Crime, prostitutie, santaj si acte caritabile. Un reportaj despre Yakuza, temuta "mafie" japoneza
Ea face legea in unele centre comerciale din Japonia, comite atacuri armate si este implicata in crima organizata. Are insa un cod strict al onoarei si curata strazile de micii infractori, cu acordul tacit al politiei.
Gruparea Yakuza dateaza in epoca dinastiei Edo (1603-1868) si inca de la bun inceput s-a remarcat printr-un cod al onoarei, insa faptele ei au fost dintotdeauna condamnabile.
In prezent, membrii gruparii controleaza cartierul Kabukicho din Tokyo, unde exista peste 3.000 de magazine si cluburi destinate adultilor.
Sunt implicati in trafic de droguri, prostitutie si castiga multi bani din taxe de protectie si amenintari.
Liderii Yakuza au insa legaturi stranse cu elita intregii societati japoneze. Sunt influenta in politica, in cluburile sportive sau in marile corporatii.
Desi venitul organizatiei a scazut mult incepand cu anul 1990, datorita eforturilor autoritatilor, in prezent castigul Yakuza se ridica inca la miliarde de dolari anual.
Potrivit politiei, exista 22 de divizii ale gruparii, adica aproximativ 80.000 de membrii.
Desi autoritatile au dat mereu legi foarte dure impotriva Yakuza, culminand cu Ordonanta impotriva Crimei Organizate, din anul 2011, au existat momente in care actiunile gruparii au fost sustinute in mod public de oficiali.
Spre exemplu, in urma cu cativa ani, Yakuza a rezolvat in stilul propriu grava problema a imigrantilor chinezi organizati in bande criminale, care comiteau atacuri armate.
Politia nu putea interveni decat prin mijloace legale, dar acestea nu erau o solutie eficienta, astfel incat institutia a multumit Yakuzei pentru ca “a facut curatenie”.
O situatie similara a avut loc dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, in 2011.
Gruparea a furnizat energia necesara sinistratilor, a ajutat la curatarea si reconstruirea zonei, chiar inainte ca ajutoarele internationale sa ajunga aici, precizeaza Hiroshi Kimura, membru al gruparii, divizia Kudokai.
Controversata grupare criminala a fost implicata si intr-un incident nedorit, iar reactia ei a fost neasteptata.
Un membru Yakuza a ucis un barbat aflat pe patul de spital, confundandu-l cu liderul unei grupari rivale.
Asasinul a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare si si-a cerut iertare in mod public pentru fapta sa. Vaduva victimei a primit personal de la conducerea Yakuza o despagubire de 1 milion de dolari.
Jurnalistul Atsushi Mizoguchi, care a scris multe despre aceasta organizatie, spune ca Yakuza este tolerata tacit atat de cetateni, cat si de autoritati, care nu mai pot asigura siguranta publica.
Noua lege, data anul trecut, este menita sa combata tocmai aceasta colaborare cu organizatia mafiota.
Intre timp, Yakuza continua sa supravietuiasca, osciland intre lege si faradelege, asa cum a facut de sute de ani.
puteti urmari un reportaj realizat de Al Jazzera despre Yakuza.