Documentar Rossia 1 despre Romania: "Pe vremea lui Ceausescu era mai bine". Ce au filmat jurnalistii Kremlinului la Deveselu

30-05-2016 16:26

documentar Rossia 1

Jurnalistul rus Alexandr Rogatkin a realizat pentru Rossia 1 un documentar despre tarile ex-comuniste, avand in centrul sau Romania.

Intitulat „Capcana europeana”, documentarul urmeaza sa fie difuzat miercuri seara, in cadrul emisiunii „Corespondent special” de pe principalul post public de televiziune din Rusia, „Rossia 1”. Duminica, canalul a prezentat un fragment de 10 minute, dedicat in mare parte tarii noastre.

Pornind de la reorientarea vestica a Ucrainei, emisiunea arata „situatia mizera” in care ar fi ajuns tarile care au trecut deja prin aceasta experienta: Serbia, Muntenegru, Romania si Bulgaria.

Alexandr Rogatkin (foto jos), autorul materialului, unul dintre cei mai activi reporteri din aparatul de propaganda al Kremlinului, a filmat la Deveselu, insistand asupra saraciei locuitorilor. El a gasit doi localnici care sa spuna ca „inainte era mai bine” si ca intrarea in UE nu a ajutat cu nimic localitatea din Olt. Echipa de la Rossia 1 a mai filmat, probabil la Devese

Alte imagini au fost surprinse intr-un cartier sarac de la marginea Capitalei, „la doi pasi de centru”, - cel mai probabil Zabrauti - cartier unde oamenii se plang ca sunt „marginalizati”. Ca dovada ca orientarea spre Occident nu a ajutat Romania, jurnalistii rusi arata cosurile de evacuare de la centralele termice, gunoiul aruncat pe strazi, butellile de aragaz. Ei i-au luat declaratii unui barbat cu bluetooth in ureche, dar care se plange ca nu are bani sa plateasca energia electrica, si altuia care sustine ca a luptat in Revolutia din Decembrie si a fost ranit, iar acum traieste intr-o garsoniera mizera din respectivul ghetou, el fiind prezentat drept dovada a modului in care Romania isi trateaza eroii.

Alte personaje ale documentarului se plang ca pe vremea lui Ceausescu era mai bine, afirmatia generalizata de Rogatkin ca o dovada pentru faptul ca Romania a picat in „capcana europeana”, abandonand prosperitatea din perioada comunista – atat cea a lui Ceausescu cat si cea a „puterii sovietice”. „Fabricile au ajuns toate la fier vechi, murim de foame”, se plange un localnic de la periferia Capitalei, in timp ce joaca carti in strada cu vecinii sai.

„Turistii nici nu vin in noile tari ale Europei”, sustine reporterul Rossia 1, avertizand Ucraina ca risca aceeasi soarta. In cadrul documentarului a fost intervievat si Traian Basescu, ale carui declaratii despre progresele Romaniei dupa intrarea in NATO si UE sunt puse in oglinda cu mizeria de la periferia Bucurestiului. Materialul integral va fi difuzat miercuri seara.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO