cu drogurile. Punga si seringa sunt doua dependente care se "fura" usor pe strada. Andrei a incercat sa scape de ele, a rupt o parte dintre legaturile din copilarie, iar astazi se concentreaza exclusiv asupra muncii sale la fundatie.Ce sfat le-ai da celor care sunt acum pe strada si se feresc de centre, de fundatii?
Sfatul nostru este acelasi, dar nu se asculta. Sa renunte la punga, punga nu e mare viitor, nu ajungi mare lucru, lumea te fereste, te goneste. Sa se lase de droguri, daca fac asta aici au sanse 100% sa continue scoala si daca se tin intr-un an de zile ajung si ei ceva.
Iti aduci aminte de perioada aia?
Si la ora actuala cunosc pe multi si de-asta si evit, pentru ca anturajul se leaga iar, pentru ca sunt prieteni vechi si, daca nu eviti, iar ajungi in zona aia. De-asta am si zis ca imi ajunge cat am stat. Numai la intuneric acolo. Imi aduc aminte, pe toti ii stiu, pe unii dintre ei i-am vazut chiar si aseara, dar doar ne-am salutat.
"DA, AS MAI PUTEA INTRA INTR-UN CANAL. DAR SA NU DORM"
Ce sentimente te incearca atunci cand vezi un canal in care ai dormit odata?
Incerc sa privesc lucrurile cu alti ochi, dar nu uit de unde am plecat, ca nu poti sa uiti, sa stergi cu buretele atatia ani. Te uiti dar nu te mai duci in locul asta, chiar daca el te duce acolo, dar daca vrei sa stam de vorba, hai sa mergem de aici.
Acum ai mai putea intra intr-un canal?
Da, de ce nu, dar sa nu dorm. Sa stau, sa vorbim acolo, dar sa nu dorm. Oricat l-ai intretine sa fie curat, nu poti sa suporti mirosul.
E o alta viata? Ce ar trebui sa stie restul lumii? Crezi ca ar putea fi ajutati mai usor daca si romanul i-ar percepe altfel?
Ar fi o solutie si sa-i ajute, chiar daca sunt si cum sunt. Noi, daca in loc de o vorba rea i-am spune hai sa te duc la un centru sau in loc de coboara din masina ca mirosi urat - pai normal ca miroase urat, pentru ca nu are traiul pe care il au ei - daca ar incerca sa se apropie de el, sa spuna hai ca e o posibilitate, te duc la Gara sau in Grozavesti sa faci un dus, ca nu e inseamna mult 10 lei, un dus. Asa s-ar renaste si si-ar da seama ca lumea ne iubeste, nu ne dusmaneste.
Cand erai in canal, simteai ca esti haituit, pus la colt?
De oamenii de afara, da. Asta a fost mereu si la ora actuala nu a pierit chestia asta. Il vezi ca iesi din canal si - ce cauti in canal - sau din parc, toti fug de el. Daca vad un grup mai mare, hai sa mergem de aici ca astia ne dau in cap. Era un timp cand nu ne drogam si ieseam afara curat imbracati si tot se uitau la noi. Asa sunt lucrurile, daca ei au alt trai, nu inteleg prin ce am trecut noi. Poate uneori e din vina noastra, dar si de la parinti se porneste. Unii fug de acasa, dar unii sunt batuti si alungati de acasa.
"DE CE AM PLECAT DE ACASA? AM VRUT SA VAD CUM E SA FIU COPILUL STRAZII"
Andrei si-a amintit si cum au fost primele sale momente de "om al strazii". Sau, mai corect "copil al strazii.". La varsta de 9 ani, s-a suit in tren si a plecat de la Brasov la Bucuresti, lasandu-si familia in spate. Prima noapte a petrecut-o in Gara de Nord, unde a dormit pe niste carucioare, a fost indrumat de cei care stateau de mai multi ani acolo si a avut noroc, pentru ca a fost invatat sa nu se drogheze.Dar in cazul tau? Prin ce ai trecut tu?
Prin ceea ce am trecut eu, e greu, eu am plecat de acasa, am vrut eu asa sa vad cum e sa fiu copilul strazii. Tot vedeam si in Gara in Brasov si pe unde vedeam - ma, e alt trai, se plang prea mult ei - dar ei au dreptate. Eu am plecat la 9 ani de acasa, m-am suit in tren si am ajuns la Bucuresti. Cand am ajuns aici nu stiam pe nimeni, eram in Gara de Nord. Am dormit pe niste carucioare, apoi m-am intalnit cu alti colegi de pe strada, m-am imprietenit cu ei, mi-au spus 'uite aici e Caritas, poti sa dormi sa faci un dus, dar sa nu te droghezi'. Asa a inceput viata mea stradala.
Cum era?
Noi seara ne vedeam, vorbeam ce am facut, ce s-a intamplat, dimineata ne desparteam si spuneam eu ma duc acolo, eu acolo, si apoi ne intalneam - uite aici la statuie. Unii veneau, altii nu. Unii plecau la alte centre, Pinochio, Damaroaia, dar nu am ramas acolo, era altfel acolo.
A DORMIT IN PARCUL TINERETULUI CAT TIMP A STRANS BANI PENTRU CHIRIE
Tu cat mai poti sa stai aici?
Va mai fi saptamana asta, dar dupa ce ne vom intoarce din turneu, primul lucru ne vom duce sa vedem unde vom sta in chirie, poate vom gasi ceva mai ieftin. Renuntam la unele lucruri si vom merge sa stam in chirie sa dormim intr-un pat.
Cum e noaptea aici? E zgomot? Aici de cat timp stati?
Aici stam de cam 3 luni, inainte am stat in alta parte.
E mai linistit?
E mai linistit, e mai ferit nu mai vine lumea sa te bruscheze sa te bata, ca mai vin rockerii sa te bata, ca se imbata si vin, ca stiu unde suntem noi. E ok, dar nu vom putea continua aici. Trebuie sa facem ceva pentru binele nostru. Trebuie sa ne impunem noi sa nu stam pe strada. Aici e un pic frig, care te inteapa asa pe la 4 dimineata, dar tine si plapuma asta caldura, dar nu este ca o casa, ne mai luam un ceai intr-o sticla ca sa treaca noaptea.
CUM ARATA "PROGRAMUL" UNUI OM AL STRAZII
Va treziti devreme dimineata?Pe la 7 ne trezim, mergem la cismea, ne spalam, apoi la fundatie, apoi la igiena corporala si ne schimbam pentru activitate.
Pe unde ati mai stat?
Am stat pe la Unirii, la radiatoare, nu s-a mai putut ca au venit cu seringile si ca sa nu intram in anturajul lor am preferat sa plecam, apoi ne-am dus intr-un tufis mai mare aici in spate unde filmam (arata cu mana in spatele sau) si dormeam acolo pana dimineata, dar a devenit si pe-acolo circulat. Am gasit locul asta, era linistit, incercam sa strangem lucrurile mereu ca atunci cand vin cei de la salubrizare sa vada ca e curat.
Incercati sa fiti foarte discreti...
Da, pentru ca stii vorba aia, unde mananci, trebuie sa si strangi.
"MAMA STIE CA SUNT LA BUCURESTI, DAR NU STIE CA STAU PE STRADA"
Andrei tine legatura cu mama sa, o relatie pe care o descrie "nici rece, dar nici calda". Nu i-a spus insa ca el in realitate este un om al strazii si intentioneaza sa se intoarca "acasa", la Brasov, in ziua in care va putea sa se intretina singur.
Nu te-am intrebat, ai parinti?
Am numai mama si cand am plecat eram foarte multi.
Te-ai gandit sa te intorci la ea?
Nu ca nu m-as intoarce, dar vreau sa o fac intr-o situatie... am trudit pana acum si acum sa plec, nu pot. Chiar mi-am dorit sa vad si eu viata asta, nu mi-a fost bine si nu mi-a facut bine, e greu sa traiesti printre straini, dar au fost si altii care o duceau bine si aveau familie, dar au venit pe strada sa vada cum e si au ramas 5 ani, 7 ani.
Cu mama ta ai mai tinut legatura?
Da, stie ca sunt in Bucuresti, ca lucrez, dar nu stie ca stau pe strada. Pentru mine totusi e mama, buna, rea , cum e, dar nu i-am spus. Nu e o relatie rece, dar nici calda.
Interviu realizat de Rares Nastase pentru Romania Te Iubesc.
VEZI AICI PE VOYO.RO EDITIA INTEGRALA ROMANIA TE IUBESC: "ORASUL DE SUB ORAS"
Sursa: Pro TV
Etichete: Rares Nastase, Romania te iubesc, circ, andrei, orasul de sub oras,
Dată publicare:
29-11-2012 10:05